Hüppekiige mõju väikelapse arengule ja tervisele 07.09.19 / Füsioteraapia

Külastaja küsib:

Sooviksin teada, millist mõju avaldab hüppekiige kasutamine väikelapse arengule ja tervisele?
Kas juba ise kõndiva lapse liigestele ja lihastele avaldab hüppekiik siiski negatiivset mõju?
Millised on hüppekiige kasutamisest tekkivad esmased negatiivsed sümptomid, mida üks vanem võiks märgata.
Laps on 1 aastane, kaalub ca 9kg.

Arst vastas:

Maris Perendi

dr Maris Perendi

Füsioteraapia

Confido tervisekeskus

Tere!

Laps kasvab ja areneb ning ealise arengu toetamiseks on oluline, et ta saaks piisavalt liikuda. Selles vanuses õpitakse tasakaalu hoidma, kükitama, püsti tõusma, ronima ja palju muud. Last hüppekiigele pannes aga piiratakse neid tegevusi. 1-aastane laps ei pea oskama veel hüpata, sest vastav oskus areneb välja hiljem. Hüppamise eelduseks on stabiilne kehatüvi, mida selles eas lapsel ei ole. Hüppekiik küll stabiliseerib kehatüve, kuid kõige olulisem on, et laps ise õpiks oma keha tunnetama ja tasakaalu hoidma.
Ka varvastel kõndivale lapsele hüppekiike ei soovita, kuna soodustab lihastoonuse tõusu. Kui laps hetkel varvastel ei kõnni, võib ta seda tegema hakata hiljem, umbes 2-3-aastasena.
Kokkuvõttes soovitaksin lapsele anda võimalus liikuda ja areneda vastavalt oma eale.

Heade soovidega

Maris

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Füsioteraapia

Valu sirutusel küünarnukis

Olen harrastuskorvpallur ning kusagil selle aasta varakevadel (või 2018 sügis) juhtus viset sooritades midagi parema käega. Ei olnud otseselt midagi ebatavalist (traumat), aga viskel sirutus käsi hoogsalt ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Kirjeldusest võib arvata, et liiges on kergelt ebastabiilne, mis võib tulla sidemetest ja valu on hetkel keha kaitsereaktsioon. Soovitan alustada ortopeedi vastuvõtust, et täpsustada ...

Loe edasi

ebamugavus põlves

Tere!

Põlved muidu tunda ei anna, aga kui istuda umbes tund, nt lennukis, autos, kinos, siis kerge tuim valulikkus tekib.
Trenni tehes, nt kangiga kükke, ebamugavus on alguses, aga ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere!

Teie kirjeldusest loen, et liigutamine mõjub põlvedele pigem hästi, seega siit minu soovitus, vältige pikemaid istumisi. Soovitatav on püsti tõusta või istudes jalgu sirutada iga 30 ...

Loe edasi

Plõksuv sõrm

Mu parema käe keskmine sõrm plõksub juba mitu kuud. Sõrm plõksub siis, kui surun käe rusikasse (siis läheb sõrm valusa plõksuga sirgeks).

Kas peaksin sõrmele andma rahu (kasutama näiteks ortoosi) ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Kui sõrme liigutamine teise käega, koormusvabalt, ei tee valu, siis võib ja tuleks seda liigutada. Juhul kui liigutades on valu, mis süveneb edasi liigutades, siis pigem rahu anda. Need ...

Loe edasi

Vasak põlv, õigemini põlveõndlas tugev valu!

Tere! Olen 64 aastane pensionär kuid käin igapäevaselt tööl ja tegelen ehitusega. Viimased kaks kuud olen palju plaatinud ja sellega seoses olnud palju põlvede peal, kasutanud muidugi pehmendusi! Probleeme ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere!

Mõistan, et põlvevalud on probleemiks olnud juba pikemat aega. Arvestades teie vanust, tööiseloomu ja traumasid, siis liigeste kulumine on üsna tõenäoline. Valul põlveõndlas võib olla ...

Loe edasi

põlvetrauma

Tere! 4-kuud peale põlvetraumat on liigeses painutuskontraktuur 15 kraadi. MRT- uuring tuvastas mediaalse külgsideme venituse, kuigi arst kahtlustas alguses meniski vigastust. Põlve liikuvus praeguseks ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Juhul kui trauma järgselt põlv sirgeks ei lähe, võib probleem olla reie tagakülje ja/või põlve õndla lihastes, mis hoiavad liigest pinges ja ei lase sellel lõpuni sirutuda. Võimalik, ...

Loe edasi

Valu vasakulpool seljal ribide all.

Tere. Viimased neli kuud on kummaline valu selja vasakulpool täpselt viimaste ribide juures. Kummaline seetõttu, et valus on ainult siis kui ma keeran oma keha teatud suunas, enamus hommikud tõusen üles ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere!

Kirjelduse järgi tundub, et tegemist on mehhaanilise seljavaluga, kui see häirib vaid teatud suunas liigutamisel või vasatavas asendis olles. See võib olla põhjustatud nii traumast, ...

Loe edasi

Valuline sääre kõõlus

Venitasin korvpallimängus joostes parema jala Achilleuse kõõlust. See on nüüd valuline ja takistab käimist, räkimata jooksmisest.
Kas jahutada liigest vi anda sooja?

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere!

Oluline on välistada Achilleuse täielik või tõsisem rebend, mis võib vajada paranemiseks operatiivset ravi või fikseeritud asendit ortoosiga. Rahu, külm, kannakõrgendus ning valu- ja ...

Loe edasi

Väga tugev kaelavalu

Tere!

Umbes nädal aega tagasi “magasin” ma oma kaela ära. Hommikul ärgates oli kael kange aga polnud väga valus. Eks ta paar päeva kange oli ja siis ilmus mu kõrva juurde põse peale lümfisõlm. ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere!

Närvipõletiku puhul ongi tegemist väga ebameeldiva ja piinava valuga. Häiritud võivad olla nii pea kui ka õla liigutamine ning üldse mugava/valuvaba asendi leidmine. Leevenduseks võib ...

Loe edasi

Põlvekedra vigastused

Tere, mul on MRTs tuvastatud põlvel patella alta, patella sideme tendinoos ning viited Hoffa keha pitsumisele ehk maakeeli sain ma aru, et põlvekeder on paigast ära. Kas peale kreemide ja mingite kummilindi ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Juhul kui põletikuvastased vahendid ( tabletid) ja terapeutilised harjutused ei ole piisavalt aidanud, siis võib veel proovida elektriravi valu piirkonda - näiteks ultraheli läbi põletikuvastase ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi