Kilpnäärme TPO antikehade tõusnud tase 29.03.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Mul on olnud juba kuid sellised sümptomid nagu paanikahood (peapööritus, veri ei käi ringi, hingeldamine ja südamepekslemine), ärevus ning väga kiire ainevahetus (vahel ka mitu nädalat kõhulahtisus), ning paanikahood tihti tekivad ka siis kui emotsionaalselt ja muidu kõik on hästi, suvalisel ajal. Samuti on pikemat aega olnud enamikel päevadel silmad punased. Viimasel ajal on sümptomite intensiivsus kasvanud.
Kahtlustasin, kas asi võib olla kilpnäärmes ning tegin ise tasulised analüüsid, mille tulemused olid: TSH 2,36, T4 4,0, T3 15,2, mis on normi piires kuid TPO antikehad 273 kIU/L.
Sümptomid viitaksid nagu ületalitlusele, kuid näitajad on normis, kuid samas antikehade hulk on suurem, mis viitaks hoopis alatalitlusele? Mida saaks sellest järeldada? Kas põhjus võib olla kilpnäärmes?
Kas peaksin minema täpsemalt uurima endokrinoloogi vastuvõtule TPO antikehade tõttu? Perearst tegi saatekirja küll, kuid ütles hoopis et asi on psüühikas

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ei tea, kas asi on psüühikas või mitte, kuid kilpnäärmes asi ei ole. Teie hormoonanalüüsid on ideaalses korras ja mingeid vaevusi Teie kilpnääre Teile praegu põhjustada ei saa. TPO-AK kõrge tiiter viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele, mis ei ole tegelikult haigus, vaid riskiseisund. Teil on normis TPO-AK tiitriga inimestest oluliselt kõrgem kilpnäärme talitlushäire (nii üle- kui alatalitluse) risk. Teie korras analüüs näitab, et riskid pole seni realiseerunud. Ka edaspidi võiks kilpnäärme talitlusel silma peal hoida s.t. teha kord aastas perearsti juures kilpnäärme hormoonanalüüs. TPO-AK tiitrit korduvalt määrata pole mõtet, see on Teil alati normist kõrgem olnud ja on normist kõrgem ka tulevikus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

KAALUTÕUS

tere, kuna mul on viimasel ajal kaal tõusnud ja tundub , et ainevahetus on väga aeglane, siis otsustasin teha kilpnäärme analüüsid, ning tulemusd on järgmised Kilpnäärmepakett
16276-1

Analüüs Tulemus Normväärtus

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on normis, ega seleta kuidagi kehakaalu suurenemist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme proovid

Tere!
3 aastat tagasi avastati minu kilpnäärmes 2 tsüsti, nüüd käin igal aastal kontrollis, arst vaatab ultraheliga neid tsüste ja tõmbab nõelaga tühjaks, õnneks pole vähki avastatud. Mõni päev tagasi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 1,1 mIU/l on täiesti normi piires ja seega on kilpnäärme talitlus korras. Madal vererõhk, külmakartus, rütmihäired ei ole kuidagi kilpnäärmega seotud.
TPO antikehade tiiter 79,25 ...

Loe edasi

Kilpnäärme probleem?

Tere! Töötervishoiu kontrolli käigus soovitati teha ka osa kilpnäärme analüüsidest (TSH on mul 0,611 ja TPO-Ak 86,9). Soovitati kiiresti pöörduda perearsti v. endokrinoloogi poole. Ise ma millegi üle ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mitte midagi pole hullusti, mingit ravi Te ei vaja ja kuhugi kiiret ei ole!
Hormoonanalüüs on korras - kilpnäärme talitlus on normis. Kilpnäärmevastaste antikehade tiiter on mõõdukalt ...

Loe edasi

Kilpnäärme põletik

Tere!
Ma tegin nädal aega tagasi vereproovi, ning saatekirjast tuli välja, et mul on kilpnäärme põletik. Kilpnäärmega seotud näitajad on järgmised:
TSH 3,090 mU/l
TPO Ak 322,8 kU/L

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina küll ei arva, et kilpnäärme põletik oleks Teil tekkinud järsku. Kas olete kindel, et kolm aastat tagasi antikehade tiitrit määrati? Võib-olla tehti siis üksnes hormoonanalüüs? TPO tiitri ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Tere.
Sept.käisin tervisekeskuses Medicum endokrinoloogivastuvõtul,teostati ultraheliuuring javõeti ka vereproovid.Öeldi,et on korras,sain siiski hiljem teada, et hormoonide tase veres on 1015.Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonide tase ei saa kuidagi olla 1015 (!?). Ainus võimalik näitaja, mille väärtus võib sellise numbrini ulatuda, on kilpnäärme vastaste antikehade tiiter. Sel juhul on see viide kroonilisele ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere
Arst ütles mulle ,et antikehade arv on suur .Mida see tähendab?.Suurusjärgu lasksin ilmselt kõrvust mööda. Ja kilpnääre on päris kopsakas ning sõlmeline.
Kas see tähendab ,et operatsioon ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge kilpnäärme vastaste antikehade tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Tõenäoliselt on see haigus ka Teie kilpnäärme suurenemise ja struktuurimuutuse põhjuseks. Kilpnäärme ...

Loe edasi

krooniline põletik?

Tere.Kas selline variant on võimalik, et kilpnäärmevastaste antikehade analüüs on korras, kuid sellele vaatamata on krooniline kilpnäärme põletik? Hüpotüreoos on mul ning saan asendushorm. ravi. Kas see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, selline variant on võimalik. 10-15% kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga patsientidest on TPO- antikehade tiiter madal (normi piires). Autoimmuunset protsessi kilpnäärmes see ei välista. ...

Loe edasi

kilpnääre

tere
kui FT (või oli AT) on 5,8 ja norm peaks olema 4 (nii sain perearstilt aru ) siis kas see tõus on suur ja mida see üldse tähendab

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tunne kahjuks sellist näitajat nagu FT (ega ka AT). Võimalik, et tegu on TSH-ga (türeotroopse hormooniga), mille normiväärtus on 0,4-4,0 mIU/l. Sel juhul on väärtus 5,8 mIU/l minimaalselt ...

Loe edasi

autoimmuunne türeoidiit

tere,

teostatud kilpnäärme analüüside põhjal

FT 3 4,9
FT 4 21
TSH 0,94

on kilpnäärme hormoonid küll korras, kuid AntiTrab 1,6 ja anti TPO ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärmehormoonid on korras, seega ei ole Teil antud hetkel ei üle- ega alatalitlust. Antikehade tiiter kõigub pidevalt sõltudes aastaajast, viirusinfektsioonidest, stressitasemest jne. ...

Loe edasi

raseduse peetumine

Seoses raseduse peetumisega, tegi geneetik mulle kilpnäärme analüüsi, kus oli halb näitaja Anti-TPO-ak-935,0 IU/ml. Mida tee tulemus tähendab, kas see võis olla peetumise põhjuseks ja kas see on takistuseks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ühe ensüümi (peroksüdaasi) vastaste antikehade tiitri tõus on kroonilise autoimmuunse türeoidiidi tunnuseks. Kui samal ajal kilpnäärmehormoonid on korras s.t. näärme talitlus pole ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: