Endokrinoloogia 4 003 nõuannet

Otsi küsimusi ja vastuseid märksõnade kaudu

Otsi

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus

Tere,
seoses kilpnäärme ületalitusega määrati Thyrozol. Juuksed lahtised, kas see tingitud ravimist, kilpnäärmest või stressist? Kas Tiotili toimainepõhine ravim oleks juustele leebem?
Kas õunu võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Juuste väljalangemine ei ole tingitud ravimist, vaid seotud talitlushäirega (seda esineb nii üle- kui alatalitluse korral). Seega pole vahet, millist ravimit ületalitluse ravimiseks kasutate. Õunu ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere,

Nädal tagasi alustasin kilpnäärme ületalituse tõttu ravimi võtmist, võtan pool tabletti päevas. Põhjus miks arsti poole pöördusin seisnes selles, et algas meeletu juukselangus, enesetunne oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Juuste asjus peaksite pöörduma nahaarsti poole - juuksed on naha manused. Kas juuste väljalangemine võiks seostuda kilpnäärme talitlushäirega, ei tea, sest Teie kirjas ei ole kilpnäärme hormoonanalüüside ...

Loe edasi

TSH, TPO-IgG ja rasestumine

Tere. Olen 3-aastase tütre ema ja juba üle 2 aasta ei ole õnnestunud uuesti rasestuda.
Naistearst on teinud kõik proovid ning avastas, et TSH on normist kõrgem: 5,26. Olen nüüd kuu aega võtnud l türoksiini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
TPO IgG kõrge tiiter viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele ja seega on TSH mõõduka tõusu põhjuseks autoimmuunne türeoidiit. See tähendab, et L-türoksiini peaksite TSH normis hoidmiseks jätkuvalt ...

Loe edasi

Glükoositaluvuse test

Tere!
Viimasel ajal on probleemiks kõrgenenud veresuhkur. Tegin veeniverest analüüsid ja viimati tehti ka glükoosi taluvustest. Analüüsid kinnitasid glükoositaluvuse häiret. Seoses glükoosi testi tegemisega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Glükoosi tolerantsuse test ei ole väga kindel test ja tegelikult soovitataksegi seda teha 2 korda. Ma ei usu küll, et teise vereproovi võtmise 45min hilinemine oleks Teie testi tulemust halvendanud, ...

Loe edasi

kilpnääre

augusti lõpus oli tehtud uhd leidut mutmine? pere arst saatsis konsultatsioonile endokrinoloogi, tehtud veel uuringUHD kus on kirjas kilpnäärme vasakul sagaras väiksed hüpoehhogeenseid sõlmi4,5mm, vasaku ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Ultraheliuuringul on kilpnääre normisuurune - kogumaht 8,8ml. 4-5mm sõlmekesed vasakul kliinilist tähendust ei oma. Paremas sagaras leitud 1cm läbimõõduga sõlm vajab jälgimist. Midagi potentsiaalselt ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere,
küsimus, mulle tehti hiljuti kompuuteruuring kontrastainega, aga kuna mul suur probleem kn-s, kas see oli üldse lubatud? Uuringu tulemused:
Kilpnäärme UH-s vasaku sagara eesmisel pindmikul hüpoehhogeenne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Teil on mõõdukas kilpnäärme ületalitlus, mis tõenäoliselt vajab ka ravi (mida oletegi juba alustanud). Kontrastainega kompuuteruuringut võib kilpnäärme ületalitluse korral teha küll, kui just ei ...

Loe edasi

kilpnäärme hormooni mõju öötöö korral

Tere,
Mõne aasta eest sain kilpnäärme radioaktiivset ravi ja võtan nüüd igal hommikul türoksiini. Nagu aru sain, tulebki seda võtta hommikul kohe peale ärkamist enne sööki-jooki. Aga nüüd soovin minna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Võite öötööle minna. Ravimi võtmise aeg sättige endale mugavaks. See võib jääda ka endiselt hommiku peale, sest tõenäoliselt igal ööl Te tööl ei ole. Kilpnäärme hormoonide sisaldus ei kõigu ööpäeva ...

Loe edasi

mitu korda võib võtta päevas dialevelit,kui suhkur veres on kõrge

ostsin dialeveli tabletid,kui suhkur on kõrge,mitu korda päevas võib seda võtta

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Dialevel sisaldab alfa-lipoehapet, kaneeli ja kroomi. See on käsimüügfiravim, mille veresuhkrut langetav mõju on kas üsna tagasihoidlik või puudub hoopis. Kui veresuhkur on kõrge, tuleb kasutada ...

Loe edasi

TPO vastus

Mida tähendab kui TPO IgG vastus on 794? Arst suunab edasi kilpnäärme UH-sse, katsus ja ütles, et kilpnääre tundub kare.. Kaebused on mul olnud 2 aastat (unetus, higistamine, kõhulahtisus, väsimus, ärrituvus). ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Türeoperoksüdaasi (TPO) vastadte antikehade tiitri tõus viitab autoimmuunsele türeoidiidile. See on pärilik riskiseisund, mille korral on ca 10 korda suurem tõenäosus kilpnäärme talitlushäireteks ...

Loe edasi

kilpnääre vastused

TERE! Vereproovi vastused-kas köik korras vöi peaksin muretsema

TSH 0,98 mlU/l 0,40-4,00

FT4 13,70 pmol/l 11,5-22,7

TPO-Ak < 28 ku/I <60

FT 3 4,90 pmol/l ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos:

Tere!
Kõik Teie vereproovide vastused on korras - kilpnääre talitleb normaalselt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Küsi foorumist

Küsi