D vitamiin 31.10.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, tegin apteegis D vitamiini kiirtesti. Selgus, et näit 300. Kas peaksin muretsema? D vitamiini ega muid toidulisandeid ei võta üldse. Kaebuseid mul ei ole, ootamatult tekkis võimalus mõõta. Sõbrad huvi pärast läksid ja nii minagi. Lihtsalt huvi pärast, pole kunagi mõõta lasknud. Perearstile panin aja. Aga sinna veel aega. Tänan

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ma tõesti ei tea, kas 300 on vähe, palju või parasjagu. Meie laboris mõõdetakse D-vitamiini sisaldust tõenäoliselt teistes ühikutes ja võetakse selle tarvis veeniverd. Kui olete terve noor naine, kes toitub mitmekülgselt ja suvel ka päikese käes viibib, ei ole Teil küll muresemiseks põhjust. D-vitamiini puudus on ohtlik eakatele, liikumisvõimetutele, väikelastele, võib-olla ka teatud toitumiserisustega isikutele (veganid) ja mao vähenduslõikuse läbiteinutele. Perearstiga võib sellegipoolest nõu pidada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kas alatalitus?

Tere dr. Ambos

Palun teie abi analüüsi tulemuste tõlgendamisel.
Olen 36. aastane naine ning näitajad on järgmised:
TSH 5.39 (0.40 - 4.00 mIU/l)
fT4 14.00 (11.5 - 22.7 pmol/l)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH minimaalne tõus annab sageli märku autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest. Kuigi peroksüdaasi vastaste antikehade tiiter on madal, pole see ainus antikehade liik, mida määrata saab. Arvestades ...

Loe edasi

Vana diagnoosi täpsustamine

Tere,

Mu emal diagnoositi Tartu Maarjamõisas Rein Kolk 1990 jaanuar Struuma 3. Emal ei ole alles ühtegi dokumenti sellest külastusest. Hetkel emal tehti analüüsid ja kilpnäärmega on kõik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Struuma" tähendab kilpnäärme suurenemist. Kas emal võiks olla kilpnäärme suurenemist või sõlmelisi muutusi kilpnäärmes, aitab selgitada kilpnäärme ultraheliuuring. Sellele uuringule saab suunata ...

Loe edasi

GTT testi tulemused

Kas mul vóib olla dieabeet?

Glügoos 0min 5.4 (5.1)
Glügoos 60min 5.0 (10.0)
Glügoos 120min 5.2 (8.5)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Te pole rase, on Teie GTT ideaalses korras. Kui siiski olete, on tühjakõhu väärtus 5,4 mmol/l liiga kõrge ja gestatsioonidiabeet suure tõenäosusega olemas.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus.

Tere

Arst soovitas kilpnäärme ületalituse raviks radioaktiivset joodi. Samas on mul ka psoriaas küünarnukkidel ja osaliselt jalgadel.
Kui palju võib joodi ravi mõjutada psoriaasi? Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi psoriaasi ägestada ei tohiks. Siiski võiksite igaks juhuks enne radiojoodravi oma nahaarstiga konsulteerida, et ootamatusteks valmis olla.
Tervitades,
...

Loe edasi

Tsh näit l-thyroxiniga

Tere.Võtan l thyroxini aastast 2012. Kuni 2017 a oli doos 37,5 mg päevas.2016 jäin rasedaks ja doos suurendati 100mg peale.Peale sünnitust 2017a mingi aeg vähendati 50 aga siis jälle läks 100 peale.Küsimus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, see, et L-türoksiini vajadus tasapisi suureneb, on asjade loomulik käik. Kilpnäärme võimekus hormooni toota väheneb järk-järgult ja nii peab ka asendusravi annust tasapisi suurendama. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere
Olen alates septembrikuust hädas kilpnäärme ületalitlusega. Esimestel kordadel kutsuti mulle kiirabi, aga kohe kilpnäärme probleemi ei avastatud. Hiljem perearst avastas analüüsiga. Ultraheli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme ületalitlus on mõõdukas, kuid propüültiouratsiili annus on liiga väike. Tavaliselt alustame me ravi poole suurema annusega s.t. 100mg (2 tabletti) kolm korda päevas peale sööki. ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoonid ja raseduse planeerimine

Tere

Olen käinud kilpnääret kontrollimas alates 2016, kuna siis avastati, et TPO IgG oli 130 ning TSH veidi üle 5. Endokrinoloog kirjutas juba siis välja rohud, kuid pärast perearstiga konsulteerimist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasestumise seisukohalt omab tähtsust TSH, mis on varasemast kõrgem, mitte TPO IgG, mis on madalam. Kui rääkida kilpnäärme mõjust rasestumisvõimalustele, siis TPO IgG-l selles osas olulist ...

Loe edasi

Ärevus+Kilpnääre

mul on mure oli ärevus häiret ja hiljem tundub et kaelas on midagi valest on nagu kilpmnäärega või ei ole : ärevus algas umbes septembri algul ja nüüd oktoobri kuuni ansin just 17.10 vere analüüsi kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan oma murega pöörduda perearsti poole. Ärevust saab kindlasti ravida. Perearst saab ka kilpnääret uurida - ultraheliga saab vaadata, kas kilpnääre on suurenenud ja vereanalüüs näitab, ...

Loe edasi

TSH ja fT4 näitude kõikumine

Tere!

Mul on pikalt olnud probleeme enesetundega ning kahtlustasin probleemi kilpnäärmes. Perearst saatis vereanalüüsidele ning 12.04.19 oli TSH 5,53 mlU/l, pidin paari nädala pärast kordusanalüüsi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega on Teil autoimmuunne kilpnäärmehaigus, millele on iseloomulik TSH aeg-ajalt esinev minimaalne tõus. Et seda hüpoteesi kinnitada või ümber lükata tuleks koos hormoonanalüüsiga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: