TSH ja prolaktiin üle normi 10.07.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Kaebusteks olnud tsükli häired ja günekoloog määras hormoonide analüüsi (tsükli 3. päeval), kus TSH näit oli 5.83 ja prolaaktin 774 (makroprolaktiin 656.6), mille järel günekoloog määras mulle koheselt L-türoksiini 50 mikrogrammi.
Kuna sain lähiajal ka endokrinoloogi vastuvõttule, siis L-türoksiini võtma enne ei hakkanud.
Endokrinoloog uuris kilpnääreret UH- ga võttis ka lisaanalüüsi antikehadele, mille vastuse saamisel pani diagnoosiks - Autoimmuunne türeoidiit. Ja hormoonasendus ravi hetkel ei määranud, määras kord aastas kordusvisiite. Aga kõrgenenud prolaktiinist ei maininud midagi.
Günekoloog peale eelmist visiiti määras mulle ka korduva analüüsi tsükli 3 päeval ja ainult prolaktiini näitajale, mille tegin paar päeva peale endokrinoloogi visiiti.
Korduv analüüs näitas, et prolaktiin on 885 (makroprolaktiin 576.4). Mina ei tarbi mingeid ravimeid ega rahusteid ja jälgisin kõik nõuandeid enne analüüsi tegemist.
Günekoloogi vastuvõttul veel ei käinud ja soovin esialgu uurida, kas prolaktiin tase on kriitiline ja mis sellega on võimalik teha? Kas peab veel mingeid uuringuid günekoloogi käest saama?
Lapsi hetkel ei ole ja lähiajal on plaane sellega tegeleda. Kas enne lapse planeerimist peab L-türoksiini võtma, või mitte?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kuna olete noor fertiilses eas naine, soovitaksin ma Teil pigem siiski L-türoksiiniga asendusravi alustada, kuigi Te hetkel rasestuda ei soovi. Prolaktiiniga on lood keerulisemad. Üldprolaktiini näit on mõõdukalt tõusnud, samas moodustab sellest suurema osa meilis äratoodu põhjal bioloogiliselt inaktiivne makroprolaktiin. Kui see tõesti nii on, pole Teil muretsemiseks põhjust, sest toimiva prolaktiini väärtus (üldnäitaja miinus makroprolaktiin)on isegi pigem madal. Soovitan edaspidi prolaktiini väärtust kontrollida L-türoksiini foonil, kui TSH on soovitavas vahemikus 1 - 2,5 mIU/l. Ka hüpotüreoos võib prolaktiini tõusule kaasa aidata.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Rasestumine ja analüüsi tulemused tsh jne

Sain digiloos näha oma analüüsi vastuseid:

TSH
0.39 mIU/
referentsväärtus l 0.40 - 4.00

ja


Prolaktiin
136 mIU/l
Referentsväärtus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Inimkeeles tähendab see, et Teie analüüsid on korras ja nendest ei selgu põhjust, miks Te pole rasestunud. TSH on küll normi alumisel piiril, kuid see ei tohiks kuidagi rasestumisvõimekust ...

Loe edasi

Vereanalüüsi vastused

Tere!

Käisin vereanalüüsi andmas ning sooviks teada, kas mu analüüsi vastused on normaalsed.
FSH 4.05;
hCG (intaktne + fb) <0.500;
LH 13.46;
Progesteroon 17.34;

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti on normaalne TSH s.t. kilpnäärme talitlus. Madal hCG näitab, et Te pole rase. Suguhormoonide tase sõltub menstruaaltsükli faasist. Meessuguhormoonide taset mõõdetakse tsükli I faasis ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitude alandamine raseduse eesmärgil

Tere!

Oktoobris andsin TSH, prolaktiini ja vaba türoksiini näidud, need olid järgmised:
TSH 5,1; prolaktiin 789 ja vaba türoksiin seerumis/plasmas 16,5

Määrati 0,5 tabletti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on tegelikult vägagi loogiline - Te ju võtate türoksiini. Teie meilist ei selgu küll millises annuses täpselt - 0,5 tabletti küll, aga tabletid on erinevad - on 50 mcg-sed ja 100 mcg-sed ...

Loe edasi

Hormonaalanalüüsi tulemused

Tere, kas te palun saaksite avaldada oma arvamust järgmiste vereanalüüsi tulemuste osas:
TSH - 2.97 (norm 0.27 - 4.20) - seega justkui normis
FT4 - 12.8 (norm 12.00 - 22.00) - väga normi alumise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on korras. Prolaktiin on oluliselt normist kõrgem. Progesterooni vastuse tõlgendamine sõltub menstruaaltsükli faasist - selle kohta ei oska midagi arvata.
Kas ...

Loe edasi

kilpnäärme

Kui TSH-analüüsi näit on 4, 14, milline peab L-thyroxini annus olema?
1,5 aastat tagasi tehtud operatsioon - mittetoksiline struuma (parempoolne). Võttan 1 tablett (50 mkg) päevas

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 4,14 mIU/L on kas normi piires (kui vastava labori normi ülempiir on 4,2 miU/l) või veidi üle normi (kui vastava labori TSH normi ülempiir on 4,0 mIU/l). Tavaliselt soovitatakse naistel ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

perearst tegi anlüüsi, kus näitaja 1,99.
kuid alumine määr oli sedelil 3,75. see on vist tsh
kuidas hindate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt TSH. 3,75 ei ole alumine, vaid ülemine määr (igaks juhuks võib perearst määrad siiski üle vaadata). TSH 1,99 mIU/l on normi piires.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärmehormoonid ja rasestumine

Tere!
Sooviksin Teie kui eksperdi arvamust. Olen üle elanud kaks raseduse katkemist/peetumist I trimestril ja peale teist peetumist tehtud hormoonanalüüsid näitasid, et TSH = 4,31 ja prolaktiin = ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma Teist rohkemat kui vanust ja mõningaid hormoonanalüüside vastuseid. Võimalik, et günekoloogidel ja/või endokrinoloogil on oma põhjused, miks on lähenemine olnud pigem konservatiivne. ...

Loe edasi

Kõrge prolaktiin mehel

Tere! Viimasel ajal on aina rohkem hakanud normaalset elu häirima keskendumisvõime ja motivatsiooni puudus. Isegi kui on oodata väga meeldivat päeva, on raske hommikul voodist üles tõusta. Kui lõpuks tõusta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie prolaktiini tase on mõõdukalt kõrgenenud ja vajab jälgimist. Soovitan pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule, kuid plaanilises korras. Kordusanalüüsi võiks teha 2-3 kuu möödudes. Kui prolaktiin ...

Loe edasi

TSH üle normi

Tere,
mul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit, praeguse ajani pole ravi vajalik olnud (TSH näit oli 6 kuud tagasi 2,3). Perearst võttis nüüd uue proovi ja TSH oli 4,78. Perearst ütles, et näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui soovite lähikuudel rasestuda, oleks mõistlik ka minimaalse TSH tõusu korral ravi alustada. Kui rasestumisplaani ei ole ja Teil on usaldsusväärne kontratseptsioon, võib 6 kuud oodata küll. ...

Loe edasi

Progesteroon

Tere

Mure - progesterooni analüüs, mis osutus 5 korda üle normi olevaks, kui nüüd olen ikka kõigest õigesti aru saanud. Tegin selle tsükli 22. päeval ja näit oli 118. Referentsvahemikuks selles ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui nüüd tsükli I faasis hormoonuuringut teete, võtke tõepoolest ka progesterooni näitaja. Lisaks sellele östrigeen, FSH, LH, SHBG, prolaktiin ja testosteroon.
Esialgu küll midagi hullu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: