Vastanud Jaan Tepp

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Põhja Eesti Regionaalhaigla
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Jaan Tepp on vastanud 2938 küsimusele.

 

Kipsi teist korda panemine

11.01.13 / Üldkirurgia

Tere!
Mul on probleem seoses arsti külastamisega. Nimelt viiibin hetkel Venemaal, kus 6. jaanuaril murdsin jääl libastudes ja käe kogemata selja taha pannes randmeluu. Esmaabis pandi käsi kipsi ja luud tunduvad otse olevat, 10. jaan tehti uus röntgen, ka selle järgi on kõik korras. 15. jaan lähen siin kirurgi vastuvõtule. Hetkel on käsi kipsis kõver, kuna nii pidid luud paremini kokku kasvama. Esmaabis öeldi, et ca 2 nädala pärast tuleb kips lahti võtta ja käsi sirgeks väänata, seega tuleks kohe 21-22 jaanuar arstile rutata. Saabun aga 20. jaanuar Eestisse ja probleem on just seoses Eestis arsti külastamisega. Perekond helistas perearstikeskusesse, kust teatati, et sellise asjaga peaks minema kõigepealt traumapunkti, kuna kui vigastus on toimunud välismaal, siis peaksid nemad aitama. Helistasime regionaalhaiglad läbi ja seal teatati, et niimoodi kipsiga traumapunkt vastu ei võta. Samuti ei olevat olemas ka sellise asjaga tegelevat üldkirurgi. Ortopeed pidavat probleemiga tegelema alles siis kui kips juba maas on ja sinna saime numbri alles 15. märtsiks. Panime siis numbri erakliinikusse, mis tegeleb spordivigastusega, ent seal tuleks kõik ise kinni maksta. Ühesõnaga on mul küsimus selline, et kas Tallinnas pole tõesti olemas sellist kirurgi, kes mu välismaalt saadud saatekirjaga vast võtaks ja aitaks kipsi vahetamisega? Eesti haigekassa on mul ju olemas. Perearst on mul Tartus, ent kui seal võtaks keegi vastav inimene vastu, poleks probleem ka sinna minna. Iseenesest on käel turse all ja saan juba näppe liigutada ning olulist valu ei tee, samuti tundub, et Venemaa arstid enam-vähem teavad, mis nad teevad. ehk on siin probleem hoopis kommunikatsioonis ja oleme millestki valesti aru saanud.
Teine küsimus on mul kipsi lohta. Nimelt on turse alanemisega kips veidi suureks jäänud. Ranne küll sees ei loguse, aga kätt püsti hoides on veidi vaba ruumi küll. Kui suur on tõenäosus, et sellise kipsiga vähese liigutamise korral luud paigast nihkuvad? Vene arstid kipsi vahetada ei taha vaid tahavad hoopis näidata nippe, kuidas seda paremini toestada.
Tänan Teid juba ette.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Ma arvan, et sellise probleemiga võiksite pöörduda haigla EMO-sse küll. Kui ka samal päeval jutule ei võeta, peaks määratama uus aeg mõni päev hiljem. Mõni päev siia- sinna, sellise trauma korral tähtsust ei oma. Pöörduda tuleks ikkagi ortopeed-traumatoloogi poole, üldkirurgide reeglina selliste asjadega ei tegele.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Muna-mügarik peas (2. osa)

10.01.13 / Üldkirurgia

Tere!

Kirjutasin Teile eelmisel nädalal (teema "Muna peas").
Käisin peas vasakul kuklal (kaelast mõni cm ülevalpool) olevat mügarikku perearstile näitamas. Katsus ja ütles, et lümfisõlm on pistes. Samuti ütles, et vaatame-ootame mõned nädalad, kas hakkab suurenema või vähenema. Ma ei ole viimasel ajal haige olnud. Ma ei saa aru, millest see lümfisõlm siis paistes on...?
Hetkel on katsudes tunda peas nagu kahte kõrvuti olevat mügarikku. Lisakas avastasin mõni päev tagasi vasaku kõrva tagant (kus kõrv kinnitub pea külge) veel ühe väga valuliku punni, mis on umbes poole hernetera suurune. Mis see on? Kas ka lümfisõlm?
Kas selliste lümfisõlmede pärast ei peaks muretsema? Tunnistan, et siiski natuke olen mures. Tahaksin kuulda teise arsti arvamust. Kelle poole pöörduda? Kirurgi? Perearst ütles, et kirurgil pole selle mügarikuga midagi teha.
Samas küsin veel, et tahame peagi hakata rasestumist planeerima. Kas peaksin enne ootama mügarike "ära kadumist"?

Tänan Teid juba ette!
M

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kui perearst arvas, et tegu on lümfisõlmega, peaks seda näitama hematoloogile. Kui aga see ei ole lümfisõlm ja on ateroom (seda vist pakkusin mina), siis oleks see just kirurgi rida.
Ateroom rasestumist ei segaks, kui on lümfisõlm, oleks vaja siiski enne välja lülitada rasestumist ohustavad võimalused - verehaigused, infektsioonid.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Valu vasakul pool kõhus

10.01.13 / Üldkirurgia

Tere. Olen 17aastane. Mureks on valu vasakul pool, kus pimesool, kuid vasakul... jubedad valud on umbes üle päeva... ja nii juba 2 kuud. Käisin perearsti juures. ning selle teema vastuseks sain, et need valud on mul tingitud köhast ning muid võimalusi seal ei ole ja ravida ma seda valu ka ei saa...
Kuid kas ma tõesti ei saa midagi sinna teha, ja kas tõesti ei ole seal midagi? Munasarjadega ei võiks midagi olla?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kui on ikka valud, siis tuleks asja uurida. Vaatamata Teie vanusele pole välistatud põhjused ei soolestikust, günsekoloogilisest sfäärist ega ka urotraktist, võimalikud on ka nn. närvivalud. Enne ei ole võimalik ravida, kui põhjus on selge

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Songa op ja rasedus

08.01.13 / Üldkirurgia

Tere

Käisin paar kuud tagasi kõhu valgejoone songa opil, kôhtu paigaldati tugevdav materjal. Nüüd kahtlustan rasedust. Kas on vôimalik, et enda tervise huvides pean lapsest loobuma?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Ei näe mingit põhjust. Ainus millega riskite on songa retsidiiv - raseduse käigus võib tekkida nabasong, seda aga ka ilma eelneva operatsioonita.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Ateroom

08.01.13 / Üldkirurgia

Tere! Mul on näol 2 pisikest ateroomi (nahaarst pani sellise diagnoosi), mõlemad umb 2x2 mm läbimõõduga. Lähen paari päeva pärast plastikakirurgi juurde neid eemaldama. Kuidas need eemaldatakse, kas laseroperatsiooniga ning kas arm jääb väga märgatav? Samuti sooviksin teada, kui kaua antud armid paraevad ning millal võib taas jumestustooteid kasutama hakata? Kuidas hooldada, puhastada, kas vett võib ikka peale minna? Aitäh teile!

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Ateroom tuleb eemaldada operatsiooni teel. Põhimõtteliselt võib lõikamiseks kasutada ka laserit, kuid armi mõttes see erilist paremust ei anna. Armi teke sõltub kolmest faktorist: 1. Organismi reaktsioon 2. Operatsiooni tehnika 3. haava paranemiseks kasutatavad vahendid. Kirja pandud järjekorras on ka nende tähtsus minu arvates. Kõik need küsimused esitage Teid opereerivale kirurgile. Üldiselt paranevad näohaavad kiiresti, armi kujunemine on aga väga etteprognoosimatu - mõnel praktiliselt ei jäägi armi, teisel võivad armid jääda rohkem nähtavaks.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Luupõletik

07.01.13 / Üldkirurgia

Tere.
Küsimus siis järgmine-millised ravivõimalused on olemas luupõletikuks ja kas sellise diagnoosiga inimsel amputeeritakse haigestunud kehaosa kindlasti?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Luupõletik ei tähenda kindalsti kohe automaatselt amputatsiooni. Osteomüeliit on küll väga visalt paranev haigus ja mõningatel juhtudel tuleb ka amputeerida, kuid seda siiski harva. Luupõletikega tegeletakse kindalsti Põhja Eesti regionaalhaiglas, kus selleks on olemas ka spetsiaalne üksus - septiline ortopeedia. Dr.d Kuznetski ja Nõmm on spetsialistid, kelle poole peaks sellise küsimusega pöörduma.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Valu päka all

06.01.13 / Üldkirurgia

Tere
Mul on aja jooksul (ca 1 a.) tekkinud jala päka alla .. kogu päka ulatuses, varvaste all kohe, selline suure muhu taoline moodustis, mis teeb käiies hirmsasti valu ja valu on ka samal ajal jala pealmisel poolel .. 3 esimese varvaste pealt ja paistetab kohe ülesse, kui olen jalutuskäigu teinud. Appi, ma ei saa enam üldse käia...käies hoian jalga rohem kas külje peal või kanna peal. Aga siis peale käimist on sääremari krampis. On tehtud röntgeni pilte ja uuritud ja ütlevad ei midagi pole häda! Mis ma peaks ette võtma?
Kas on võimalik mingit prognoosi sedasi panna minu probleemile?
Ette tänades

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Ainult kirjelkduse järgi Teie probleemi lahendada pole võimalik. Peaksite pöörduma ortopeedi vastuvõtule. Kui olete juba ühe juures käinud, siis peaksite teise arvamust küsima

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Põlve trauma

04.01.13 / Üldkirurgia

Tere!
Sain põlvevigastuse 29.dets squashimängu ajal. Upitasin jooksu pealt võimalikult kaugele palli järele. Mingit raksakat ei käinud, aga jube valus oli. Samas kui jalga ei liigutanud, andis valu nagu järgi. Isegi paiste jalg ei läinud. Küll ei saanud aga jalga sirgeks, jube valus oli. Panin aeg ajalt külma peale, kiirabi käsi ka, aga midagi erilist ei tuvastanud. Nüüd on 4.jan, aga mingeid paranemise märke ei ole. Valus on kui jalga sirgeks lükata ja samuti on väga valus kui põlve kõverdada üle 90 kraadi. Samas longates kõndida saan, kõndimise ajal ei ole valus. Kas tuleks minna perearstile?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tegu võib olla meniski vigastusega. Läbi perearsti peaksite kuidagi jõudma ortopeedi juurde

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kõhuvalu vasakul pool

04.01.13 / Üldkirurgia

Umbes nädal tagasi tekkis kõhtu vasakul pool puusanuki juures valu, algul oli õrn valu, nüüd on valu tugevamaks läinud. Eriti annab tunda hommikul, kui üles ärkan, äkkliigutusi tehes on ka väga valus. Muidu kõht kinni ei ole.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Vasakpoolne kõhuvalu põhjuseid võib olla mitmeid - günekoloogilised, uroloogilised, neuroloogilised, kirurgilised. Kindlasti oleks vaja Teid läbi vaadata ja ilmselt ka mõned elementaarsed uuringud ja analüüsid korraldada. Peaksite pöörduma perearsti poole, kes saab asjaga alustada ja vajadusel siis eriarsti juurde edasi suunata.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Muna peas

02.01.13 / Üldkirurgia

Avastasin täna hommikul kogemata, et mul on peas vasakul kuklal (kaelast mõni cm ülevalpool) muna, mida katsudes tunda. Selline nagu kõva muna, võibolla umbes ploomikivi suurune. Hetkel valulik ei ole. Ise olen hetkel üsna hirmunud. Millega võiks tegu olla?
Perearstile minek tundub üsna mõttetu, sest tean, et sealt midagi tarka teada ei saa. Kelle poole võiks veel pöörduda? Olen nõus maksma eriarsti juures ise visiiditasu.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kirjelduse järgi võiks olla tegu ateroomiga - naha tsüstkasvaja, healoomuline. Siiski soovitaksin alustada perearstist, kelle saatekirjaga saaksite eraarsti juurde tasuta. Ilma perearsti saatekirjata saate ka ise makstes otse pöörduda kirurgi poole. Kui osutub vajalikuks operatsiooni tegemine (selle kasvaja eemaldamine) tuleb sel juhul ka selle eest siis endal maksta ja see on juba suurem summa kui lihtsalt arsti visiidi eest.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: