Madal hemoglobiin pikaajalisest rauaravist hoolimata 17.09.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Madala hemoglobiini ja hematokriti tõttu olen peaaegu kolm kuud võtnud toidulisandina rauda (maksimumkogus, 2x18 mg päevas).
Täiendavalt on oluliselt rauarikkam ka menüü, toidus C-vitamiini ning lisandina foolhapet (400), B12 vitamiini (20).
Samuti olen tähelepanelikult jälginud raua manustamise aega ja muud toitu, et vältida samal ajal rauaga neid aineid, mis takistavad raua imendumist.

Pärast esimest kuud paranes näit 5 ühiku võrra, tõustes 116ni. Hematokrit püsis sama, pisut üle 35.
Teise kuuga tõusis näis 2 ühikut. Hct pisut langes.
Pärast kolmandat kuud oli Hb hoopis langenud taas 116 peale, samuti oli langenud Hct - 34.7.
Ainult ferritiin oli kolme kuu taguse 18.9 asemel 25.8.
(Proovide võtmine alati samal ajal, mõned päevad enne menstruatsiooni.)
Kuidas on võimalik, et kõigest hoolimata need näidud sellised on? Kas organism lihtsalt ei omasta rauda? Kas tasub siis üldse sellist rauarikast ravi jätkata? (Sain aru, et liigne raud on veel kahjulikum.) Kas on üldse oluline rangelt piirväärtusi silmas pidada, kui enesetunne hea? Või võivad kaua madalad näitajad lõpuks ikkagi kahjulikud olla ja tuleks edasi uurida, miks rauatase ei tõuse? Haigusi-õnnetusi pole olnud, kaebusi pole, enesetunne hea ja puhanud.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Aneemiad, ka rauavaegusaneemia, ei kuulu otseselt endokrinoloogi pädevusse - sellega tegeleb perearst, sisearst või hematoloog. Võin kinnitada, et rauapreparaadid on tõepoolest halvasti omastatavad. Hemoglobiiniga 110-120 g/l, mis jääb alla normi piiri, tunneb inimene ennast enamasti täiesti normaalselt ja muus osas tervele inimesele selline tagasihoidlik aneemia vaevusi ei põhjusta. Võiksite konsulteerida viljatusravi arstiga kuivõrd on hemoglobiini näitaja viljatusravi õnnestumiseks oluline ja kas peaksite kindlasti saavutama normiväärtused. Kui see niimoodi on, tuleb perearstilt või sisearstilt nõu küsida, missugused abinõud peaksite tarvitusele võtma.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Veresuhkru tõus

Tere!

Minu hommikused veresuhkru näitajad on olnud vähemalt kolmel korral üle 7, seekord 8,27 - erinevad analüüsid on tehtud u pooleaastaste vahedega.

Kolme kuu keskmine oli aga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suhkurtõbe võib diagnoosida tühjakõhu veresuhkru alusel, kuid see peab olema määratud usaldusväärse meetodiga (veeniverest) ja vähemalt 2 korda järjest. Pool aastat analüüside vahet on liiga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: