Hormonaalhäire? Hirtuism? 26.02.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

3-4 aastat tagasi tekkis mul lõuale väga palju karvu - järsku ja korraga, lisaks akne ravi lõpetas toimimise (olin kasutanud eelnevalt mitu aastat akneravi, nahk oli täiesti puhas ja mitte ligilähedanegi kordagi sellele mis on praegu), alates sellest nahk ei allu enam rohtudele (nüüdseks proovinud 5 eri naharohtu, miski ei toimi nii nagu ennem). Käisin perearsti juures ja günekoloogi juures, kes ka tegi hormoonianalüüsi ja ütles et tulemus on normaalne, aga võib-olla ainult natukene kõrgem kui tavaline, tegi ainult ühe analüüsi. Soovitas pille - Cypretyl akne ja hirtusismi raviks. Samas ta ei öelnud, et mul oleks hirtuism, pigem ütles et võib-olla pärilikkusest ja ta ei oska öelda. Üleüldiselt on mul tumedam karvakasv, aga viimaste aastastega on see suurenenud, näiteks kõhul, rindadel, karvad on silmnähtavalt tumedamad aga neid ei ole (veel) massiivselt. Vuntsid on mul juba olnud ka võib-olla 13-14 aastasest saadik. Mul on lõigatud 12. aastasena ära ka üks munasari (healoomuline kasvaja). Muidu on günekoloogilised uuringud olnud korras. Pille pole ma võtma hakanud, kuna ma ei saanud selget vastust kas asi on pärilik või ei, pärilikkuse vastu ju hormoonravi ei aitaks? Kas ma peaksin pöörduma ikkagist ka endokrinoloogi poole? Kui jah, mitu analüüsi ja mis aja tagant neid teha tuleb (olen kuulnud et neid ei tehta ainult 1)? Mis efekt on pillide kasutamisel hirtuisimile - kas see võtab praegused karvad ära või lihtsalt pidurdab? Kas ühe munasarja puudus võib ka olla mõjutajaks? Mis on teie arvamus ja soovitus? Tänan abi eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Alustame siis lõpust:
1. Ühe munasarja puudumine kindlasti karvakasvu ei soodusta
2. Antibeebipillid tõstavad veidi naissuguhormoonide taset organismis ja muudavad sellega nais- ja meessuguhormoonide vahekorda naissuguhormoonide kasuks. Sellega parandavad pillid enamasti nii naha seisukorda kui pärsivad karvakasvu (mõju saabub aeglaselt ja puudutab ikka eelkõige neid, kelle karvakasv on messuguhormoonidest sõltuv).
3. Meessuguhormoonide taset määratakse tsükli I faasis (tavaliselt menstruatsiooni ajal) ja määratakse nii ülekalukalt munasarjast pärit testosterooni kui ka ülekaalukalt neerupealistest pärit DHEAS ja/või 17-OHP. Naise organismis võib meessuguhormoonide allikas olla nii munasari kui ka neerupealised. Tõenäoliselt määras günekoloog testosterooni väärtuse. Kui see väärtus oli normist kõrgem, võiksite siiski ka endokrinoloogile pöörduda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme hormoon analüüs

kas üldvereproov näitab kilpnääre hormonaalset tasakaalu?või tehakse seda eraldi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Üldvereproov (kui selle all mõelda kliinilist verd ja biokeemiat) kilpnäärme talitluse kohta informatsiooni ei anna. Tuleb teha spetsiaalne hormoonanalüüs. Siiski võib Teie puhul oletada, et ...

Loe edasi

TSH

Vereanalüüsis oli TSH näit 5,32 (norm 0,4-4) . Kas sellise näiduga oleks vaja kilpnäärme ravi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on minimaalselt tõusnud ja arvestades Teie vanust (te pole enam fertiilses eas) pole tõepoolest sellise näitaja puhul asendusravi alustamine näidustatud. Mis on aga kindlasti näidustatud, ...

Loe edasi

Valu kaelas

Mul on nädal aega valu kaelas ja peas eriti pea paremal poolel, tunne on nagu surub peas midagi et pea jääb väikseks ning läheb edasi paremasse õlga ning kätte, samuti on väsimus ja süda hakkab vahetevahel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Valu kaelas ja ka peavalud pole tõenäoliselt seotud L-türoksiiniga. Igaks juhuks soovitan siiski perearsti juures teha kilpnäärme hormoonanalüüs, et veenduda L-türoksiini annuse adekvaatsuses. ...

Loe edasi

Hormonaalne tasakaalutus

Tere!

Soovin küsida, kas minu sümptomid võivad olla hormoonidega seotud. Kas võib olla probleemiks, et tasakaal on paigast ära?

1. akne (läheb hullemaks enne päevade algust, nahaarst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Akne puhul võib naisterahvastel olla üheks põhjuseks meessuguhormoonide liig organismis, mis akne teket soodustab. Tavaliselt põhjustab meessuguhormoonide liig naise organismis akne kõrval ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Vereproovist selgus, et TSH tase on 92,mis on väga palju üle normi.
Määrati ravi L-Thyroxin 100mg päevas.
Endogrinoloogi juurde ei saadetud edasi uurima.
Kas on põhjust muretseda, peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii kõrge TSH väärtuse korral diagnoosis kahtlust ei ole. Ka määratud asendusravi annus L-türoksiin 100 mcg päevas tundub igati adekvaatne. Arvan, et esialgu on olukord kontrolli all ja endokrinoloogi ...

Loe edasi

Kas alatalitus?

Tere dr. Ambos

Palun teie abi analüüsi tulemuste tõlgendamisel.
Olen 36. aastane naine ning näitajad on järgmised:
TSH 5.39 (0.40 - 4.00 mIU/l)
fT4 14.00 (11.5 - 22.7 pmol/l)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH minimaalne tõus annab sageli märku autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest. Kuigi peroksüdaasi vastaste antikehade tiiter on madal, pole see ainus antikehade liik, mida määrata saab. Arvestades ...

Loe edasi

D vitamiin

Tere, tegin apteegis D vitamiini kiirtesti. Selgus, et näit 300. Kas peaksin muretsema? D vitamiini ega muid toidulisandeid ei võta üldse. Kaebuseid mul ei ole, ootamatult tekkis võimalus mõõta. Sõbrad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma tõesti ei tea, kas 300 on vähe, palju või parasjagu. Meie laboris mõõdetakse D-vitamiini sisaldust tõenäoliselt teistes ühikutes ja võetakse selle tarvis veeniverd. Kui olete terve noor ...

Loe edasi

Vana diagnoosi täpsustamine

Tere,

Mu emal diagnoositi Tartu Maarjamõisas Rein Kolk 1990 jaanuar Struuma 3. Emal ei ole alles ühtegi dokumenti sellest külastusest. Hetkel emal tehti analüüsid ja kilpnäärmega on kõik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Struuma" tähendab kilpnäärme suurenemist. Kas emal võiks olla kilpnäärme suurenemist või sõlmelisi muutusi kilpnäärmes, aitab selgitada kilpnäärme ultraheliuuring. Sellele uuringule saab suunata ...

Loe edasi

GTT testi tulemused

Kas mul vóib olla dieabeet?

Glügoos 0min 5.4 (5.1)
Glügoos 60min 5.0 (10.0)
Glügoos 120min 5.2 (8.5)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Te pole rase, on Teie GTT ideaalses korras. Kui siiski olete, on tühjakõhu väärtus 5,4 mmol/l liiga kõrge ja gestatsioonidiabeet suure tõenäosusega olemas.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus.

Tere

Arst soovitas kilpnäärme ületalituse raviks radioaktiivset joodi. Samas on mul ka psoriaas küünarnukkidel ja osaliselt jalgadel.
Kui palju võib joodi ravi mõjutada psoriaasi? Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi psoriaasi ägestada ei tohiks. Siiski võiksite igaks juhuks enne radiojoodravi oma nahaarstiga konsulteerida, et ootamatusteks valmis olla.
Tervitades,
...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: