diabeer 06.10.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
minu abikaasa,74.a.mees,põeb mitu aastat 2.tüüpi diabeeti.Tal on ka kõrge vererõhk,südamepuudulikkus,eesnäärme suurenemine,mille kõige tõttu tarvitab palju ravimeid.
Diabeedi raviks oli seni metformin 850 2 korda päevas.Viimati oli VERESUHKUR 7,21 ja perearst suurendas metformini 1000 2 korda päevas.Ta märkis ka,et on uued pika toimega ravimid,mida on võimalik võtta üks kord päevas. Missugused ravimid need on,kas neid võib välja kirjutada ka perearst.
Ette tänades Anne.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Metformiini pikatoimeline variant ei ole seni Eestis kättesaadav. Seda ravimit peab olenemata annusest siiski võtma vähemalt 2 korda päevas, et saavutada ööpäevaringset toimet.
Kui Teie arst otsustab metformiini asendada sulfonüüluureate rühma kuuluva preparaadiga või selle metformiinile lisada, on selles ravimrühmas tõepoolest saadaval nn. prolongeeritud toimega ravimvormid, mille kogu annuse võib võtta ühe korraga. Nende ravimite toime on aga metformiinist erinev ja kas need Teie abikaasale sobivad, otsustab Teie arst.
Kõiki suhkurtõve ravimeid võib ka perearst välja kirjutada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hormoontundlik rinnavähk ja L-Thyroxin

Tere.
Põdesin 2008.aastal hortmoontuńdlikku rinnavähki. Keemiaravi, ühe rinna eemaldamine. Võtsin aastaid Nolvadexi. Enam mitte.
Nüüd avastati kilpnäärme alatalitlus ja arst kirjutas välja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti ei soodusta L-türoksiin rinnavähi taasteket. Rinnavähk on sõltuvuses naissuguhormoonist östrogeenist. Kilpnäärme hormoonidega rinnavähil seost ei ole.
Tervitades,
...

Loe edasi

Väsimus, sugutung puudub, madal testosteroon

Olen 34 a mees, normkaalus, teen trenni, tervisliku toitumisega, ei joo ega suitseta. Väsimus on aastate kaupa aeglaselt suurenenud. Viimased 6 kuud sugutung puudub, on tekkinud hajameelsus ja ärevus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt ütlen kohe, et mis puutub maksapatoloogiasse ja sellega seotud analüüsidesse, siis pole ma piisavalt kompetentne Teid nõustama ja see kuulub gastroenteroloogi (mao-soolearsti) pädevusse.
Loe edasi

Stress ja ületöötamine

Tere, olen 34 a naine. Töötasin ja treenisin kõvasti üle umbes 10a. Ülekoormuse tõttu jäin okt keskel koduseks. Kuna olen personaaltreener siis toitunud olen täisväärtuslikult ja puhtalt. Lisaks vitamiinid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mis paneb Teid arvama, et tegemist on endokriinhaigusega? Igaks juhuks võiks loomulikult kilpnäärme talitlust kontrollida aga Teie kirjelduse alusel tundub olevat üsna tüüpiline nn. läbipõlemissündroom. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja raseduse planeerimine

Tere. Mul on kilpnäärme alatalitlus. Kirjutati välja L-Thyroxin 50 mg, kirjutas mulle günekoloog, sest me mehega planeerime last. Mul väga tugevalt muutus tuju päevade ajal, nii hullult et jube, ei saa ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiin 50 mcg päevas ei muuda Teid küll tujukaks ei päevade ajal ega muul ajal. Miks Teil pole normaalset menstruaaltsüklit ja miks arst soovitab kunstlikku viljastamist, peate oma günekoloogilt ...

Loe edasi

Radioaktiivne jood ja rasedus

Tere
Kuidas võib loodet mõjutada see, et lapse isa on saanud 3 kuud tagasi radioaktiivse joodi ravi? Kas ja kuidas see mõjutab loote arengut? Kas on võimalik ka võimalikke väärarenguid loote varases ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui radiojoodravi on saanud tulevase lapse isa, ei ole sellel siiani tehtud uuringutes leitud mingit mõju loote arengule. Naistel soovitatakse siiski 6 kuud peale radiojoodravi rasedusest hoiduda. ...

Loe edasi

Kilpnäärme antikehade näit

Tere!

Günekoloogil tehti muuhulgas kilpnäärmenäitajate vereanalüüs. Mõned antikehade näidud olid kõrged, arst ütles, et edaspidi peaks lihtsalt kontrollima, kuna võib tekkida alatalitlus.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. Hetkel on tehtud analüüside alusel kilpnäärme talitlus normis. Siiski on Teil talitlushäirete risk u. 10 korda kõrgem kui neil, kellel antikehade ...

Loe edasi

Ebanormaalne reaktsioon külmale

Tere!

Probleem on mul seeline, mis kestab juba rohkem kui üks aasta. Kehaosa mis puutub kokku külmaga (ja tavaliselt see on nägu) hakkab n.ö "põlema" ja läheb punaseks (ebaühtlaselt, täpidega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokriinhaigusega siin küll tegemist ei ole. Siiski annan teile ühe soovituse - võiksite pöörduda allergoloog-immunoloogi poole. Tallinnas töötab ITKH-s dr. Krista Ress ja SA PERH-is dr. Svetlana ...

Loe edasi

Insuliin seerumis

Tere!
Analüüside tulemused 2018 a: HbA1C 5,3% (34,7 mmol/l); paastuglükoos plasmas 4,7 mmol/l (referents 4,1-6,1); insuliin seerumis 2,5 mlU/l (referents 3,0-25,0). Aastal 2011 oli paastuglükoos ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Insuliini madal tase tühja kõhuga on täiesti normaalne nähtus ja välistab Teie juhtumil insulinoomi (insuliini tootva kõhunäärme kasvaja). Viimane on harvaesinev enamasti healoomuline kasvaja, ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnääre

Tere.
Mul on selline mure, nimelt on mul kolmas rasedus ja hetkel 27 nädal, ning tänu halbadele maksanäitudele tuli välja et ka kilpnääre on korrast ära. Ultrahelis selgus, et kilpnääre suurem ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja tagasihoidlik ületalitlus, mis küll ei tohiks olla põhjuseks maksanäitajate muutusele. Arvan, et ka beebile ei tohiks see halvasti mõjuda. Raseduse ...

Loe edasi

kilpnäärme uuringute vastused

Tere

tulemused vereproovist
fT4 - 15,97
TPOlgG - 0,8
TSH - 0,82

Kuidas kommenteerite

Tänud

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüse kommenteerida on lihtne - kõik on korras.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: