Endokrinoloogia 3 951 nõuannet

Otsi küsimusi ja vastuseid märksõnade kaudu

Otsi

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Makrolubjastusega sõlm 7 mm

Perearst saatis mammograafi kilpnäärme suurenemise kahtlusega ja sain vastuse:
Kirjeldus: Kilpnääre ei ole suurenenud. Mõlemas sagaras on väikesi tsüste. Paremal on kaudaalsel üks makrolubjastusega sõlm ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Väikesed tsüstid ja 7mm-ne sõlmeke kilpnäärmes - pahaloomulist kasvajat ei paista kusagilt. Talitage radioloogi nõuande järgi ja tehke aasta möödudes uus kilpnäärme ultraheliuuring. Kui makrolubjastusega ...

Loe edasi

Tere! Kasvu mure.

Olen 15.a poiss, 6 päeva pärast saan 16. Hetkel olen umber 170cm pikk, mind pidevalt mõnitatakse pikkuse pärast kuigi klassis on minuga samu pikkasi poisse veel 2. Käin jalgpalli trennis ja hiljuti hakkasin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Kui k.a. märtsis olite 4cm praegusest lühem, siis on kasvukiirust veel küll ja on lootust sentimeetreid veelgi juurde saada. Trenn ja piisav uni peaksid kaasa aitama. Kui Teie pikkuseid noormehi ...

Loe edasi

autoimmuune türeoidiit, alaäge kilpnäärme põletik, sõlmed

Tere

5 aastat tagasi, peale lapse sündi diagnoositi autoimmuune türeoidiit. Näit on olnud kõikuv. Alustasin 50 mg-ga kuid lõpuks 2017 võtsin 5 p ndl 100, 2 p 125. Kevadel 2018 oli näit täieesti ülemise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Niipalju, kui toodud andmetele toetudes selgust sain, on Teil tõepoolest krooniline autoimmuunne türeoidiit ja sellest põhjustatud kilpnäärme alatalitlus, mis on viimaste analüüside alusel L-türoksiiniga ...

Loe edasi

Kilpnääre raseduse ajal

Tere,

Olen hetkel 29aastane ja ootan 4. Last näfalaid 8+4
Eile andsin vereanalüüsi ja kilpnäärme näitaja oli 11.03, varem pole sellist probleemi olnud. Kas on see lootele ohtlik ja mis riskid kaasnevad. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Kahjuks ei selgu Teie kirjast missugune kilpnäärme näitaja oli 11.03. Kui see oli TSH, siis näitab see algavat kilpnäärme alatalitlust ja koheselt on vajalik alustada asendusravi L-türoksiiniga. ...

Loe edasi

Veresuhkru

Tere. Ma olen 15 aastane neiu. Ja mul on probleemid. Mul käin tihti pea ringi ja on nõrkuse hood. Mul on väga tihti suured isud toidu järele. Ma olen hakanud enda veresuhkrut jälgima ja vaadanud seda 4 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Hommikune tühjakõhu veresuhkru norm on noorel tervel inimesel 3,3-5,5 mmol/l. Seega on Sinu hommikune tühjakõhu veresuhkur normi alumisel piiril. Tegelikult peabki veresuhkur ka päeva teisel poolel ...

Loe edasi

Hüpotüreoos, halb enesetunne

Tere!
Mul on hüpotüreoos ning võtan L-Thyroxini 50 mcg päevas. Viimase paari nädala jooksul on enesetunne halvenenud. Aeg-ajalt käivad peapöörituse moodi nõrkushood, eriti liikumise nt kõndimise ajal, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Pigem arvan, et kilpnäärme alatalitlusega ega L-türoksiini annusega Teie vaevused seotud ei ole. Selles valdkonnas kulgevad muutused väga aeglaselt. Igaks juhuks võiksite siiski oma probleemist ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!

Vereproovis tuli esmakordselt välja kilpnäärme alatalitlus. Näitudega
THS 4.46
fT3 4,6
fT4 14,6
TPO IgG 17
Peraarst saatis ka ultrahelisse, kus midagi halba ei leitud. Arstile pöördusin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
TSH 4,46 mIU/l ei ole kilpnäärme alatalitlus, ammugi mitte siis kui FT4 ja FT3 on normi piires, nagu Teil. Kilpnäärme alatalitlusega patsientidel südametegevus aeglustub, mitte ei kiirene. Kilpnäärme ...

Loe edasi

Mõru maitse suus

Tere, kuna mul avastati kilpnäärme sõlm, hakkasin raviks saama Thyrozoli. 1 kuu möödudes nahk hakkas sügelema, maksanäidud tõusid ja suus kogu aeg mõru maitse. Vahetati välja Propüültiouratsiili vastu. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Thyrozol ja propüültiouratsiil on türeostaatikumid s.t. ravimid, mida kasutatakse kilpnäärme ületalitluse raviks. Sõlmelisi muutusi kilpnäärmes need ravimid ei mõjuta. Nii thyrozol kui propüültiouratsiil ...

Loe edasi

TSH näitajast

Tere!
Tütrel (18a) oli TSH näitaja 0,27. Uurin, kas selline näitaja on probleem ja tuleks endokrinoloogi vastuvõtule minna?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Selline näitaja ei ole probleem. Endokrinoloogile pöörduda pole vaja.
Perearst võib igaks juhuks 6 kuu möödudes TSH-d korrata.
Tervitades,
Anu Ambos.

Loe edasi

TSH korrast ära , sõlmed kilpnäärmes

Mul aastaid hulgisõlmeline struuma.Paremal 2,28*2,17cm;1,96*2,05 sõlmed ja vasemal 1,38*1,67 ja 1,67*1,29 cm sõlmed.Verevarustus kilpnäärmes normipärane.Parema sagara maht 19,69 ml ja vasema sagara maht ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Kõigepealt, radiojoodi testkapsel ei saanud küll kuidagi põhjustada ei kaelavalu, valu seljas ega roidekaare all, ammugi mitte verd väljaheites. Kõigepealt tulebki lõpule viia seedetraktiuuringud ...

Loe edasi

Küsi foorumist

Küsi