Operatsioon ja elu pärast seda. 27.04.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Käisin kompuuteruuringus ja selgus, et minu kilpnääre on väga suureks kasvanud. Minu endokrinoloog suunas PERHi (dr.Kauri juurde) operatsioonile. Kuna on eriolukord, siis ei ole kirurgi juurde veel aega saanud ja olen nö ootel.
Salli kandmine on järjest suurem probleem, kuna kael on päris jämedaks läinud ja igasugune kergemgi surve väljastpoolt on väga ebameeldiv.
Sooviks teada, kui ulatuslik võib olla operatsioon, mis mind ootamas on ja mida toob tulevik? Siiani on mul näidud korras olnud ja l-thyroksini olen pidanud võtma vahelduva eduga.
Kopeerin uuringu vastuse: suur lobulariseeritud struuma, par. sagar 35 x 60 x 105 mm, maht 115 ml; vas. sagar 43 x 55 x 102 mm, maht 125 ml; istmus 28 x 31 x 50 mm, maht 48 ml; kilpnäärme kogumaht 288 ml; struktuuris on inhomogeenust ja paar väikest lubistust; otseseid koldelisi muutusi ei ilmne; vas. sagara alaserv ulatub rangluuotsa taha ja jugulumini, kuid mitte retrosternaalsele; - trahheat struuma otseselt ei komprimeeri (võimalik vaid mimimaalne komprimeeriv mõju külgedelt), kuid trahhea on kergelt paremale dislotseeritud; söögitoru on samuti veenva kompressioonita, samuti kergelt paremale dislotseeritud (kilpnäärme vas. sagara dorsaalosa poolt); - par. IIa loozhis on 10 mm paksusmõõduga l/sõlm; Ib loozhis 20 x 11 mm l/sõlm; - vasakul IIa loozhis on 12 mm paksusmõõduga l/sõlm, veidi allpool veeni taga paar ümaramat sõlme paksusmõõduga kuni 9 mm.

Tänan vastuse eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie kilpnääre on tõepoolest väga suur! Võrdluseks - naiste kilpnäärme mahu normi ülemine piir ultraheliuuringul on 20ml - seega on Teie kilpnääre normist 14 korda suurem. Lõikus on Teie puhul kahjuks möödapääsmatu ja kui Te seda praegu ei tee, tuleb seda paari aasta möödudes kindlasti teha - siis hakkab kilpnääre ka hingetoru kinni suruma. Pahaloomulise haigusega tõenäosus on ultraheliuuringule toetudes minimaalne ja seepärast teeb ka lõikuse üldkirurg - dr. Kaur on kindlasti väga hea valik.
Lõikusel eemaldatakse kogu kilpnääre ja peale lõikust vajate kogu ülejäänud elu asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga, mida võtate tableti vormis üks kord päevas. Mingit osakest kilpnäärmest alles jätta pole mõtet, sest see hakkab taas kasvama ja 10 aasta möödudes ootab Teid sel juhul korduv operatsioon. Asendusravi foonil saab Teie elukvaliteet olema igati hea, sest ravim pole kallis, kõrval- ja koostoimed sellel puuduvad. Mingeid piiranguid dieedi või eluviisi osas ei seata. Tableti regulaarse võtmise hool siiski jääb ja kord aastas tuleb perearsti juures ka veeniverest kilpnäärme hormoonanalüüs teha. Lõikuse võimalikest tüsistustest räägib Teile juba kirurg, kui tema vastuvõtule pöördute. Kogenud kirurgi puhul on tüsistuste (kõrvalkilpnäärmete või häälepaelu innerveeriva närvi vigastuse) tõenäosus siiski väike.
Tervitades,
dr. Anu Ambos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere! Mul diagnoositi aasta alguses kilpnäärme ületalitlus, sain mõnda aega tablettravi, nüüd tekkis ka sõlm. Seda uuriti ja seejärel otsustati et kilpnääre tuleb eemaldada. Nüüd ootab mind 2 nädala pärast ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt otsustati Teie puhul kilpnääret opereerida just nimelt seetõttu, et ei tekiks kilpnäärmehaigusest põhjustatud silmakahjustust ("punnsilmsust"). Lõikus Teie silmi ei mõjuta. Peale ...

Loe edasi

kilpnäärme operatsioon

Tere!
Olen 27 aastane ning kolm kuud tagasi sünnitasin oma esimese lapse. Pärast sünnitust avastasin, et mu kaela paremal pool on kasvav muna taoline moodustis.
Pöördusin perearsti poole, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
1. Kas opereeritakse kogu kilpnääre või mitte, ütleb Teie raviarst. Kui kilpnääre on kogu ulatuses sõlmi täis, pole mõtet midagi alles jätta, sest sõlmed kasvavad aja jooksul jälle. Kui kogu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: