Vastanud Jaan Tepp

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Põhja Eesti Regionaalhaigla
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Jaan Tepp on vastanud 2920 küsimusele.

 

Parem sääremari valus, jalaveenid?

21.12.12 / Üldkirurgia

Tere

Mure järgmine. Mul on juba pikemat aega paremas sääremarjas selline imelik tunne, algas nagu sellise õrna surinaga mida ma õhtul voodis tundsin. Ei oska seletada. Mitte otseselt valu, aga teravat valu lööb ka vahest ja vahest midagi nagu sikutab sääremarja seest. Ja sääremarjas sees tuksub kui magama jään või muidu rahulikult olen, mõnikord tunnen niisama ka, aga paistes ei ole olnud ja vaatamisel täiesti ok.
Probleem tekkis umbes 3 aastat tagasi, hakkasin see hetk ka beebipille võtma. Võtsin neid ainult 2 nädalat, sest need muutsid mu vererõhku nats kõrgeks ja mul oli halb enesetunne. Niipalju kui olen arsti juures käinud, siis on kõik korras olnud ja vereproov ei tuvasta põletikku.
Ma ei oska kuhugi pöörduda enam oma murega, sest perearst üles mulle, et ma kujutan ette seda.
Olen käinud ka kardioloogi juures koormus EKG tegemas. Selle alusel tunnistati mind täiesti terveks. Aga need asjad vist ei ole omavahel seotud.

Ma nüüd ei saagi aru. Millest see võib tulla? Kas on võimalik, et mul on jalaveenidega mingi probleem? Või on see nii, et kui vereproov põletikku ei näita, siis ei ole vaja muretseda?
Kas mul on põhjust muretsemiseks ja kui on siis kuhu ma pean pöörduma oma murega, tahaks kiiremas korras selgust saada.

Aitäh

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Veenihaigus Teie kirjelduse järgi on ebatöenäoline - veenihaiguse korral peaks olema turse või nähtavad laienenud veenid. Pigem võiks olla tegu neuroloogilise probleemiga. Soovitaksin konsulkteerida neuroloogiga.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Haav

20.12.12 / Üldkirurgia

Tere. Minul selline mure: 2 päeva tagasi kukkus klaasikild jalalaba selja osa peale ning tekkis haav, mitte sügav ja väike. Nüüd on niiviisi, et haav hakkab vaikselt kinni kasvama, kuid see koht on katsudes endiselt valulik (selline torkav ja terav valu) ning punetav. Kas on võimalik, et mul on selles haavas klaasikild sees ja kuhu ma pöörduma peaksin?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Klaasikillu võimaliku haavas oleku kohta ei oska mina küll midagi öelda - Teie peaksiteise rohkem teadma, kui võimalik on killu murdumine haava arvestades trauma mehhanismi. Klaas on selline võõrkeha, mis haavas olles ei pruugi segada ka haava sulgumist. Kui Teil kahtlus jääb, peaksite pöörduma traumapunkti - osad klaasid on röntgenkontrastsed, neid saab avastada röntgeniga. Kindlasti saab klaasikildu avastada aga ultraheliga uurides.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Lümfisõlmed

18.12.12 / Üldkirurgia

Tere.

Minul selline küsimus: kui on vasakpoolne lühfisõlm suurenenud (pole valulik, aga on tunda näpuga katsudes) ja see on on olnud juba üle kuu selline, kas peaksin näitama seda oma perearstile? Ja kas see võib olla kahjulik?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Lümfisõlmede suurenemine, ükskõik kus need ka ei paikne, on haiguslik. Lümfisaõlmede suurenemine võib olla reaktsioon infektsioonile, kuid võib olla tunnuseks ka verehaigusest. Perearstile näitamine oleks arukas tegu.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Munataoline moodustis, iiveldus, oksendamine

17.12.12 / Üldkirurgia

Tere, et siis selline probleem... umbes 4 nädalat tagasi tekkis mul kõhtu nabast ülevale vasakule poole mingi munakujuline asi. Selle avastasin, kuna selle koha pealt hakkas sügelema. Väliselt pole näha midagi, ainult katsudes tunnen. Vahel ka sügeleb. Peale selle on oksendamine ja kõhuvalud. Tunnen end ka väga väsinuna. Mis see olla võiks? Ehk kaob ise ära, kuid mida võtta ette iivelduste, oksendamistega ja vahel esinevate kõhuvaludega?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tegu võib olla songaga ja isegi songa pitsumisega. Soovitan kohe näidata perearstile.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Lahtine küüs

16.12.12 / Üldkirurgia

Tere!

Küüs jäi ukse vahele ja muutus pealt siniseks, oli väga valulik ja siis lasti veri välja. Aga küüs on tagant poolt naha ja küüne liite koha pealt paistes ja valulik. Kas on võimalus, et küüs hakkas valelt poolt lahti tulema ja nüüd on naha taga kinni? Küüne pealt on nahk juba väga veninud. Mida teha?

Ette tänades.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kui lipendav küün hakkab segama, siis ei ole eriti suur tegu tema äravõtmine. Loodus aga korrladab selle asja ka ise ära ja pole vaja karta, et midagi valesti läheks.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Varba murd

15.12.12 / Üldkirurgia

Juhtus selline asi, et murdsin oma suure varbaluu kuu aega tagasi. Jalg pandi kohe järgmisel päeval kuuks ajaks kipsi. Olin kuu aega kipsiga, kui ära võeti, siis varbaluu oli kuidagi nagu suurem ja ikka veel paistes(mitte sinine), valus on hetkel seda painutada ka, kõndida on veidi valus. Olen väga mures ning tahaks teada, kas see valu läheb üle ning kas see kondi suurus läheb normaalseks tagasi.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kipsi äravõtmisel peale varbamurdu on Teie poolt kirjeldatu täiesti ootuspärane. Luumurru järgne valu võib aeg ajalt tunda anda isegi aastate järel. Kindlasti läheb aga kogu asi paremaks, kui praegu on.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Veritsev operatsioonihaav

14.12.12 / Üldkirurgia

Tere! Olen mures oma abikaasa pärast. Ta käis melanoomi operatsioonil 4-ndal detsembril. Operatsioonihaav on umbes 10cm pikkune. Alates 11-dast detsembrist hakkas see veritsema. Verd immitseb pidevalt haava kahest kohast tasapisi. Muidu paistab haav normaalne ja palavikku tal ka ei ole. Kas see on normaalne, et haav niimoodi veritsema hakkab? Abikaasa pöördus ka perearsti poole, sealt saadeti ta just EMO-sse. Mõtlesin, et küsin siiski ka siit teie käest.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Päris normaalne see ei ole aga midgi väga hullu see ka ei tähenda. Melanoomi eemaldamise puhul tekib suur nahadefekt, kuna kasvaja nähtavatest piiridest tuleb kudesid eemaldada kaugemalt. Selle tõttu jäi haav ilmselt pinge alla ja nahaalusesse koesse tekkis koobas. Sinna koguneb verine koevedelik, mis siis haavaõmbluste vahelt välja immitseb.
Varuge kannatust ja küll ta paraneb.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Suured valud nabapiirkonnas

13.12.12 / Üldkirurgia

Neli päeva tagasi tundsin kükitades ning põlvesid vastu kõhtu pannes naba piirkonnas valu, alguses valu ei olnud tugev, pigem häiriv.
Valu on iga päevaga aina süvenenud, nüüd juba tugev valu naba piirkonnas(kui näpuga ringitada ümber naba, siis valu on kõige suurem paremal pool, kuid tugev valu valdab ka naba üla- ning alaosas. Köhida on praktiliselt võimatu, sest valu on väga suur. Tundub nagu naba ümbrus oleks kõvastunud just paremal, ülal ning all. Mõned sentimeetrid eemal enam valu alakõhus ei tunne.
Endal plaanis nädal aja pärast Taisse sõita ning ei tea mis teha, on koduseid ravi võimalusi? Mida teha ?
Palun abi!

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Süveneva kõhuvalu puhul peaks kindlasti näitama end arstile - alustama peaks perearstist. Arvesse tulevad paljud haigused apenditsiidist kuni pitsunud nabasongani. Ainult toodud kirjelduse järgi pole kahjuks võimalik diagnoosida ega veel vähem ravi ordineerida.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Ebameeldiv tunne alakõhus

13.12.12 / Üldkirurgia

Tere

Selline mure, et alakõhus paremal pool on pidevalt imelik tunne, nagu mingi asi liiguks, aga katsudes nagu ei tunne midagi. Otseselt valu ei ole. Pool aastat tagasi oli mõnel päeval tunda ka terav valu ja arvasin et pimesoolega midagi, aga enam pole midagi olnud. Vahel masseerides hakkavad gaasid liikuma ja ebameeldiv tunne läheb vähemaks. Samas on kogu aeg tunda see ebameeldiv tunne. Olen käinud perearsti juures ja saadeti ka ultraheliuuringule, aga seal ei leitud midagi. Öeldi, et gaasi paun oli kuidagi suur ainult. Mis see olla võib? Kas tõesti gaasidest?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Apenditsiidile sellised vaevused ei viita. Pigem võiks tegu olla mingi seedehäirega. Soovitaksin pöörduda gastroenteroloogi poole.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Sinine laik reie pealisküljel

11.12.12 / Üldkirurgia

Paar päeva tagasi postitasin alljärgneva:

"Sinine laik reie pealisküljel
09.12.12 21:47

Parema jala reie pealisküljel on sinakas laik läbimõõduga umbes 5 cm. Käega katsudes on kõva tükk. Toolilt tõustes muljusin teda paar korda laua vastu. Praegu vaevumärgatav valutunne. Taustainfo - parema jala säärel on olnud paar aastat tagasi korduv roos. Parem puusaliiges on vahetatud aasta tagasi. Kuigi mõlemast asjaolust mingeid vaevusi ei ole märganud."

Teie vastus

"Kirjelduse järgi võiks olla pindmine tromboflebiit. Soovitan näidata perearstile."

Kuna perearsti juurde oli paarinädalane järjekord, sain aja abiarsti juurde.
Abiarst vaatas, vaatas ja ütles kaks korda "Huvitav". Et, tema ei tea, mis see on. Et tarvis pöörduda nahaarsti poole. Paraku on ka nahaarstile mitmenädalane järjekord. Laik on pisut suurenenud nagu tindiplekk kuivatuspaberil. Jalg on selle koha pealt kergelt pinges. Googlist olen lugenud pindmise veenipõletiku kohta pisut. Hinges on tavainimese rahutus teadmata oleku pärast. Millise aja pärast võib oodata Liotoni toimet? Kas peaksin pöörduma Maarjamõisa EMO-sse? Kas paari nädalaga võib juhtuda midagi halba ja pöördumatut?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Paari nädalaga ei tohiks küll midagi juhtuda. Kui läheb hullemaks, võite ka EMO-sse pöörduda. Lioton on kindlasti omal kohal - tulemust võiks ehk märgata 1 nädala pärast

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: