Vastanud Jaan Tepp

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Põhja Eesti Regionaalhaigla
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Jaan Tepp on vastanud 2891 küsimusele.

 

Käe põrutus

18.11.12 / Üldkirurgia

Tere!
Sain umbes 5 päeva tagasi lehmalt sarvega hoobi vastu vasakut kätt ja hakkas tunda andma järgmisel päeval. Alguses oli sinikas ja nüüd käsi turses. Sõrmed paistes ja randmest pole võimalik kätt eriti liigutada, pöidlaga väikse sõrmeni ka ei ulata. Nüüd on läinud ka sõrme liigeste pealt paiste.
Värvuselt on käsi vahepeal palju tumedam. (lilla) ja tunduvalt külmem kui parem käsi.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Selliste sümptomitega peaksite pöörduma kohe arsti poole. Kirja teel on mul raske hinnata, kui palju on käte temperatuuride vahe - viitab verevarustuse häirele. Võimalik on veresoonte vigastus.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Keskmise varbaluu murd

13.11.12 / Üldkirurgia

Täna lõunaajal kukkusin ja lõin parema jala vastu voodi nurka ära. Kuna olen väikeste lastega kodune, siis ei saanud jalale rahu anda. Nüüd õhtuks on keskmine varvas paistes, eriti alumised padjad ja alt keskelt on potisinine. Kui astun pahasti, siis lööb tugev valu läbi. Muidu on koguaeg ühtlane keskmine valu. Varvast krõnksu ma ei saa panna, sest see on väga valus. Kas saaksin kodus või perearsti juures midagi teha või peaksin kohe minema esmaabisse??

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Ega varbaluu murruga midagi väga radikaalset ette võtta saagi. Valuvaigistid, rahu. Kipsi panemine mingit olulist eelist ei anna. Valu vähendamiseks võiks fikseerida kõrvalöoleva varba külge.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Rasvkasvaja

13.11.12 / Üldkirurgia

Tere,

mul avastati eelmine aasta kaenla all rasvkasvaja. Kirurg ütles, et sellest pole hullu ja ära opereerida pole vaja.
Alates selle aasta sügisest annab see end pidevalt tunda ning esineb ka nõrk ning ebameeldiv valu. Kas peaksin tagasi pöörduma? Samas kui olen vaadanud erinevaid foorumeid internetis, siis tundub, et selle ära opereerimist ei peeta üldse vajalikuks, aga samas on ju näidustatud käia kasvajatega solaariumis, infrapuna saunas vmt protseduuridel. Kas siis rasvkasvajaga võib seda kõike kartmata teha? Ei tahaks uskuda. Milline on Teie nägemus asjast?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kui rasvkasvaja inimest sega, peaks selle kirurgiliselt eemaldama. Muud ravi ei ole. Kasvajatega solaariumis käimine on vastunäidustatud.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Melanotsüütneevus

09.11.12 / Üldkirurgia

Esitan küsimuse oma 16-aastase poja nimel, kellel on melanotsüütneevus vasakul käevarrel õla lähedal. Avastasime selle 2,5 kuud tagasi, kuigi oleks võinud avastada juba vähemalt 6 kuud tagasi, see tähendab, et nii kaua on ta seal juba olnud. Ja nüüd lisaks peame veel 2 kuud järjekorras ootama, kuni kirurgile operatsioonile pääseda.
Küsimus: kas on ohtlik nii kaua järjekorras olla, kuna see melanotsüütneevus võib ju ka siirdeid anda, mis võib olukorra veel ohtlikumaks muuta. Kas selle puhul peaks olema kiirabi teenus, et kiirelt eemaldada, et ei oleks saatuslikke tagajärgi?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Melanoom (pahaloomuline haigus) ja melanotsüütnaevus (healoomuline haigus) ei ole mitte üks ja seesama. Esimene võib anda siirdeid, teine mitte. Kui, siis võib Teie pojal olla vaid kahtlus melanoomile, mille tõttu soovitataksegi pigmentkasvaja eemaldada. Loomulikult on "mida varem seda parem" operatsioon teha - säästab Teid närvilisest ootamisest, kuid haiguse leviku seisukohast see väga olulist tähtsust ei oma.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Imelik tükk päraku piirkonnas

06.11.12 / Üldkirurgia

Tere.

Mul oli pikka aega probleem kakamisega. Kakada oli valus ja vahel tuli ka verd, esines ka väga suuri tükke. Kuid siis avastasin, et päraku augu juures on imelik padjakujuline tükike. Olen seda juba kuu aega küünlaga ravinud. Nüüd ostsin ka salvi - hemorroidi oma. Ja tunnen kuidas see kogu aeg kipitab. Kui kaua hemorroidi ravimine aega võtab? Hetekl on väljaheitega kõik korras, pole kordagi olnud kõva ega verd pole ka tulnud.


Aga kas tegu võib olla hemorroidiga või mingi muu asjaga?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kõige tõenäosem on, et tegu on hemorroidiga. hemorroidid on krooniline haigus ja see võib ikka ja jälle ägeneda. Soovitan siiski arstile näidata - iseravimine ei ole parim idee.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Õlaoperatsioonilt mandlioperatsioonile

05.11.12 / Üldkirurgia

Järg eelmistele küsimustele. Sain nüüd mandlilõikuseks aja 19. novmebriks. See peaks vast piisav vahe olema 12. novembri õlalõikusega. Samas mainiti mandleid lõikavast haiglast, et verdvedeldavaid vahendeid ei tohi 2 nädalat enne lõikust kasutada. Samas tõenäoliselt tuleb valuvaigisteid siiski peale õlaoperatsiooni tarbida (ma küll ei tea seda, kuid oletan, et peale operatsioone ikka). Kas valuvaigistite tarvitamine paar päeva peale õlalõikust võib mõjuda halvasti mandlilõikusele? Kas peaksin selle siis 2 nädalase vahega õlast tegema või?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Arvan, et sellest probleemi ei ole. 6 päeva peale mandlilõikust valuvaigistite tarvitamine ei tohiks mandlilõikusele enam halvasti mõjuda.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Mandlioperatsioonilt järgmisele operatsioonile (järg)

05.11.12 / Üldkirurgia

Kas võiksin küsida antud teema kohta veel ühe küsimuse.

12. novembril siis plaanis õlaoperatsioon. Uurisin mandlite lõikust mujalt haiglatest ja pakuti 16. novembrit. Kas niipidi nõnda lühike aeg jääb liiga napiks?

Ette tänades
M.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Arvan, et niipidi on parem.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Sapikivi operatsioon narkoosita

02.11.12 / Üldkirurgia

Mu vanaisale tehti täna hommikul Ida-Tallinna Keskhaiglas sapikivi operatsioon ilma mingisuguse tuimestuseta, kas see on võimalik? Väideti, et pole haiglal raha, aga miks selles enne patsienti ei teatatud ja oleks võidud pakkuda omaosalus tasu eest narkoosi.

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Sapikivide operatsioon ilma narkoosita on võimalik, kuid kaasajal väga harva kasutusel. Kaasaegne sapikivide operatsioon toimub reeglina laparoskoopiliselt ja seda lokaalanesteesias teha ei saa (vähemalt mina pole kuulnud, et oleks tehtud). Seda, et Ida Tallinna Keskhaiglas tehti sapikivide operatsioon ilma igasuguse tuimestuseta ja põhjuseks toodi rahapuudus, mina lihtsalt ei usu. Kas aga olete kindel , et see oli opereatsioon? Ilma narkoosita tehakse sapikivide eemaldamist sapiteedest, kuid seda vähemalt Eestis me ei nimeta operatsiooniks vaid endoskoopiliseks protseduuriks.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Limapauna põletik

01.11.12 / Üldkirurgia

Tere! Olen 33. nädalat rase ning muret valmistab limapauna põletik puusas. Valu on kestnud alates augustist. Diagnoos pandi ortopeedi põgusal vastuvõtul. Samuti selgus, et raviks on hormoonsüst, mida rasedale teha ei saa. Nüüd on valu edasi liikunud puusast labajalga. Valu on püsiv ning ei ole vahet, kas jalg on puhkeasendis või liigun ringi. Labajalg on paistes ning selle peale on valus toetada. Liikuda saan ainult longates. Kas selline olukord on tavapärane? Kas tegemist võib olla mõne muu diagnoosiga? Kas võib tekkida närvikahjustus vms kuna põletikku ei ravita ning olukord on muutunud halvemaks?

Tänan abi eest!

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kahjuks ei ole ma ortopeed ja pole ka Teiega kohtunud. Seetõttu ei saa ma ka väita, et põhjus on milleski muus. Teie kirjelduse järgi aga ei oska kuidagi kokku viia puusaliigese limapauna põletikku, labajala paistetust ja valu toetamisel. Rasedusaegne diagnostika ja ravi on tõesti komplitseeritud. Sünnitamiseni on Teil jäänud umbes 2 kuud. Loodetavasti jaksate selle aja kannatada. Kui mitte, soovitan Teil kurta oma muret Teid jälgivale günekoloogile - nemad on kõige rohkem kursis, millised uuringud ja ravivõtted on Teie olukorras lubatavad.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Hüppeliigesel olevad laigud ja sõlmekesed

28.10.12 / Üldkirurgia

Mul on olnud juba üle aasta mõlema jala hüppeliigese kohal lillad laigud. Seal on ka kerged sõlmekesed. Valutanud ega valusad nad siiamaani ei ole. Algul olid 1cm läbimõõduga ja nüüdseks on 3cm läbimõõduga. Suur mure, et milles on probleem?

Vastab:

Jaan Tepp
Jaan TeppÜldkirurg
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Ilma nägemata on raske vastust anda. Naha pigmentatsiooni muutused võivad viidata venoossele puudulikkusele. Võimalik, et tegu ka nahahaigusega. Kui perearst ei oska asja seletada, paluge ennast kellegi juurde konsultatsioonile saata.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: