Kilpnääre? 27.06.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Nimelt on tunne et mingi tükk või miskit on nagu kurgus mis ei kao kuhugi. Vahest on vähem tunda vahest rohkem. Selili lamades on isegi nagu raske hingata. Kaalutõus on ka märgatav kuigi söön ma täiesti tavaliselt, paar korda päevas. Peres on emal kilpnäärmega probleeme olnud ja nüüdseks on tal see täielikult eemaldatud. Võib see olla kilpnäärme suurenemisega seotud?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Soovitan pöörduda oma perearsti poole ja viidates emal esinenud kilpnäärmehaigusele paluda ka Teil endal kilpnääret kontrollida (vereproov + ultraheliuuring). Siis saab ka selgeks, kas probleemi on või ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Tere,

Olen juba viimased 10 a tarvitanud L-Thyroxini, kogused on varieerunud vastavalt analüüsi vastustele. Nüüd jäin rasedaks ja analüüsi vastused on sellised: Kilpnääret stimuleeriv hormoon ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini vähene üleannustamine tavaliselt lootele ohtlik ei ole. Siiski kui vähegi võimalust on analüüsi teha, tuleks pigem saadud tulemusest lähtuda. Seega võiks esialgu jätkata L-türoksiini ...

Loe edasi

Kilpnäärme ala- ja ületalitlus

Tere,

Eelmisel aastal diagnoositi autoimmuunne türeoidiit, ravi ei vajanud. Nüüd peale sünnitust tegi arst vereanalüüsid ja seal oli kilpnäärme näitajad paigast ära olnudja oli ületalitlus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja kuna immuunsüsteem peale sünnitust aktiveerub, ründas see uue ägedusega ka Teie kilpnääret. Kahjustatud kilpnäärmerakkudest "lekkis" veidi hormooni ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Tehti kindlaks hüpertüreoos ja türeoidiit

Lähen varsti teisele endikrinooligi vastuvõtule.Esimesel korral TSH - 0,010.Sain raviks Tiotill 2x2. Nüüd kuu aja möödudes TSH - 003.
Kas olukord on paranenud ei osanud perearsti õde õieti öelda.Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt tuleb selgitada valu põhjus. Kilpnäärme ületalitlus valu ei põhjusta - ehk on tegemist hoopis kilpnäärme alaägeda põletikuga? Ka alaäge põletik võib haiguse algusjärgus mõõdukat ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: