Kõrvalkilpnäärme adenoom 14.09.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Selline asi, et mul diagnoositud hüperparatüreoidism. Kaltsium üle normi ja stsintigraafia näitas, et vasakul kõrvalkilpnäärme küljes on adenoom ja lisaks on paremal kaela poolel ka midagi, mis võib olla kas KN või KKN adenoom. Lisaks on see parem KN sagar täiesti sõlmi täis, kuid vasakul on üksikud sõmed. KN talitushäireid pole. Kas sellises olukorras tuleb kõne alla kogu kilpnäärme välja lõikamine (endokrinoloog nii väitis) või saaks piirduda ka vaid adenoomide väljalõikamisega või parema KN sagara eemaldamisega?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Sellistel juhtudel arutame lõikuse ulatust eelnevalt nii patsiendi kui kirurgiga ja leiame igal konkreetsel juhul optimaalse lahenduse. Ma ei ole kahjuks tuttav Teie haigusloo üksikasjadega, kuid tõenäoliselt on endokrinoloogil kogu kilpnäärme eemaldamise soovitamiseks omad mõjuvad argumendid. Ehk oleks mõttekas arutada küsimust ka kirurgiga - mis on lõikustehniliselt võimalik ja millised oleksid erinevate lõikuste puhul tulemused ja riskid.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Ioniseeritud kaltsiumi näit

Tere!
nov laguses oli ioniseeritud kaltsiumi tase 1,35 ja 3 nädalat hiljem 1,44
PTH on 7,23
Näidud on mõlemad üle normväärtuste aga kas liiga palju? D vitamiini tase oli ka veidi üle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esimene ioniseeritud kaltsiumi väärtus on normi ülemisel piiril, teine normist kõrgem. PTH väärtus on mõõdukalt tõusnud. D-vitamiini tase liiga kõrge ei ole ja seda ära jätma ei pea. Võimalik, ...

Loe edasi

kõrvalkilpnääre

Soovin küsida selleks, et saada teist arvamust. Nimelt on mul kõrvalkilpäärme hormooni PTH näit 9,68 pmol/l. Peale selle on mul osteoporoosi diagnoos juba u. 15 aastat. Nüüd, olid osteoporoosi näidud võrreldes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui 4D-kompuuter kõrvalkilpnäärme kasvajat näitab, võiks tõepoolest kaaluda operatsiooni. Tavaliselt on küll operatsiooni vajava kõrvalkilpnäärme kasvaja korral ka vere kaltsiumisisaldus normist ...

Loe edasi

S,P-PTH 76,8

Olen paar kuud kõrvalkilpnäärme talituse kõrge näidu tõttu (76,8 pmol/l) võtnud Cinacalcet Teva 60mg tablette. Ca 2,03 mmol/l.
Olen nefroloogias arvel neerupuudulikkusega. Kas tablettidega ravi võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge PTH tase neerupuudulikkusega patsiendil on sagedane nähtus, nefroloogidele tuttav ja tingitud kõrgest fosfori ja madalast kaltsiumi tasemest. Kõrvalkilpnäärme kasvajat sel juhul ei esine ...

Loe edasi

Hüpofüüsi adenoom

Tere,

Kompuutertomograafia ning vereanalüüside põhjal diagnoositi hüpofüüsi adenoom. (KT põhjal mõõtmetega ca 5x7 mm, prolaktiin kergelt eleveeritud). Olen käinud ühel konsultatsioonil - ootan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on mikroadenoomiga (läbimõõt alla 10mm). Võite ohutult lennata ja ka massaaz pole vastu näidustatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Neerupealise adenoom

Tere!
Sattusin EMO sse seoses soole verejooksuga, seal tehti kompuuteruuring ja selgus, et neerupealisel on adenoom 1,6cm. , keegi sellele rohkem tähelepanu ei pööranud.
Kas peaksin siiski ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kliiketendustõbi ja sooleprobleemid neerupealise adenoomiga ei seostu, kuid endokrinoloogile suunamine hormoonaktiivse tuumori välistamiseks oleks kõigiti asjakohane. Arvan, et perearstil pole ...

Loe edasi

Neerupealise adenoom

Tere!
Seedimisprobleemide käes vaevlen juba paar aastat ( kõhukinnisus, raskustunne kesk- ja ülakõhus) ka vererõhk, eriti diastoolne ja pulss on kõrgenenud. Südamerütmihäired ning nõrkustunne sagedane. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan igaks juhuks endokrinoloogi poole pöörduda ja hormoonanalüüsid ära teha. Kui hormpoonid on korras s.t. neerupealise adenoom hormonaalset aktiivsust ei oma ja on suure tõenäosusega ...

Loe edasi

Kilpnääre

Mida ütlevad sellised näidud: TSH 0,576 - TPO Ak 18 - PTH 7,20 - CT 1,46 ja mõlemas sagaras 7 mm sõlm / adenoom?
On olnud aastaid tagasi günek. karts. operatsioon ja seejärel järjekindel kaalutõus. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme ja kõrvalkilpnäärme talitlus on normi piires. Sõlmed kilpnäärmes on väikesed ja esialgu punkteerimist ei vaja. Jääte tõenäoliselt jälgimisele ja 1-2 aasta möödudes oleks mõistlik ...

Loe edasi

hüperparatüreoos

Tere! Minu diagnoosiks on täpsustamata hüperparatüreoos, mida see haigus endast kujutab? Analüüsid on kaltsitoniin 0,09 ning PTH 8,4. Milliseid vaevusi see haigus põhjustab ning kas seda pole võimalik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüperparatüreoos tähendab kõrvalkilpnäärme ületalitlust, mis põhjustab kaltsiumi taseme tõusu veres. Hüperparatüreoosi põhjuseks on enamasti kõrvalkilpnäärme healoomuline kasvaja (adenoom). ...

Loe edasi

kõrvalkilpnääre

Mul on PTH normist kõrgem (9, 71). Kõrvalkilpnäärme ületalituse puhul on kaltsiumi sisaldus veres niigi normist kõrgem, kas sellisel juhul on ikka vajalik või soovitav võtta kaltsiumipreparaate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrvalkilpnäärme hormooni taseme tõus on Teiel suhteliselt tagasihoidlik. Teie kirjast ei selgu, milline oli samal ajal kaltsiumi sisaldus veres. Võimalik, et Teil oli see normis või isegi ...

Loe edasi

kõrvalkilpnääre

Tere! Mis võib põhjustada kõrvalkilpnäärme ületalitust, on seda võimalik ravida? Kõrvalkilpnäärmel ning kilpnäärmel on küll erinevad funktsioonid, kuid kas nende kõrvalkallete tekkimisel võivad olla samasugused ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrvalkilpnäärme ületalitluse põhjuseks on tavaliselt kõrvalkilpnäärme healoomuline kasvaja. Ravi on operatiivne ja peale lõikust taastub kõrvalkilpnäärme normaalne talitlus. Mõnikord kergematel ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: