vistrikud 06.07.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Probleemiks on vistrikud näol, mis tulevad ja kaovad. Juba mitu aastat. Tavaliselt suu ümbruse alal. Toitumisega ning hügieeniga on kõik korras, seega arvan, et probleemiks on hormoonid. Kas selle probleemiga pean endokrinoloogi või naistearsti juurde pöörduma. Kas tuleks hormoonide testi tegema?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui on tegemist aknega, oleks mõistlik eelkõige pöörduda nahaarsti poole. Ei endokrinoloog ega günekoloog aknet tegelikult ei ravi. Nahaarst teeb ka selgeks, kas nähtusel võiksid olla hormonaalsed põhjused, või on tegemist naha mikrofloorast tingitud nähtusega vms. Vajadusel suunab nahaarst ka endokrinoloogi vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Suurenenud lümfisõlmed ja tsüst kilpnäärme vasakus sagaras

Tere!

Pöördusin perearsti poole kahe sõrmedega tuntava ja mitte valuliku lümfisõlme pärast kaelal (vasakul pool). Neid lümfisõlmi olen seal praeguseks tundnud umbes 2-3 kuud.

Sain ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Reaktiivsed rasvhiilusega lümfisõlmed enamasti pahaloomulisele protsessile ei viita. Teie lümfisõlmed on ultraheliuuringul ka normisuurused. Kilpnäärme koldega nad tõenäoliselt seotud ei ole. ...

Loe edasi

Diabeet

Tere! Kas oleks lootus kunagi Teie juurde vastuvõtule pääseda. Minu emal on diagnoositud diabeet ning ta võtab ravimeid, mis määratud perearsti poolt. On olemas ka saatekiri ja väga tahaks tema spetsialisti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui perearsti poolt määratud raviga on veresuhkur jätkuvalt kõrge ja saatekiri on olemas, siis palun võtta minuga ühendust meili teel aadressil anu.ambos@regionaalhaigla.ee, et täpsustada üksikasju ...

Loe edasi

tsh4,84

Tere.1,5 aastat tagasi sain radjooktiivse joodiga käisin täna andmas verd synlabis ja tsh oli TSH 4.84 mIU/l 0.40 - 4.00
Kas pean pöörduma endoktinoogile?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei pea, sest sellise minimaalse TSH tõusu juures Te asendusravi veel ei vaja. Kui saite radiojoodravi autoimmuunse kilpnäärmehaiguse tõttu, soovitan järgmise analüüsi teha 3-6 kuu möödudes. ...

Loe edasi

Rakumuutusec

Tere, 2 aastat tagasi maouuringut tehes, leiti söögitorus rakumuutused. Arst ütles, et 4a pärast tulla kontrolli kuid nüüd juba mitu kuud on kaelas ja kõrva valu tekkinud. Vahepeal ka kõrvetab, Kas rakumuutus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See küsimus on tulnud valel aadressil ja tuleks esitada mao-soolearstile (gastroenteroloogile). Söögitoru limaskesta rakumuutuste kohta ei oska mina suurt midagi arvata. Siiski on üsna ebatõenäoline, ...

Loe edasi

Diabeedirisk

Tere. Minu abikaasa lapsel eelmisest kooselust diagnoositi koolieelikuna 1.astme diabeet. Lapse ema ega isa suguvõsas ei ole kellelgi teisel seda haigust kunagi olnud. Minu abikaasa aga kardab nüüd minuga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
1. tüüpi diabeet on retsessiivse pärandumisega s.t. soodsad momendid selle haiguse pärandumiseks peaksid olema mõlema vanema geenides, et kokku sattudes lapsel haigus avalduks. Lisaks on sageli ...

Loe edasi

CRP analüüs kilpnäärme haigusega

Tere

soovin teada, kas CRP vereanalüüs 11mg/l ( norm<5 mg/l)
võib olla tingitud kilpnäärme kroonilisest haigusest?
Kui suur CRP väärtus on tavaline sel juhul?
Võtan levotüroksiini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline türeoidiit ja kilpnäärme alatalitlus CRV tõusu ei põhjusta. Tegelikult on CRV 11mg/l tõusnud üsna minimaalselt, selle põhjuseks võib olla mistahes madala aktiivsusega põletik - põskkoopas, ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnäärme

Tere. Veebruaris 2020 käisin oma arsti juures (endokrinoloogi) analüüsid olid korras ja arst ütles mulle et l-tyroxini pole vaja enam võtta..järgmine viisit pärast pooleaasta. Praegu olen rase 11 nädalat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma rohkem Teie kilpnäärmeprobleemidest - miks Te üldse L-türoksiini võtsite ja mis kaalutlustel see ära jäeti. TSH 5,7 mIU/l on tõepoolest normist kõrgem ja kuna olete rase, ...

Loe edasi

Kilpnääre.

Kas peaks laskma lisauuringuid teha?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH muutus on minimaalne ja Teie vaevusi ei seleta. Siiski võiks igaks juhuks tõepoolest määrata ka FT4 ja FT3, korrata TSH, määrata kilpnäärmevastased antikehad, Tg-AK ja TPO-AK ning teha ...

Loe edasi

sõlmed kopsus

Kas peaksin murertsema, veebruaris kompuutri vastus oli selline, hetkel kaalun kas nõuda perearstilt rõntenit või kas see näitab midagi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks ei ole "sõlmed kopsus" endokriinhaigus. Kopsuprobleemid kuuluvad ikkagi pulmonoloogi ehk kopsuarsti kompetentsi. Tõenäoliselt peab kopsuarst pädeva otsuse andmiseks Teie kompuuteruuringu ...

Loe edasi

Urineerimine

Tere Doktor!

Olen mures üle kahe kuu kestnud sagedase urineerimisega suurtes kogustes.
Tarbin ka vedelikku päris palju aga välja tahab tulla alati rohkem kui sisse joon (olen pidanud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Addisoni tõbe pole küll põhjust kahtlustada, sest vedelikutarbimise ja diureesiga ei ole sel tõvel mingit pistmist. Teie aldosterooni ja reniini väärtused on normis. Vaatama suurele diureesile ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: