😕????? 22.03.17 / Endokrinoloogia

KĂŒlastaja kĂŒsib:

TeisipĂ€eval oli kolimine (edasi tagasi 3 korrusele kolimine,tundsin mitmel korral et kopsust vĂ”tab kinni) ja neljapĂ€eva hommikul ei saanud enam kĂ€ekottigi töstetud rinnus valu nagu krapp sĂŒdames,iiveldus ja sĂŒda tamppis kui oleks just maratonilt tulnud. Poolistukil olemine aitas ,aga 4 tunni jooksul ei lĂ€inud paremaks ja kutsusin kiirabi. Veresuhkur norm. hapnik norm. Vihjates paanikahĂ€ire ravimisele.
Õigupoolest nĂ”rkus oli tohutu suur.aeglane rauhulik kĂ”ndimine. 5pv kĂ”uge hullem, siis olin voodis ja kĂ€isin ainult wc.Pisike koormuski vĂ€sitas nt. laua pĂŒhkimine. 41 pĂ€eva pĂ€rast jĂ”udsin pĂ”randat pĂŒhkida. TĂ”stmist ja kandmist verl mitte.Iga pĂ€ev lĂ€ksin natukeseks jalutama siiski tekkis pearinglus ja iiveldus.Selgus vererĂ”hk tihti mĂ”lemad nĂ€idud alla 100. 93 /60. FĂŒĂŒsilisel koormusel vĂ€simus,iiveldus,sĂŒdamekloppimine, turja ja puusa valutamine, lihtsad kodutööd ja oaberimajandus sai tehtud.Kanda ja tĂ”sta ei suutnud, tuli halb olla ja sĂŒda hĂŒppas sees. NĂŒĂŒd 120 pĂ€eva pĂ€rast olen normaliseerunud kuigi kopsus,rinna kohal on ĂŒks valuliktriip ,mis mul valu annab;hingamisega avastati kĂ”rvalekalle aga ei teata. Ja tunnen et minu kopsud ri jĂ”ua hingata ja koormavad sĂŒdant. SĂŒda on korras vereproovide jĂ€rgi.Raskuse nt. toidukoti kandmise ,kiire kĂ”ndimise jĂ€rgi kehaline kurnatus,vĂ€simus. Silmad ja parem jalg lĂ€hevad paiste. Avastasin et ei ole suuteline ka hĂŒppama ĂŒle 5 korra hakkan tohutult hingeldama.Hingeldamis ja hingamisraskus hakkas peale kopsutrombi ja lihtne oli panna diag. astma,nĂŒĂŒd selgus et ei ole seda. Kui minu hingamist taastati (ma ei hinganud enam), siis kopsus midagi juhtus et mĂ”jutab minu tegemisi.Muidu on juba tĂ€itsa hea olla. Vahest tuleb sĂŒdame muljumist. Enne seda jĂ”udsin teha fĂŒpsilist tööd,olin liikuv ja aktiivne. Kuigi kehalist vĂ€simust olen aastaid tundnud ja teinud ĂŒlejĂ”u. Mis see mĂŒstiline haigus on ,mis takistab tööl kĂ€imist nĂŒĂŒd.
KĂ”igele eelnevale ja oma eluteed analĂŒĂŒsides arvan et vĂ”ib olla pölĂŒmĂŒalgia kuigi see esineb vanematel inimestel. La 27 on positiivne ja lihased,keha vĂ€sib kiirelt.Lusaks on mul erilised peavalud mis on peanahal ja need on puutetundlikud. Ainus rohi,kui tahan vĂ”tta on nĂ€rvivaludele. Palun teilt teie arvamust ja mitmekesi saab ikka kiiremini selgust .

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH MustamÀe korpus

Tere!
Igaks juhuks soovitan kontrollida ka kilpnÀÀrme talitlust (seda vĂ”ib teha perearst). Otseselt ĂŒhelegi endokriinhaigusele Teie vaevused ei viita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus vÔeti arvesse.

NÔuanded teemal: Endokrinoloogia

KilpnÀÀrme analĂŒĂŒs normist vĂ€ljas

Tere!

Vaevab vĂ€simus, meeleolulangused, vĂ€risevad kĂ€ed, pea “udusus”, kaalutĂ”us aasta jooksul 5kg (kuigi pĂŒĂŒan liikumise ja toitumise jĂ€lgimisega langetada, aga midagi ei muutu), menstruatsiooni ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie halva enesetunde taga ei ole kilpnÀÀre - TSH ja FT4 on korras s.t. kilpnÀÀre talitleb tÀiesti normaalselt. Normist kÔrgem on TPO-AK s.t. kilpnÀÀrmevastaste antikehade tiiter, mis on autoimmuunse ...

Loe edasi

TSH tase muutus ilma ravimiteta

Tere,

Aasta tagasi lasin endale teha kilpnÀÀrme testi, kus TSH tase oli 4.5 mIU/l.

Viimasel ajal on olnud Àrevusprobleemid ja arst lasi teha kilpnÀÀrme testi uuesti, mis nÀitas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selline muutus on normaalne. TSH tootmine hĂŒpofĂŒĂŒsis kohaneb organismi vajadustega ja kuni nĂ€itajad muutuvad normi piirides, ei ole muretsemiseks pĂ”hjust.
Tervitades,
...

Loe edasi

Tihe urineerimine ja pidamatus

Olen Turner'i sĂŒndroomiga ning viimasel ajal olen hakanud liiga tihedasti urineerima ning ei suuda kaua aega uriini kinni pidada. Olen mĂ”nikord ka öösel magades aluspesu Ă€ra mÀÀrinud. Olen ilmselt liiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
KĂ”igepealt tuleb oma murega perearsti poole pöörduda ja teha tavaline uriinianalĂŒĂŒs. Kui kuseteedes pĂ”letikku ei ole ja neerud töötavad normaalselt, kuid uriinipidamatus jĂ€tkub, suunab perearst ...

Loe edasi

TSH vÀÀrtused raseduse ajal

Tere,

Hetkel jooksmas raseduse 7. nĂ€dal. Enne rasestumist oli TSH nĂ€it 2,2. Üleeilne vereproov nĂ€itas:
TSH 4,16 (mlu/l 0,3-4,2)
Vaba trioodtĂŒroniin seerumis 4,8 (pmol/l 3,1-6,8)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna FT4 ja FT3 olid normi piires, pole TSH mÔningase tÔusu pÀrast liialt muretseda vaja. Raseduse esimesel trimestril on TSH soovitav vahemik 0,1-2,5 mIU/l. Kui TSH on kÔrgem, on soovitav ...

Loe edasi

Punnid lapsel - kas veresuhkur kĂČrge?

Tere!
Sooviksin kûsida, kas antud punnid vÔivad olla tekkinud veresuhkru körgest tasemest? Laps on 1.9 aastane. LÀheme homme hommikul pereöe juurde veresuhkrut möötma.
Öösiti ta sĂŒgab neid. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tÔenÀosusega ei viita "punnid" kÔrgenenud veresuhkrule. LÔpliku vastuse saate pereÔe juures veresuhkrut mÔÔtes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Vedelikupeetus organismis

Tarvitasin veebruaris-mÀrtsis ravimit gabapentiin neuropaatiliste valude vastu jalgades. Tekkisid tursed, peamiselt pahkluudel ja labajalgadel, ja kaalutÔus 7-8 kg, ilmselt vedelikupeetuse tÔttu. Gabapentiini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See segane lugu ei ole kirja teel lahendatav. Siin oleks kĂŒll pĂ€ris mitme spetsialisti konsultatsiooni vaja. Esiteks - kui palju uriini Teil ikkagi ööpĂ€evas vĂ€lja tuleb? Seda saate tegelikult ...

Loe edasi

Testosteroon

Tere! Kas nii on testosterooni mÔÔtmine Ă”ige. Andsin vereproovi hommikul kell 11. Enne seda olin tööl öövahetuses, mille jĂ€rel sĂ”itsin veel 8km jalgrattaga. St olin umbes kĂŒmme tundi magamata enne vere ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühekordsest testosterooni mÀÀramisest me kunagi mingeid jĂ€reldusi ei tee. MÀÀramisi peab olema vĂ€hemalt paar-kolm ja lisaks peab olema mÀÀratud ka SHBG (sidusvalk), et mÀÀrata vaba testosterooni ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnÀÀrme alatalitlus

Tere,

Mul on diagnoositud autoimmuunne tĂŒreoidiit ning vĂ”tan hetkel L-Thyroxini skeemiga 125-125-100-125-125-100. Sellise annusega oli TSH viimasel kontrollimisel veidi ĂŒle kuu aja tagasi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH ei kahjusta loodet. L-tĂŒroksiini annust vĂ”iks siiski veidi suurendada - jĂ€tkake L-tĂŒroksiini 125/150 mcg vaheldumisi ĂŒle pĂ€eva. KordusanalĂŒĂŒsi (TSH, FT4) vĂ”iks teha 1 kuu möödudes.
Tervitades,
Loe edasi

suurenenud kĂŒlmatundlikkus

PĂ”en alates 11.a. autoimmuunset tĂŒreoidiiti, raviks L-thyroxin 0.75 mg pĂ€evas. Viimasel aastal on suurenenud kĂŒlmatundlikkus, jÀÀn iga paari nĂ€dala tagant haigeks. KĂ”igepealt Ă”htul lĂ€heb kurk valusaks, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tuleb leida paremate töötingimustega töökoht. L-tĂŒroksiini annuse muutmise kriteeriumiks on kilpnÀÀrme hormoonanalĂŒĂŒsid. Kui hormoonanalĂŒĂŒs on korras, siis ainult vaevuste pĂ”hjal pole annuse ...

Loe edasi

HĂŒpotĂŒreoos ja rasedus

Tere. RÀÀgin oma murest. Soovisin rasestuda ja enne tegin jaanuaris analĂŒĂŒsi SYNLABis. Selgus, et TSH oli 4.66 mIU/l, ferritiin 8.7 ”g/l, MCV 81.7 fl ja MCH 26.8 pg. Veebruaris oli TSH juba 7,04. Arst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks pole pĂ”hjust, kuid L-tĂŒroksiini annust vĂ”iks tĂ”epoolest suurendada 75 mcg-ni pĂ€evas. Kuna FT4 ja FT3 on normi piires, siis TSH minimaalne tĂ”us kĂŒll mingile vĂ”imalikule lootekahjustusele ...

Loe edasi


Vaata kÔiki nÔustamisi

KĂŒsi foorumist

KĂŒsi

Ei saanud vastust? KĂŒsi arstilt: