Veresuhkur 18.09.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!Kolme kuu keskmine veresuhkur on palju aasraid olnud 6,5 Nüüd oli 6,8.Perearst pani kohe rohud peale,mina pole neid veel välja istnud.Sain glükomeetri ja hakkasin mõõtma ,jah hommikune näit on pisut üle 6.Tean,et olen ülekaaluline ja armastanud magusat .Kas dieedi pidamine praegu aitaks veel veresuhkrut langetada või pean tõesti tablette võtma hakkama.Soovisin,et saadaks eriala arsti juurde,aga pereõde ütles,et tänapäeval ei pea enam saatma ja perearst võib ise ravi määrata.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Glükeeritud hemoglobiin 6,5% ja üle selle tähendab, et Teil on suhkurtõbi ja veresuhkur on juba sellisel kõrgusel, et võib põhjustada tüsistusi. Seega on täiesti mõistetav, et perearst juba ka ravi korraldas. Hommikune näit pisut üle 6 pole kõige hullem, kuid pole ka enam päris normis. Aeg-ajalt (kord nädalas) võiksite veresuhkrut mõõta ka õhtupoolikul, kas enne uinumist või enne õhtusööki - eriti juhtudel, kui Te pole päeva jooksul dieedist kinni pidanud. Dieedi pidamine aitab kindlasti nii praegu kui ka tulevikus diabeedi kompensatsioonile kaasa. Dieedi põhireegel on väga lihtne - magusast loobumine. Hea oleks ka kaalus veidi alla võtta. Siiski soovitaksin vähemalt praegu ka perearsti soovitatud diabeediravimit võtta (tõenäoliselt on see metformiin). Kui edaspidi veresuhkur paraneb, võib ravi küsimust perearstiga uuesti arutada ja võimalusel ainult dieetravile jääda.
Endokrinoloogile suunab perearst juhtudel, kui diabeetik vajab süsteravi. Suukaudseid diabeediravimeid määrab perearst. Loodame, et veel palju aastaid püsib Teie diabeet dieedi ja tablettidega heas kompensatsioonis ja Te süsteravi ei vaja.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

veresuhkur

Kui õhtune veresuhkur peale sööki 2 ,5 tundi on 7,9, on seda väga palju?
Võtan ka rohtu veresuhkru alandamiseks.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei ole väga palju. Lisaks oleks mõistlik kompensatsiooni hindamiseks mõõta ka hommikust tühjakõhu veresuhkrut ja määrata perearsti juures glükohemoglobiini. Suure tõenäosusega on kompensatsioon ...

Loe edasi

Hommikune kõrge veresuhkur

Hommikune veresuhkur glükomeetriga mõõtes on erinevatel päevadel 6,4-7,9. Detsembris tehtud veeviverest oli keskmine 6,4. arsti sõnul ravi ei vaja ja pean dieeti. Dieediga on langenud peale lõuna ja õhtusööki ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hommikune veresuhkur sõltub glükoosi tootmisest maksas. Just maks hoiab meie veresuhkrut piisavana pikema söögivahe korral. Selleks on maksas glükogeeni varu, millest glükoosi toodetakse. Teie ...

Loe edasi

Veresuhkur

Veresuhkur tihti kõrge, täna näiteks 15,6, väga halb olla, pea küb ringi ja kõnnin nagu vatis. Nii kõrge polegi olnud - on üle 10. Ei ole söönud midagi erilist, mitte rohkem ka magusat. Kui algab väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 15,6 mmol/l on väga kõrge! Palun pöörduge võimalikult kiiresti täiendavateks uuringuteks ja vajadusel ravi alustamiseks oma perearsti poole. Seni tuleb magusast täielikult loobuda.
Loe edasi

Veresuhkur

Minul veresuhkur pisut kõrgevõitu.Viimane 3 kuu suhkrusisaldus oli 6,9.Nüüd hoian toiduga ja praegu on mõõtmisel suhkrunäit olnud enne sööki alla 6
Täna hommikul 2,5 tundi peale sööki oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Glükohemoglobiin 6,9% on päris hea näitaja ja ka Teie poolt mõõdetud veresuhkru väärtused on ilusad. Võite jätkata metformiini esialgu samas annuses. Kui tulevikus veresuhkur tõuseb, võib perearst ...

Loe edasi

veresuhkur

abikaasa on II tüübi diabeetik ning tal on glükomeeter. Uurisin ka enda verd ja üllatuseks leidsin, et veresuhkur hommikuti tühja kõhuga on 8-9. kas on põhjust pöörduda perearsti poole?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on põhjust küll. Kindlasti tuleks teha veresuhkru analüüs tühja kõhuga veeniverest ja vajadusel ka suhkrukoormustest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Veresuhkur.

Tere,
Olen 27a.
Lugesin,et normaalne veresuhkur on 3,5-5,0.Üle pika aja mõõtes oli mu näit üle viie.Kas see on liialt kõrge ? Ja kas peaks enda toidusedelist välja jätma magusad asjad ? Olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Liigane magusasöömine on kahjulik hammastele ja lisab kehakaalu. Teie veresuhkur ei anna siiski alust magusat keelata. Pigem soovitaksin Teil mõne aja möödudes veelkord veresuhkrut kontrollida.
Loe edasi

Veresuhkur

Kui on madal veresuhkur (3,3-3,6), mida selleks teha ja mis võib olla põhju-
seks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkur on normaalne (tühjakõhu veresuhkru norm 3,3-5,5 mmol/l) ja teha pole vaja midagi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Veresuhkur.

Tere! Veresuhkur on 3,5. Kas see on normaalne või võiks olla kõrgem.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkur jääb normi piiridesse (3,3-5,5 mmol/l).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

veresuhkur 5,9.

Tere!
Olen 14-dat nädalat rase ja veresuhkur 5.9, Mida ma peaksin toiduainetest vältima, et veresuhkur langeks?
Olen vahel tarvitanud mett ja nädalas paar korda söön ka saiakesi ja maiustusi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt tuleb probleemi arutada rasedust jälgiva arstiga. Ühe veresuhkruväärtuse alusel ei saa mingeid järeldusi teha. Kui on tõepoolest tegemist rasedusaegse suhkurtõvega, tuleb pidada ...

Loe edasi

veresuhkur

mida arvata veresuhkrust 3,0?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 3,0 mmol/l jääb küll normi piirist minimaalselt allapoole, kuid haiguse tunnuseks see ei ole. Silmas tuleb pidada, et kui nimetatud väärtus mõõdeti glükomeetriga, on viimaste lubatud ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: