😕????? 22.03.17 / Endokrinoloogia

KĂŒlastaja kĂŒsib:

TeisipĂ€eval oli kolimine (edasi tagasi 3 korrusele kolimine,tundsin mitmel korral et kopsust vĂ”tab kinni) ja neljapĂ€eva hommikul ei saanud enam kĂ€ekottigi töstetud rinnus valu nagu krapp sĂŒdames,iiveldus ja sĂŒda tamppis kui oleks just maratonilt tulnud. Poolistukil olemine aitas ,aga 4 tunni jooksul ei lĂ€inud paremaks ja kutsusin kiirabi. Veresuhkur norm. hapnik norm. Vihjates paanikahĂ€ire ravimisele.
Õigupoolest nĂ”rkus oli tohutu suur.aeglane rauhulik kĂ”ndimine. 5pv kĂ”uge hullem, siis olin voodis ja kĂ€isin ainult wc.Pisike koormuski vĂ€sitas nt. laua pĂŒhkimine. 41 pĂ€eva pĂ€rast jĂ”udsin pĂ”randat pĂŒhkida. TĂ”stmist ja kandmist verl mitte.Iga pĂ€ev lĂ€ksin natukeseks jalutama siiski tekkis pearinglus ja iiveldus.Selgus vererĂ”hk tihti mĂ”lemad nĂ€idud alla 100. 93 /60. FĂŒĂŒsilisel koormusel vĂ€simus,iiveldus,sĂŒdamekloppimine, turja ja puusa valutamine, lihtsad kodutööd ja oaberimajandus sai tehtud.Kanda ja tĂ”sta ei suutnud, tuli halb olla ja sĂŒda hĂŒppas sees. NĂŒĂŒd 120 pĂ€eva pĂ€rast olen normaliseerunud kuigi kopsus,rinna kohal on ĂŒks valuliktriip ,mis mul valu annab;hingamisega avastati kĂ”rvalekalle aga ei teata. Ja tunnen et minu kopsud ri jĂ”ua hingata ja koormavad sĂŒdant. SĂŒda on korras vereproovide jĂ€rgi.Raskuse nt. toidukoti kandmise ,kiire kĂ”ndimise jĂ€rgi kehaline kurnatus,vĂ€simus. Silmad ja parem jalg lĂ€hevad paiste. Avastasin et ei ole suuteline ka hĂŒppama ĂŒle 5 korra hakkan tohutult hingeldama.Hingeldamis ja hingamisraskus hakkas peale kopsutrombi ja lihtne oli panna diag. astma,nĂŒĂŒd selgus et ei ole seda. Kui minu hingamist taastati (ma ei hinganud enam), siis kopsus midagi juhtus et mĂ”jutab minu tegemisi.Muidu on juba tĂ€itsa hea olla. Vahest tuleb sĂŒdame muljumist. Enne seda jĂ”udsin teha fĂŒpsilist tööd,olin liikuv ja aktiivne. Kuigi kehalist vĂ€simust olen aastaid tundnud ja teinud ĂŒlejĂ”u. Mis see mĂŒstiline haigus on ,mis takistab tööl kĂ€imist nĂŒĂŒd.
KĂ”igele eelnevale ja oma eluteed analĂŒĂŒsides arvan et vĂ”ib olla pölĂŒmĂŒalgia kuigi see esineb vanematel inimestel. La 27 on positiivne ja lihased,keha vĂ€sib kiirelt.Lusaks on mul erilised peavalud mis on peanahal ja need on puutetundlikud. Ainus rohi,kui tahan vĂ”tta on nĂ€rvivaludele. Palun teilt teie arvamust ja mitmekesi saab ikka kiiremini selgust .

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH MustamÀe korpus

Tere!
Igaks juhuks soovitan kontrollida ka kilpnÀÀrme talitlust (seda vĂ”ib teha perearst). Otseselt ĂŒhelegi endokriinhaigusele Teie vaevused ei viita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus vÔeti arvesse.

NÔuanded teemal: Endokrinoloogia

Cushing

1) Kui pikalt peavad Cushingu tÔvega patsiendid jÀÀma arsti kontrolli alla? Kogu elu?

2) 2.aastat tagasi eemaldati ajuripatsist healoomuline kasvaja (cushing). Paranemine toimub, ent minu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Cushingi tĂ”vega patsient jÀÀb endokrinoloogi kontrolli alla niikauaks kui endokrinoloog peab vajalikuks. Enamasti kogu eluks, sest ka edukalt ravitud haigus vĂ”ib retsidiveeruda. MenstruaaltsĂŒkli ...

Loe edasi

KilpnÀÀre nĂ€itajad on ĂŒle normi - kas tohib vaktsineerimist teha /ning kuidas onkool.kahtluse korral kontrolloda?

Tere pÀevast, Anu,
umbes 1-1,5 kuud tagasi olin vĂ€ga haige; vist oli "krooniline faringiit?"; kuid olen teinud ka kilpnÀÀrele vereanalĂŒĂŒsid; mĂ”ned nĂ€itajad on hetkel ĂŒle normi. Kas on lubatud teha ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See, mis Teil kurgus valutab, ei ole kindlasti kilpnÀÀre. Valuaistingut annab kilpnÀÀre haruharva. Et kilpnÀÀrmehaiguse olemasolu vĂ”i puudumise ĂŒle diskuteerida, on mul vaja teada, millised ...

Loe edasi

KilpnÀÀrme ĂŒletalitlus

Sai arsti juures Ă€ra kĂ€idud ja peale kilpnÀÀrme vere uuringut tuli vĂ€lja,et et TSH on 0,3. SĂŒmptomid kattuvad ka ĂŒletalitlusega. Kirjutati rohi, aga tekib kĂŒsimus et kas ĂŒletalitlusel ei kasutata muud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
KilpnÀÀrme ĂŒletalitluse puhul on kilpnÀÀrme hormooni sisaldus veres ĂŒlemÀÀra kĂ”rge ja kilpnÀÀrme hormooni lisaks tabletina sisse vĂ”tta pole mingit mĂ”tet. Tegelikult ei viita TSH 0,3 mIU/l kilpnÀÀrme ...

Loe edasi

KilpnùÀre

Mure selline et novembri kuus muutus enesetunne kehvaks.jĂ rsk vĂ simus ,kĂŒlma,kuumatunde vaheldumine,vahepeal nĂČrkus nagu veri kaoks kerest,teine hetk tulikuum turses.nĂ dal hiljem kibutav pikaajaline kĂČrivalu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Synlabis tehtud analĂŒĂŒsid nĂ€itavad, et Teil on autoimmunne kilpnÀÀrmehaigus (seda nĂ€itab kĂ”rge TPO-AK tiiter), kuid see ei ole tekkinud nĂŒĂŒd - antikehade tiiter on Teil kĂ”rgenenud puberteedieast ...

Loe edasi

Diabeet ja IPL

Tere,
Sooviks teada, miks on fotoepilatsioon diabeedihaigetele keelatud? MÔnel pool on ka kirjas, et on keelatud "tugevat" diabeeti pÔdevatel inimestel. Mida tÀhendab tugev diabeet?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ka mina ei tea, mida tÀhendab "tugev diabeet", ehk on see halvasti kompenseeritud diabeet (veresuhkur pidevalt kÔrge). Ma arvan, et probleemiks peetakse vÔimalikku naha vigastust ja sellest ...

Loe edasi

Koguaeg paha olla aga palaviku pole

Mul on igapÀev paha olla, iiveldus ja tasakaaluprobleemid.
Vahepeal jÀÀn koju aga koguaeg ka ei saa lihtsalt koju jÀÀda. On olnud olukordi kus ma terve öö oksendan aga palavikku pole.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Alati ei peagi haiguse puhul palavikku olema. Kui pÔhimureks on iiveldus ja oksendamine, on loogiline arvata, et kÔik pole korras Sinu seedetraktiga. Peavalu ja tasakaaluprobleemid (ka iiveldus) ...

Loe edasi

Valud rinnas peale kilpnÀÀrme operatsiooni

Tere, mul eemaldati kaks kuud tagasi pool kilpnÀÀrmest. Taastumine on olnud ĂŒlimalt positiivne kuni eelmise nĂ€dala alguseni kui hakkasin tundma valu rinnas, eelkĂ”ige hingetoru ĂŒmber ja paremal pool rinnas. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
KilpnÀÀrme operatsiooniga sellel valul kĂŒll seost ei tohiks olla ja pigem peaks valu pĂ”hjuseid otsima mujalt. MĂ”nikord juhtub, et intubatsioonitoru veidi vigastab hingetoru limaskesta, kuid ...

Loe edasi

Diabeet

Tere!
Mul diagnoositi 2.tĂŒĂŒbi diabeet . Olen ĂŒlekaaluline pikkus 1,69 kaal 103.
Kirjutati vÀlja metformiin 850 mg 2 korda pÀevas. Mul on ka kÔrge vererÔhk ja aastaid tarvitan atacand 16 mg ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, atacandi ja mjetformiini vÔite julgelt koos vÔtta. Kui suudate kaalus 20kg alla vÔtta, mÔjub see kindlasti vÀga soodsalt nii veresuhkrule kui vererÔhule. VÔimalik, et sel juhul saate mÔned ...

Loe edasi

KilpnÀÀrme ravi

Tere. Ravin hĂŒpotĂŒredoosi 3 aastat.2017 a suvel kerkis TSH nĂ€it 13,01 Ă€ki
ki ĂŒles,varasemad nĂ”idud olis 4.6-5,2 seda koos raviga algul 50ug siis aasta 75ug. Peale TSH tĂ”usu vĂ”tsin 100ug 2 kuud pĂ€rast ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teile tehtud uuringute alusel annused liiga suured ei ole. Enamusel norm- vĂ”i mÔÔdukalt ĂŒlekaalulistel naistel tĂ”useb L-tĂŒroksiini annus aja jooksul 100 mcg-ni pĂ€evas ja jÀÀb siis aastateks ...

Loe edasi

TSH

Tere. Kuna saan perearsti juurde alles 3. mai, siis pöördun Teie poole. Paar aastat tagasi oli TSH 0,01, mÀÀrati Thyrozol 5mg ravi. See aitas. 12. aprill proov Synlabis nÀitas jÀllegi 0,01 TSH. Eelneval ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,01 mIU/l ei tĂ€henda automaatselt ravivajadust. Kui siiski kaasnevad ka kaebused, on ravi tĂ”enĂ€oliselt siiski vajalik. Jah, vĂ”ite thyrozoli kasutada, kui ĂŒhest tabletist pĂ€evas jÀÀb enesetunde ...

Loe edasi


Vaata kÔiki nÔustamisi

KĂŒsi foorumist

KĂŒsi

Ei saanud vastust? KĂŒsi arstilt: