Tch kõrge 14.01.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, ultrahelis öeldi, et lihtsalt surnud... Olen ilusasti võtnud rohtu etteantud annuse. Nüüd olin 10 päeva viirusega haige ja haiguse ajal rohtu ei võtnud. Nüüd käisin verd andmas ja selgus, et tch oli 81. Arst käskis kiiresti endokrinoloogile aja panna. Kas pean muretsema? Mida on oodata?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Aga mida ongi oodata, kui ravimit võetud ei ole? Tuleb lihtsalt hakata uuesti rohtu võtma ja teha seda korralikult. Tegelikult on mõtet endokrinoloogi juurde minna alles 2-3 kuu möödudes. Nimelt langeb TSH väga aeglaselt, kui see juba kord tõusnud on. Ja tuleviku jaoks - viirushaigus ei ole põhjus L-türoksiini ärajätmiseks. L-türoksiinil puuduvad koostoimed teiste ravimitega ja ka viirusinfektsiooni ajal vajab organism kilpnäärmehormooni.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Veresuhkur

Veresuhkur tihti kõrge, täna näiteks 15,6, väga halb olla, pea küb ringi ja kõnnin nagu vatis. Nii kõrge polegi olnud - on üle 10. Ei ole söönud midagi erilist, mitte rohkem ka magusat. Kui algab väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 15,6 mmol/l on väga kõrge! Palun pöörduge võimalikult kiiresti täiendavateks uuringuteks ja vajadusel ravi alustamiseks oma perearsti poole. Seni tuleb magusast täielikult loobuda.
Loe edasi

kilpnääre

Käisin kilpnäärmega arsti juures.Tegin TCH ja see oli 1,05 ,öeldi et normis. Kilpnäärmest tõmmati süstlega vedelikku ja võeti biopsia jaoks materjali. Öeldi et äkki tuleb isegi opereerida ja see ei olnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teil tegemist sõlmelise struumaga s.t. kilpnäärme sõlmelise suurenemisega. TSH, mis oli 1,05, näitas, et kilpnääre talitleb normaalselt (hormoonid on korras). Lõikuse vajaduse ...

Loe edasi

kilpnääre

tere! detsembri alguses oli TCH 0,05 ja jaanuaris oli TCH 4,11. küsiksin millest võib kuu aja sees TCH normi minna? esimene näit oli ju küllalt suur ületalitus ja nüüd on korras. mingeid rohtusid pole ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan oma vastuvõtuaeg endokrinoloogi juurde rahulikult ära oodata ja täpsustavad uuringud teha (peale TSH ka teised kilpnäärmehormoonid, kilpnäärmevastased antikehad jne.). Võimalik, ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Võtsin tyroksiidi 75mg. Perearsti juures tegin uue proovi ja TCH oli 7,3. Perarst ei jaga eriti asja ja õige arsti juurde saan alles septembri lõpus. Kas 100mg on piisav annus tyroksiidi, mida praegu, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete noor inimene ja südamehaigust ei põe, soovitan tõepoolest L-türoksiini annust suurendada 100 mcg-ni päevas. Kui septembris lähete oma arsti juurde, teeb tema kontrollanalüüsid (koos ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Tere!
Käisin perearsti juures ja lasin teha vereproovi ka kilpnäärme kohta. Sain vastuseks, et antikehasid on 808. Kas see näitaja on väga katastroofiline? Ei ole ennem sellist kogemust.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge antikehade tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Oluline on antikehade tiitri tõusu fakt. Sellel, kui kõrge tiiter just on, pole suuremat tähendust. Edaspidi peate ...

Loe edasi

kui TCH näit madal...

Tere.Olen 44 a. naine ja juba kaks aastat vötan kilpnäärme alatalituse töttu hormoone.Algul oli näit ikka 6 nüüd madalam.Novembrist hakkasin vötma 100 mlg. Thyroxini ,muidu vötsin 0.75 mlg.ja näit oli2,15. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
100 mcg L-türoksiini on keskmine naisterahva asendusravi annus ja liiga see tõenäoliselt Teile ei tee. Hormoone tuleks kontrollida 1 kord aastas. Kui perearst selleks vahendeid ei leia, peab ...

Loe edasi

kui TCH näit madal...

Tere.Olen 44 a. naine ja juba kaks aastat vötan kilpnäärme alatalituse töttu hormoone.Algul oli näit ikka 6 nüüd madalam.Novembrist hakkasin vötma 100 mlg. Thyroxini ,muidu vötsin 0.75 mlg.ja näit oli2,15. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vaata vastus eelmisele küsimusele!
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: