Parasiitide analüüsid 10.04.19 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere!

Sooviksin teha roojaanalüüse ebamääraste kaebuste tõttu soolestikus/maos, millele pole põhjust leitud.

Nimelt olen juba aastaid hädas ootamatult tekkiva iiveldusega, mis võib püsida päevi, samuti tabab mind periooditi suur magusaisu, viimastel aastatel on ka kaal tõusnud (õnneks olen normaalkaalus). Tunnen end pidevalt väsinu ja jõuetuna, nüüd hiljuti kestis kaks kuud kuiv köha, mille põhjust ei leitudki. Kui muud verenäitajad on normis, siis raud kipub pidevalt madal olema, nii et tarbin periooditi rauapreparaati.

Et muud uuringud (vereproovid, gastroskoopia, kopsuröntgen) on korras olnud, on tekkinud kahtlus, et tegemist võib olla mõne sooleparasiidiga. Kas laborisse roojaproovi viies uuritakse automaatselt kõikvõimalike sooleparasiitide (ümarussid, paelussid, laiussid, imiussid, lambliad jmt.) suhtes? Sooleparasiite on ju väga erinevaid, tahaksin kontrollida end kõikide osas, mis võimalik. Kas pean proovi viies ise mainima, milliste parasiitide uuringuid soovin, või kontrollitaksegi neid kõiki?

Lugupidamisega

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Teie kaebused ei viita sooleparasiitide olemasolule.
Kuid kui laborisse saadetakse väljaheiteproov sooleparasiitide uuringuks, siis uuritakse materjali mikroskoopiliselt ja ükskõik millise parasiidi leiu korral antakse positiivne vastus.
Sooleparasiitide kahtluse korral on soovitav viia laborisse proovimaterjale korduvalt ja eri aegadel võetuna, kuna sooleparasiidid ei pruugi esineda igas väljaheiteportsjonis.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

10a lapsel pea olematu Hgb ja Ferritiini näit

Tere,
Laps (10a) põdes 2017a veebruari lõpuks kõhuviirust väga raskel moel. Nädal aega ei söönud ega joonud (kõik tuli oksena välja, kaka oli vedel nagu vesi) Magas enamus ajast, väike palavik. Peale ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie lapsel on ilmselt rauavaegusaneemia. 2 nädalat on liiga lühike aeg rauaravi jaoks. Kuuri tuleks pikendada paari kuuni. Soovitan jälgida ferritiini väärtust ja kliinilise vere analüüsi ...

Loe edasi

analüüsid

Mees 47.a.
bilirubiin- 9
asat 35
alat 46
analüüsid on normis või mitte

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,

Need analüüsid on korras. Kuigi ALAT normist veidi kõrgem, on see väga vähe tõusnud ja muretsemiseks pole põhjust.

Lugupidamisega
Jüri Laasik

Loe edasi

monotsüüdid

Mida näitab monotsüütide arv veres? Millele see vihjab, kui nende protsent veres on näiteks kõrgem normist? Või madalam?
Kõige paremat soovides Kati.

Vastas dr Jüri Laasik

Tere Kati,
Monotsüüdid kuuluvad valgevereliblede e. leukotsüütide hulka ja on fagotsütaarsete omadustega, st. nad on võimelised "neelama" organismi tunginud mikroobe. Nad produtseerivad ka interferooni, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi