Kilpnäärme põletik 20.07.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, 4 aastat tagasi avastati mul autoimmuune türeoidiit ehk siis krooniline kilpnäärme põletik, nagu aru olen saanud. Rohkem ma pole eriarsti juures käinud, isiklikel põhjustel. Kaks kuud tagasi hakkasin mööda nahaarste käima ja avastati, et mul on dermatiit, mille raviks tahtis arst antibiootikumid välja kirjutada. Antibiootikumide võtmiseni kahjuks ei jõudnud, kuna verepilt oli kahel korral olnud halb. See näitas alatalitlust, kui õigesti arstist aru sain ja probleem oli valgeverelibledega, neid kuidagi vähevõitu. Telefonitsi arst mainis mulle selliseid sõnu nagu autoimmuune haigus, infektsioon võib olla vms. Kas valgevereliblede vähesus võib viidata sellele, et kilpnääre ei tööta enam korralikult? Ja kas ka dermatiit läheb autoimmuunsete haiguste alla, veidi rumal küsimus. Aga tõsine mure on küll. Ei tea mis viga on. Narkootikume ei tarvita, tablette (valuvaigisteid, toidulisandeid, jne) ei võtta absoluutselt. Kaal on püsinud alati normis, iga aastaga olen võtnud 1-2 kg ilusti juurde. Ehk kehakaal pole samuti langenud. Endokrinoloogi juurde on pikk ooteaeg, sinna ma satun alles 2 kuu aja pärast, see mure on pikalt juba piinanud, seega ootan huviga teie vastust.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnäärme alatalitlust saab diagnoosida ikka ja ainult hormoonanalüüside alusel. Valgete vereliblede vähesus on hoopis teine asi ja sellel võib olla väga palju erinevaid põhjusi (kilpnäärme alatalitlus seda enamasti ei põhjusta). Kilpnäärme alatalitlus võib muuta nahka kuivemaks ja sellega soodustada dermatiiti, kuid otseseks dermatiidi põhjuseks seda samuti pidada ei saa.
Soovitan rahulikult oma vastuvõtuaeg endokrinoloogi juurde ära oodata - kilpnäärme alatalitlus tekib ja süveneb aeglaselt, paari kuuga ei muutu oluliselt midagi. Võite pöörduda ka oma perearsti poole, kes võib samuti kilpnäärme hormoonanalüüsid teha ja kontrollida korduvalt ka verepilti. Perearst aitab vajadusel ka valgeliblade vähesuse põhjuseid selgitada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme alatalitlus

Kas kilpnäärme alatalitluse korral peab rohtu tarbima igapäevaselt või ainult siis kui näit tõuseb? Ning kas on võimalik,et teatud viirusest tekib kilpnäärmepõletik?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus on peale mõningate erandjuhtude pöördumatu seisund, seega tuleb asendusravi sünteetilise kilpnäärme hormooniga tarvitada pidevalt - ilma pideva tarvitamiseta hormoonid ...

Loe edasi

Tere,mul krooniline kilpnäärme põletik,kirjutati rohud ja enesetunne paranes,aga kuu hiljem hakkasid jalalabad paistetama nüüdseks juba kaks nädalat mis oleks võimalik ravi, et paistetus kaoks!?

Jalgade paistetus juba 2nädalat?

Tere,mul krooniline kilpnäärme põletik,kirjutati rohud ja enesetunne paranes,aga kuu hiljem hakkasid jalalabad paistetama nüüdseks juba kaks nädalat mis oleks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ma ei tea, millist ravi Teile kilpnäärme osas määrati. Kroonilist kilpnäärme põletikku tavaliselt ei ravita. Ravitakse kroonilise autoimmuunse põletiku poolt põhjustatud ala- või ületalitlust. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere.
Mul diagnoositi madal kilpnäärme talitus.
Alumine0,40 ûlemine 4,0 ja THS 6,94 U m/l
Perearst ûtles saan mingid kerged rohud peale ja saab paremaks.
Läksin aga endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme põletik ehk teiste sõnadega autoimmuunne kilpnäärmehaigus on pärilik ja pole ravitav. "Kerged rohud", millest perearst rääkis ongi seesama "hormoonravi", mida saama hakkate. Analüüside ...

Loe edasi

kilpnäärme põletik

Aprilli vereproovis selgus,et kilpnäärmes on põletik.
Mis ravi sellel oleks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sellel ei ole ravi. Tegemist on tõenäoliselt kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga, mis on põhjustanud juba ka kilpnäärme alatalitluse. Põletik on Teil tõenäoliselt puberteedieast alates, seekord ...

Loe edasi

Kilpnäärme põletik

Tere

Olen 21 aastane neiu. Käisin perearsti juures seosesoma meeletu väsimuse ja külma tundlikusega, s.t kogu aeg ja lakkamatult on külm, isegi kui toas on +25 kraadi. Selgus, et on kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
On suur vahe, kas Teil on "kilpnäärme põletik" s.t. krooniline autoimmuunne türeoidiit koos normtalitlusega või on tõepoolest kilpnäärme alatalitlus. Kui kilpnäärme talitlus on korras, ei põhjusta ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus.

Hiljuti tehti vereproov, mis näitas, et on kilpnäärme alatalitlus. Kuna olen eelnevalt võtnud 2 aastat rasedusvastaseid pille, siis arvatakse, et asi on selles. Tahan kindluse mõttes siiski küsida, kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minuteada ei põhjusta ei beebipillid ega mokatubakas kilpnäärme alatalitlust. Alatalitluse põhjuseks on enamasti krooniline autoimmuunne türeoidiit - päriliku eelsoodumusega kilpnäärme autoimmuunne ...

Loe edasi

kilpnäärme autoimmuune põletik

Kas L-Thyroxini kasutamine muudab väljaheite lõhna või on sellel muud põhjused?
Tänan

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini võtmine väljaheite lõhna ei muuda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme krooniline põletik

Tere. Kas kilpnäärme krooniline põletik võib põhjustada reaktiivset artriiti? Kas kroonilise kilpnäärme põletikuga on lubatud võtta soolavanne?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit reaktiivset artriiti ei põhjusta. Soolavannid on lubatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

rasedus

Tere, öelge palun kas kilpnäärme krooniline põletik võib kahjustada kuidagi loodet?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on korras, s.t. üle- ega alatalitlusega tegemist ei ole, ei kahjusta krooniline türeoidiit loodet kuidagi. Kõigil kroonilise türeoidiidiga (kilpnäärme kroonilise põletikuga) ...

Loe edasi

kilpnäärme põletik

Olen 24.a naine, günekoloog soovitas teha vereanalüüsi, et igaks juhuks ka kilpnääret kontrollida, kuna kurtsin, et olen vähem kui aastaga 8-9 kilo juurde võtnud. Analüüs näitas, et oli kilpnäärme põletik, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme põletikku on põhimõtteliselt kahte liiki - krooniline autoimmuunne põletik ja alaäge viiruslik põletik.
Krooniline põletik kulgeb enamasti varjatult ja mingeid vaevusi ei ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: