kaalu langus, miski segab neelamist 12.01.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
soovin saada infot selle kohta, kuidas peaksin edasi toimetama.
Viimasel ajal (paar-kolm kuud) tekkis kurgus tunne, et kurgus oleks nagu klomp, mida tahaks alla neelata, aga ei saa. Limaeritus neelus on mõnevõrrams amuti suurenenud. Käisin perearsti juures, põletiku ei ole, arst arvas, et ehk läheb ise üle. Üle ei läinud ikka on mingi "tükk" kurgus, mis segab neelamist.
Kuna viimasel ajal (paari aasta jooksul) on kaal ka pidevalt langenud (vahet pole kui palju, millist toitu ja millistel kellaaegadel söön) seostasin probleemi kilpnäärme talitusega ja lasin teha vereanalüüsi kilpnääre näitajatele, selliste tulemustega:
TSH 0.87 mIU/l
(FT4) 14.74 pmol/l
Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad 32 kU/l
Tundub, et kõik nagu korras, aga häirivad sümptomid jäid. Kuidas edasi toimida?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Hormoonanalüüside alusel on Teie kilpnäärme talitlus normis ja seega pole kehakaalu langus kuidagi kilpnäärmega seotud. Tükitunde põhjuse täpsustamiseks võiks teha kaela piirkonna ultraheliuuringu, et selgitada, kas kilpnääre on normisuurune ja ega seal ei ole sõlmelisi muutusi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Tükitunne kurgus, kilpnäärme alatalitlus

Tere!

Tunnen juba teist päeva nagu tükki kurgus. Neelates jääb nagu midagi kuhugi ette. Süüa ja juua saan probleemideta. Kuna mul on juba aastaid kilpnäärme alatalitus ja võtan igapäevaselt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Tükitunne" ja tegelik neelamistakistus on kaks ise asja - "tükitunne" enamasti psühhosomaatiline stressiväljendus, neelamistakistus aga väga tõsine vaevus, mis vajab kiireid uuringuid. Kui ...

Loe edasi

TSH 0,08

Tere! Olen 38a naisterahavas. On selline kerge kalduvus hüpertüeroosile. Arvestades enesetunnet, siis ilmselt juba aastaid, aga pole lihtsalt kontrollinud varem. 2008.a kevadel mõõdeti TSH-d 0,2, suvel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,2-0,8 mIU/l on normi piires ja kilpnäärme ületalitlusele ei viita. Seda enam, kui samaaegselt määratud FT4 samuti normis on. Kui TSH on langenud alla 0,1 mIU/l (k.a. veebruaris 0,08 ...

Loe edasi

kilpnääre

Kas tegu võib olla kilpnäärme poolt põhjustatud tervisehäirega:
1. kõri ja neelu vahelt pitsitab ja on kuidagi pinges, pingestab neelu ja kõri. segab natuke ka neelamist (neelamine on kuidagi raskemaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mitte ükski - ka mitte kõige üksikasjalikum kirjeldus ei asenda arstlikku läbivaatust. Kui viimastel nädalatel on kaela piirkonnda tekkinud valu ja paistetus, soovitan kõigepealt uuesti pöörduda ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalituse ravi ja kasvaja operatsioon

Arst kirjutas 3 kord päevas Tiotil'i süüa ja sügisel soovitas operatsiooni,kui ravimeid hakkan sööma, kas kaalu langus kaob ja väsimus,närvilisus ning kiire pulss normaliseerub või see toimub peale operatsiooni ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ravi tiotiiliga peaks Teie vaevused kõrvaldama või neid oluliselt leevendama ligikaudu kuu aja jooksul. Hilisem operatsioon aitab saavutada püsivat ravitoimet, mis jääb kestma ka peale tablettravi ...

Loe edasi

Kilpnäärme muutunud struktuur...

Öelge, palun, kas kilpnäärmel, millel esineb struktuurimuutus ja ehhogeensuse muutused, mille maht pole suurenenud (sellise ultrahelipildi kilpnäärmest sain ma detsembri keskel, võib olla nüüd on veel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme struktuurimuutus ei takista toidu liikumist neelus ja söögitorus. Kui selline vaevus esineb, pöörduge viivitamatult oma perearsti või gastroenteroloogi (mao-soolearsti) poole, kes ...

Loe edasi

Mingi kahtlane muna körisölme juures?

Tere mul siis selline küsimus, et olin siin vahepeal haige ja peale tervenemist ei saanud mul kurk kuidagi korda..muudkui valutas ja häiris - jöin teed päris ohtralt aga see ei aidanud......nüüd olen tundma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa Teie poolt kirjeldatud vaevuste alusel küll kindlalt väita, et tegemist on kilpnäärmehaigusega ega ka seda ammendavalt eitada. Laske perearstil teha esmased analüüsid ja katsuda ...

Loe edasi

Neelamisraskus

Tere,
olen üle kolme nädala tundnud kõris klompi ja neelamine on raskendatud. Perearst saatis mind mõõka neelama, seal ei avastatud mingit mehaanilist takistust. Kuuks ajaks määras perearst mulle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Survetunne kõris ei ole enamasti kilpnäärmega seotud. See on mittespetsiifiline aisting, mis kaasneb sageli stressi või üldise kurnatusega. Kui kilpnääre neelamist takistab, peab see olema ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: