Endokrinoloogia 3 908 nõuannet

Otsi küsimusi ja vastuseid märksõnade kaudu

Otsi

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Gestatsioonidiabeedi diagnoos

Tervist!

Olen 20. nädalat rase. Minu GTT tulemused veeniverest olid järgmised paastuverest 4.5, 1 h möödumisel 8.3 ja 2h möödumisel 8.5. Mida võiks näidata see, et teise tunni näit oli esimese tunni ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Jah, Teie GTT teise tunni väärtus on piiripealne ja kui 8,5 mmol/l asemel oleks 8,6 mmol/l, võiks gestatsioonidiabeedi diagnoosi Eestis kehtivate kriteeriumide järgi välja panna. Teise tunni väärtuse ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüsid

Tere,
kas kilpnäärme analüüside väärtused TSH-2.53 mU/L ja fT4 20.8 pmol/L jäävad normi piiresse või on põhjust täiendavateks uuringuteks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Hormoonanalüüside vastused on normi piires - kilpnäärme talitlus on normis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kolesterool

Tere.
Kas kõrge kolesterooli tasemega on võimalik haiguslehele töölt jääda?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Tahaksin vastu küsida, milliseid tööülesandeid täpsemalt takistab Teil täitmast kõrge kolesterool?
Ja kuidas aitaks töövõimetuslehel olemine Teie kolesterooli normaliseerida?
Kõrge kolesterooli ...

Loe edasi

Kõris pigistab

Juba paaril kuul olen kõris ebamugavust tundnud,olen aastaid tagasi olnud kilpnäärmega arvel ja ravi saanud,nii et mäletan küll seda ebameeldivat tunnet,mis piinab eriti õhtuti.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
TSH 1,5 mIU/l näitab, et Teie kilpnääre talitleb normaalselt. Ala- või ületalitlust Teil ei ole. Kilpnäärme suuruse kohta vereproov informatsiooni ei anna, selleks tuleks teha ultraheliuuring. Kui ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere


Soovin vastust küsimusele, kas kilpnäärme koe sidekoestumine on tavapärane nähtus pärast pikaajalist asendusravi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Asendusravi ei puutu siin asjasse, sellel pole kilpnäärmekoele mingit mõju. Sidekoestumise põhjuseks on kilpnäärme autoimmuunne haigus, mis tapab hormooni tootvad follikulaarsed rakud ja tekitab ...

Loe edasi

Veresuhkru näidud

Tere,
Mõõtsin hiljuti koduse glükomeetriga hommikust (paastu järgset) ja hiljem söömise järgset veresuhkrut. Tulemused olid vastavalt 5.5 mmol ja 8.4 mmol. Kas antud näidud jäävad normaalsuse piiresse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Suure tõenäosusega Teil diabeeti ei ole - glükomeeter pole kuigi täpne riist. Igaks juhuks võiks siiski perearsti juures ühe vereproovi teha, et kahtlustest täielikult vabaneda.
Tervitades,
...

Loe edasi

KÕrged veresuhkrud

Tere!
Paar kuud tagasi suhkrunäidud kõikusid palju ja olid pidevalt kõrged/madalad. Sain arsti juurde ning pandi Tresiba peale. Nädalaga suhkrud normaliseerusid ja kõik läks väga hästi. Suhkrud püsisid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Soojad ilmad pigem langetavad kui tõstavad veresuhkru väärtusi. Insuliini tasuks siiski praegu kaasas kanda külmakotis - kui väljas on 31 kraadi sooja, on see insuliini jaoks pikema aja jooksul ...

Loe edasi

Alatalitus

Tere


Sooviksin teada, kas TSH tõus aastaga 2,44 pealt 3,76'le võiks olla põhjuseks, miks aasta jooksul pole suutnud rasestuda ja kas sellise näiduga peaksin tarvitama lisaks mingit ravimit? Lisan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
TSH tõus 2,44-lt 3,76-le pole tõsiseltvõetav mitterasestumise põhjus (kilpnäärme alatalitlusega siin tegemist ei ole). Siiski võib soovitada väikest annust L-türoksiini (50 mcg päevas) hormonaalse ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere!
Sain umbes 1 aasta tagasi radioaktiivse joodi ravi autoimmuunse hüpertüreoosi tõttu. 9 kuud tagasi tekkis tugev kilpnäärme alatalitlus, sellest ajast olen asendusravil, L-thyroxini doos (100mcg ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Aasta peale radiojoodravi kindlasti enam postradioaktiivset türeoidiiti ei teki - see on äge tüsistus, mis võib tekkida esimestel nädalatel peale ravi. Ei tahaks ka uskuda, et mõõdukas päikesevõtmine ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Kas olemas alternatiiv ravi tablettidele, et ei peaks rinnaga toitmist lõpetama`?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Propüültiouratsiili võttes ei pea rinnaga toitmist lõpetama. Lisaks sellele võivad Teie hormoonanalüüsid peale sünnitust kiiresti muutuda ja propüültiouratsiili annus oluliselt väheneda või tuleb ...

Loe edasi

Küsi foorumist

Küsi