Kilpnäärme ravimid 25.05.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Mul on kaasasündinud kilpnäärme alatalitlus ja pean eluaeg ravimeid võtma, aga mul on ravimite võtmisega pisut probleeme ja seepärast olen jätnud mõned kuud võtmata. Tean, et pean rangelt võtma ravimeid, kuid tahaksin teada, mis ohud kaasnevad sellega?
Palun saata vastus meilile
Ette tänades M.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Saan aru, et hoolimata sellest, et saate kaasasündinud kilpnäärme alatalitluse tõttu asendusravi juba lapseeast, ei ole Te ikka aru saanud, milleks seda asendusravi vaja on.
Mis siis ikka! Kilpnäärme ülesanded oganismis on suuresti lihtsustatult järgmised:
1. Kindlustada normaalne kasvamine ja närvisüsteemi areng
2. Kindlustada piisav soojuse tootmine ogenismis ja kehatemperatuuri säilitamine
3. Kindlustada normaalne südame töö
4. Aidata kaasa viljakusele
5. Vedeliku ainevahetuse reguleerimine
Kujutame ette, mis juhtub, kui kilpnääre ei tööta ja need ülesanded jäävad täitmata:
1. Mahajäämus pikkuskasvus ja vaimses arengus, täiskasvanutel enneaegne vananemine ja dementsus
2. Kehatemperatuuri langus, pidev külmatunne
3. Südame töö aeglustumine, rütmihäired, südamepuudulikkus
4. Viljatus
5. Vedeliku retensioon - tursed
Seega, nagu armastati öelda ühes tuntud telesaates: "Valik on Teie!"
Tegelikult ei saa ma hästi aru, mis probleeme täiskasvanud inimesel ühe tableti võtmisega igal hommikul olla saab. Lisaks puuduvad sellel ravimil praktiliselt kõrvaltoimed ja ohtlikud koostoimed teiste ravimitega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Ravimite vütmine

Kui võtad aastaid kilpnäärme ravimit, mida peab võtma enne söömist. Samas peab võtma ka maoravimeid enne sööki. Millist ravimit tuleb siis ennem võta ehk millises järjekorras ja kuidas antud ravimeid võtta

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Te kilpnäärme ravimi all mõtlete L-türoksiini, siis seda tuleks võtta kindlasti vähemalt pool tundi enne sööki ja ka vähemalt pool tundi enne mao happesust vähendavaid ravimeid. L-türoksiin ...

Loe edasi

Mõru maitse suus

Tere, kuna mul avastati kilpnäärme sõlm, hakkasin raviks saama Thyrozoli. 1 kuu möödudes nahk hakkas sügelema, maksanäidud tõusid ja suus kogu aeg mõru maitse. Vahetati välja Propüültiouratsiili vastu. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Thyrozol ja propüültiouratsiil on türeostaatikumid s.t. ravimid, mida kasutatakse kilpnäärme ületalitluse raviks. Sõlmelisi muutusi kilpnäärmes need ravimid ei mõjuta. Nii thyrozol kui propüültiouratsiil ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoonid

Tere
Selline küsimus, sooviksin teha kilpnäärme talitust hindavat testi. Kuna alates 10. eluaastast kõrgenenud kehatemperatuur (enamik ajast temp. vahemikus 37.4-37.8), probleemid naha ja seedimisega, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Beebipillid ja migreeniravimid kilpnäärme hormoonanalüüside tulemust ei mõjuta. Vereproovi ei pea andma tühja kõhuga, ka menstruaaltsükli faasil pole tähtsust. Väike nohu-köha ei mõjuta samuti ...

Loe edasi

kilpnäärme uletoimimine

Tere. moned aastad tagasi avastati kilpnäärme liigtoime, ravimid toimisid hästi. ja mitu aastat pole probleeme olnud, nuud hakkasid jälle käed värisema, joud on kadunud, aeg ajalt suda hakkab puperdama, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antud juhul tuleb uskuda analüüsi. Kilpnäärme ületalitluse puhul esinevad vaevused - nõrkus, kehakaalu langus, südamekloppimine, käte värisemine, kõhulahtisus, unehäired jne. ei ole iseloomulikud ...

Loe edasi

Kilpnäärme ravimid

Tere

Äkki oskate öelda, millised kilpnäärme ravimid on lennunduses keelatud (pilootidel)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea sellest midagi (pole kokku puutunud ühegi kilpnäärmehaigust põdeva piloodiga).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

tere.

mul on selline küsimus, et mul eelmine endokrünoloog kirjutas mulle venenimega ravimid, kilpnäärmele.et kas on võimalik et need muudavad emotsioone ja tundeid iga sekund?ja kas tohin seda ravi edasi teha?veri ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vene nimega ravimid (tõenäoliselt merkasoliil) ei põhjusta emotsioonide muutust, küll aga võib meeleolu kõikumisi põhjustada haigus, mida nendega ravitakse s.t. kilpnäärme ületalitlus. Seega ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere!Mul on kilpnäärme ületalitlus ja ma võtan merkazolili 3 tabletti päevas,olen üsna ravi alguses alles.Mul valutab selg juba mitu kuud,perearst ütles,et see on roietevaheline närvipõletik.Kas see on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Seljavalu ei ole tõenäoliselt seotud kilpnäärme ületalitlusega. Kui välispidised ravimid ei aita, peab korraldama suukaudse ravi. Soovitan oma murest uuesti perearstile rääkida. Ka selle ...

Loe edasi

endokrinoloogia

arst on määranud mulle kilpnäärme raviks tiotili, olen võtnud seda mitu kuud ( praegu 4tbl päevas) mitme nädala jooksul on esinenud juuste väljalangemist. kas see võib olla tingitud ka tiotili kasutamisest?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii kilpnäärme ületalitlus (eelkõige autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest põhjustatud) kui selle ravimiseks kasutatavad ravimid (tiotiil) võivad soodustada juuste väljalangemist. Probleem on ...

Loe edasi

ravimid ja kilpnääre.

tahaksin teada , kas mingid ravimid võivad kilpnäärme ületalitlust soosida. olen 18 neiu krronilise yletalitlusega. seaoses mandlitega pean hetkel sööma mitmeid antibiootikume lõpetasin 7 päevase kuuri ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ükski antibiootikum kilpnäärme talitlust ei mõjuta, ka allergiaravimid mitte. Kilpnäärme ületalitlust võib soosida suure koguse joodi sattumine organismi (kontrastaine röntgenuuringul, haavade ...

Loe edasi

Kilpnäärme probleem

Tere!Olen 28.a. ühe lapse ema(6 a.).Kui olin rase,lõid mul välja kilpnäärme probleemid(poomis-ja ebamugavustunne kaelal).Käisin endokrinoloogi juures,mulle kirjutati välja ravimid,mida võtsin kuni raseduse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võiksite enne järgmise raseduse planeerimist välja selgitada, milles seisneb Teie kilpnäärmeprobleem. Kui tegemist on üksnes mahulise suurenemisega (raseduse ajal suureneb kilpnääre aktiivse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: