Vastanud Jaan Tepp

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Põhja Eesti Regionaalhaigla
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Jaan Tepp on vastanud 2875 küsimusele.

 

Väljaheite kuju ja soolevähk

24.10.12 / Üldkirurgia

Umbes nädalajagu olen tähele pannud, et WC-s käies tuleb kaka nagu väikeste pabulatena, mitte ühe suure massiga. Uurisin siis internetist ka ja see on üheks soolevähi sümptomiks. Nüüd on suur hirm, kas see üks sümptom võib ka tähendada kohe kõige hullemat. On ka arvatavasti hemorroidid, sest mõnikord harva on peale suuremat pressimist pisut valus ja ka pisut heledat verd paberil, mitte aga väljaheites. Muid vaevusi pole, kõht käib läbi praktiliselt iga päev, kaalulangust pole, isu on hea. Lugesin ka, et soolevähi pabulate tunnus on, et nagu lõigatud servaga, nüüd tunudvad kõik need pabulad lõigatud servaga... Kas peaksin kohe arstile pöörduma, sest muid kaebusi mul pole peale selle, et välja heite kuju on muutunud pabulateks, aga mitte ka kogu aeg, vahel ka "tavaline" väljaheide. Kardan kõige hullemat, sellepärast ka küsin arvamust. Ette tänades.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Ainult rooja kuju järgi, kui puuduvad teised kasvajale viitavad sümptomid, kasvajat diagnoosida siiski pole võimalik. Kui Teie perekonnas (emal-isal, onudel-tädidel, vendadel õdedel pole pahaloomulisi kasvajaid olnud, siis ma ei näe Teie puhul isegi vajadust kasvajat välistavaid uuringuid teha.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Sapikivid ja operatsioon

23.10.12 / Üldkirurgia

Kas on kindlasti vaja operatsioonile minna, kui on avastatud sapikivi 20mm, pidi sapijuha kinni ummistanud, plaaniline op kuu aja pärast. Äkki saaks kuidagi teistmoodi tablettidega?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Sapikivide definitiivne (lõplik) ravi seisneb kogu maailmas vaid sapipõie eemaldamises koos kividega. Tablettidega võib saada vaid ajutist leevendust - antud haigushoo taandumist, kuid mingit kindlust, et see ei kordu, see Teile ei anna.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pimesool

18.10.12 / Üldkirurgia

Tere!
Käisin paar päeva tagasi pimesoole operatsioonil. Ei olnud veel lõhkenud, aga katsudes oli kõhus valus koht ja kirurg otsustas välja lõigata. "Laparoskoopiline apendektoomia" seisab haigusloo lehe peal. Mul oleks sellega seoses paar küsimust.
Esiteks, selg teeb ebameeldivalt valu, kas see on normaalne? Valu ei ole küll väljakannatamatu ja esineb ainult siis, kui selja sirgu ajan.
Teiseks, millal võib hakata külje peal magama? Siiani olen julgenud ainult selili magada.
Kolmandaks, võtan antibeebipille juba 7. kuud ja operatsioonipäeval jäi üks võtmata. Menstruatsioon lõppes 4 päeva enne operatsiooni ja hakkas uuesti 2. päeval pärast oppi ehk siis vahe, mil menstruatsiooni ei olnud oli lühike ja ebaloomulik. Kas on põhjust muretseda või pärast oppi on see normaalne? Pille võtsin järgmisest päevast kohe edasi, haiglas küsisin õdedelt, kas see on lubatud, nad ütlesid, et võib võtta.
Neljandaks, esines mul 37,3 palavik teisel operatsioonijärgsel päeval, aga see on vist ka normaalne, et väike palavik on?
Loodan, et vastate, sest olen ootamatult nõrganärviline ja kardan igasuguseid operatsioonijärgseid hädasid.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Seljavalu võib olla ebamugavast asendist operatsiooni ajal, kui Te olite narkoosis. Lamada võite igas asendis, kuidas Teil vaid endal mugav on. Operatsiooni paranemist see ei sega. Menstruaaltsükli segiminek peale operatsiooni on ka suhteliselt tavaline. Võiksite günekoloogiga siiski konsulteerida. Väike temperatuuritõus peale operatsiooni pole samuti ohtlik - peaasi, et see on langeva tendentsiga ja enesetunne jätkuvalt paraneb.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Luumurd

17.10.12 / Üldkirurgia

Tere! Küsimus selles, et lapsel oli mõni päev tagasi sõrmega trauma ja täna pandi siis ümber plastmassist kipslahas. Röntgenipilt näitas luumurdu -fractura epimetaphysis proximalis phalangis distalis digiti 3 manus sin.cum dislocationem. Kuna sobivat plastmasskipsi ei leitud -mis suur ja mis oli väike-siis pandi sinna alla marlitükk ja kogu see plastmasssõrm leukoplastiga sõrme külge. Tehti ka uus pilt, et luu ikka paigas oleks. Praeguseks kurdab laps, et see nn kips või lahas liigub ja marlitükk, mis pidi lahase õiges suuruses hoidma tuleb sealt vahelt ära.Tagasi oodatakse meid alles 29.10. Kas peaksin pöörduma uuesti traumasse, sest kardan, et nii võib luu ju valesti kokku kasvada. Arst midagi ei seletanud, mainis ainult, et äkki vaja oppi teha ja et eks siis 29-ndal vaata, kui teise arsti vastuvõtule läheme. Enne ei olnud ka sellist tuksuvat valu ja tohutut higistamist kui nüüd selle plastmassi sees.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Soovitaksin siiski varem ortopeedi poole pöörduda. Ilma nägemata muud soovitust anda ei oska.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Ranne valus

17.10.12 / Üldkirurgia

Tervist!
Kukkusin 3 aastat tagasi treeningutel vasaku käe randme peale ja nüüd tuleb aeg-ajalt luu oma pesast välja. Algul aitas kiropraktik, kes selle omale kohale tagasi sai ja seal ta ka püsis vähemalt pool aastat. Nüüd aga enam see ei aita, kuna luu tuleb järjest tihedamini oma pesast välja. Kas on võimalik see mingi operatsiooniga korda saada?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tegu on ortopeedilise probleemiga ja mina üldkirurg. Väga kompetentne selles küsimuses ei ole aga arvan, et operatsiooniga saab aidata.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Hemorroidid

17.10.12 / Üldkirurgia

Tere, nimelt olen hädas hemorroidiga, mis peaks olema väline. Nimelt on mul see olnud juba 4 päeva ja ei ütleks, et on väiksemaks läinud. Kõige imelikum oli see, kui bussiga sõitsin ning istusin ja oma istumispoosi vahetasin, käis mingi imelik klõps ning hiljem kui vaatasin, sain aru, et et punn oli katki läinud kõrvalt. Mõtlesin, et nüüd jooksis verest tühjaks ja kaob ära, kuid ei...on sama suur ning veritseb.
Ei oska kuidagi käituda ka, kuna olen Soomes ning arsti juurde saan alles 10 päeva pärast uuesti. Mida peaks tegema, et sellest lahti saada või oskate öelda, mis minuga toimub?

Ette tänades: J.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tegu on hemorroidi tromboosiga. Kui kiiresti arsti juurde saada, võiks lokaalanesteesias trombi välja pigistada ja paraneb kiiremini. Ilma selleta paraneb ka aga läheb rohkem aega.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Punn päraku juures

16.10.12 / Üldkirurgia

2 päeva tagasi peale wc-s käimist sai vist punnitatud veidi... nüüd jama selles, et punn päraku küljel. Selline valulik, aga ei erita miskit... istuda valus, aga teatud hetkedel mitte... samas proovisin seda pigistada, et äkki mädapaise, aga ei... katki ei lähe! Tunned, et miski asi seal sees liikus ja kergem hakkas, kuid 20-30min jooksul annab jälle tunda. Nüüd on kolmas päev juba ja istumisel kas sügeleb või vahel annab valu ka tunda. Natuke niheledes kaob jälle korra ära või siis sügades leevendub. Kuna olen kontoritööline ja olen kuulnud, et võivad tekkida teatud asjad istumisest, siis kaldun arvama, et hemorroid.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kirjelduse järgi olete endale õige diagnoosi pannud. Võiksite pöörduda EMO-sse. Mõnel juhul saab kaunis väikse protseduuriga Teie olukorda parandada.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Luumurd (järg eelmisele kirjale)

15.10.12 / Üldkirurgia

Tere, mul selline küsimus, et ma kukkusin 06.10.2012a omal parema käel küünarvaremurd. Küünarluukeha (diafüüsi) murd kinnine ja pandi kipsi. Nädal on möödas, aga käsi on ikka paistes ja aeg ajalt valutab, milles asi võib olla, äkki kasvab valesti kinni luu. Peale kipsi panemist pilti ei tehtud.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kahtluse, kas luuotste seis on hea või mitte, saab kummutada ainult röngenpildiga (pole ka praegu hilja teha).

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Muhk kuklal

15.10.12 / Üldkirurgia

Tere
Mul on peas kukla piirkonnas 1 cm kõrgune ja 3 cm lai muhk. Kas see on midagi ohtlikku? Tundub nagu see oleks vahepeal suurenenud, katsudes on see kõva.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Sellised muhud võivad olla ateroomid - rasu ssisaldavad tsüstkasvajad. Et päris kindlalt midagi väita on vaja seda näha ja katsuda. Ateroom ohtlik ei ole, kuid võib minna mädanema.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Varbaluu murd?

15.10.12 / Üldkirurgia

Kukkusin trepil ja nüüd väike varvas täiesti tuim ja päkal on ainult muhk tekkinud. Peale toetades lööb küljele terava valu. Katsudes lihtsalt ei tunne midagi. Ja päka kohast on tunda siiski valu.
Kas tegemist võib olla luumurruga?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Võib olla luumurd küll. ainult ilma rö-pildita ei saa seda keegi kindlalt öelda.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: