6 a tütar-kehakaal tõusnud, kasv aga pole (lisaks higistamine) 10.04.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Minu tütar oli kogu aeg kõhna ja lühike (sündis 2347g 47cm üsasisese kasvupeetusega 38+0. Terve, tubli. Kehakaal oli 20-30 protsentiili juures, pikkus 10-15 juures.
Vahepeal ei mõõtnud (5-6 a andmed puuduvad), kuid veel eelmine suvi oli ta üsna kõhna.
Nüüd aga 22.5 kg, 115-116cm ja mai kuus saab 7. Välimuselt ka selgelt kogukam.
Lisaks on tal umbes 5 aastaselt juba ka selge higihais kaenlaalustes.

Kas võiks pöörduda perearsti poole, et teha vereanalüüs? Ega pole kilpnäärme ala-ületälitust, neerupealiste ületalitlust? Infot otsisin ise internetist, kuna perearst kaalutõusu mure peale ei soovitanud ühtegi uuringut. Ütles vaid, et ootame ja mõõdame mais uuesti.

Ette tänades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Soovitan siiski lisaks perearstile ka lastearsti juures ära käia. Puberteedi alguseks on vara. Samas kaaluiive koos kasvu peetumisega võib tõepoolest viidata endokriinhaigusele.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kasv

Tere


Mul on kaks tütart! Üks on 12 ja 143cm pikk kaal 37kg . Teine aga 10 ja 162cm pikk kaal 42kg!
Mida teha, et üks tütar kasvaks pikemaks ja teine aga ei kasvaks kiiresti pikemaks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei ole ühtegi moodust, kuidas kahte erinevat last, isegi kui nad on õed, ühes tempos kasvama panna.
Vanem tütar on pikkuse poolest tegelikult ealises normikoridoris, kuigi jääb ...

Loe edasi

Pikkus

Tere. Olen 15 aastane poiss saan novembris 16. Tahan lihtsalt teada kas mu kasv on normaalne? Nimelt on mu kasv umbes 169cm. Olen emast kindlasti pikem umbes 5—7 cm pikem. Isast olen ka tsipa pikem. Käin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvestades Sinu vanemate pikkust, oled kindlasti normaalset kasvu, kuigi 169cm pole 15-16-aastase noormehe jaoks just väga pikk kasv. Tõenäoliselt kasvad ehk 5cm veel ja oled siis päris keskmist ...

Loe edasi

Kasv

Tahaksin küsida oma kasvu ja arengu kohta.Et ma olen 14 aastat vana ,aga olen 148 cm pikk ja olen 35 kg,rinnad on ainult kuju võtnud ,aga erilist kasvu ei märka.Menstrutsioon pole veel hakanud ,aga on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui rinnanäärmed tõepoolest veel sugugi kasvanud ei ole, võiks koos emaga perearsti vastuvõtul ära käia. Kui ka perearst leiab, et kasv ja suguline areng soovida jätavad, annab ta suunamise ...

Loe edasi

Kaelapiirkonna higistamine

Tere! Mind piinab rohke higistamine, eriti öösel voodis. Hommikuks on minu voodipool ligemärg, eriti padi ja tekk rinna kohalt. Tekki pealt ära ajada ei saa, siis hakkab kohe külm. Kui muu üldine higistamine ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada higistamise suurenemist, kuid higistamine on sel juhul üldine ja lisaks sellele ilmneb muidki vaevusi - kaalulangus, südamepekslemine, väsimus, kätevärisemine, ...

Loe edasi

KASVUPROBLEEM

tere,tahtsin küsida kas pean arsti juurde miname kuna minu tütar on 10.aastane ja ta kasv on 135 cm ja üldiselt on ta väga kõhna.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie tütre kasv jääb eakohasesse normivahemikku ja selle pärast ei ole küll vaja arstile pöörduda. Kui Teile teeb muret tema kõhnus, pöörduge esmalt perearsti poole, kes hindab lapse üldist ...

Loe edasi

Liigne higistamine

Tere,
olen 38a mees ja viimane pool aastat on tüli tekitanud liigne higistamine.
Seda ka ilma füüsilise pingutuseta, kuid väiksemagi pingutuse korral olen täiesti märg. Tihti pärast sööki aga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska liighigistamist küll mingi endokriinhaigusega seostada. Kilpnäärme ületalitluse puhul küll higistamine suureneb, kuid siis esineb ka rohkesti muid probleeme - kätevärisemine, südamekloppimine, ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere!

2004 aasta juunis kadusid mul päevad (5-ks kuuks), sellele eelnesid pikaajalises vaevused: peavalu , väsimus, väike palavik,higistamine,südamepekslemine, vererõhk kõikus 120/70- 170/110-le,pulss ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võin Teid lohutada, Teie analüüside tulemused ei ole sugugi nii hullud - FT3 mõõdukalt üle normi, FT4 koguni normi ülemisel piiril. Ka kilpnäärme maht 32ml ei ole teab mis suur. Samas teeb ...

Loe edasi

lapse kehakaal

Tere, muret teeb minu tütre kehakaal. Olen üritanud toiduga tagasi hoida st. jälgin, et oleks tasakaalus - salatid, liha, kartul, teraleib, light tooted jne. Väldime täielikult saiatooteid, pirukaid, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Te ei kirjuta, kui vana on Teie tütar. Nii ei saa ma pikkuse ja kaalu vahekorra ja eakohasuse üle otsustada. Ülekaalulisus on siiski tõenäoline. Kas kõik teised pereliikmed on normkaalus? ...

Loe edasi

kilpnäärme

Tere,
T4-208,2; T3-3,14.
Mida need numbrid peaksid mulle ütlema. Olen 31 aastane.Naine.
Enesetunne ei ole eriti hea.Ruttu väsin, nõrkus, higistan.
Tänan Teid.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Need numbrid ei pea Teile küll midagi ütlema, ikka Teie raviarstile. Paluge, et Ta Teile uuringute vastused lahti seletaks.
T4 ja T3 on kilpnäärmehormoonid ja väärtused on mõõdukalt tõusnud. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: