Diabeet 61 teemat   90 postitust foorumis

Lisa vastus

Veresuhkur ja alkohol

Autor: ene 29.08.12 10:03

Tere,
lugesin kliiniku vastustest, et alkohol suurendab veresuhkru taset. Samas toitumissoovitustes on kirjas, et alkohol alandab eluohtlikult veresuhkru taset ja võib tekkida hüpoglükeemia.
http://www.diabetes.ee/dokument.php?lk=5623
Minu küsimus, et miks toitudega diabeedi puhul üritatakse veresuhkrut alla võtta ja miks on alkoholiga veresuhkru langetamine eluohtlik.
Olen aru saanud, et kõrge veresuhkur on diabeetikul sellepärast, et madala taseme puhul ei saa ta toitaineid kätte. Niisiis kuidas toitumisega ravimine üldse mõjub? Kas toiduga veresuhkrut alandades ei teki täpselt sama oht mis alkoholiga?

Teata sobimatust kommentaarist
Autor: auto   29.08.12 21:47

Esiteks selgituseks natuke:
veresuhkur tulebki toidust. Sellepärast tema taset toitudega reguleeritakse. Hüperglükeemiast (veresuhkru tase kõrge) hoiduda ja hüpoglükeemia korral (veresuhkru tase madal) kas-või klaas mahla.
Diabeetikul on puudu insuliini (I tüüpi diabeet) või on koed muutunud vähemtundlikuks insuliinile (II tüüpi diabeet). Insuliin on hormoon, mille abil veresuhkur läheb verest ära kudedesse. Niisiis kui insuliin ei toimi, jääb veresuhkur kõrgeks. Ja seda ei taheta, sest kõrge veresuhkru tase kahjustab veresooni ja närve, põhjustades tüsistusi, nagu nt neerupuudulikkus, südamepuudulikkus, nägemise kadu, tundlikkuse häired.
Diabeetiku menüü peaks olema regulaarne ja liigseid süsivesikuid (aga ka valke, rasvu) vältiv sellepärast, et siis on lihtsam diabeeti "kontrollida" - ei pea iga söömise järel hakkama leiutama, kui palju insuliini süstida või kas metformiin vms suukaudne diabeedi ravim saab ikka hakkama.
Mida paremini diabeetik teab, mida tema veresuhkur parajasti teeb, seda parem. Seda lihtsam on tal ennast hoida ja tüsistuste eest kaitsta.

Nii, see peaks seletama, kuidas ja miks on diabeetikule toitumine oluline.

Toiduga veresuhkurt alandades tekib küll hüpoglükeemia oht. Seda tuleb samamoodi vältida nagu alkoholiga tekitatud hüpoglükeemiat.

Alkohoolsed joogid ise on küllaltki energiarikkad, eriti õlu, vein, siider, erinevad kokteilid. Neid juues tõuseb veresuhkru tase kiiresti, kuid ka langeb kiiresti. Kui joogi kõrvale midagi ei söö, tekib hüpoglükeemia oht. Samuti häirib alkohol maksas glükoosi taastootmist varudest, nii et hüpoglükeemia võib olla ootamatult sügav või isegi tekkida ootamatult hilja - 24h jooksul peale alkohoolse joogi tarbimist, mitte kohe või mõni tund peale joomist. Lisaks kulub alkoholi lammutamise peale lisaenergiat.
Ja kui üks alkoholiga liialdanud diabeetik magama jääb - kas ta on siis nii purjus või hoopis hüpoglükeemilises koomas?

Kokkuvõttes - alkoholiga veresuhkru langetamine on ohtlik, sest tulemus võib olla ettearvamatu, veresuhkur võib minna liiga madalaks.

Öeldakse, et kui diabeetik tarbib päeva jooksul kuni 2 alkohoolset jooki (naised 1), seejuures väldib kokteile ja joob aeglaselt, sinna kõrvale midagi sööb ja enne magamaminekut veresuhkurt kontrollib, siis pole häda midagi.
Lisaks ettevaatust alkohoolsete jookide ja suurema füüsilise koormuse kombineerimisel! Sel juhul on samuti hüpoglükeemia oht oluliselt suurem.

Teata sobimatust kommentaarist
 

Lisa vastus

Saada