Läbi kipsi faktuuri ei erista 23.10.20 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere
4 nädalat tagasi mul juhtunud naviculare medial luumurd. Läksin sel nädalal röntgenile ja vastuseks sai- läbi kipsi faktuuri ei erista. Mis see tähendab, et luu on kinni kasvanud?

Ette tänades

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Kips teeb pildi udusemaks ja ilma dislokatsioonita (nihkumata) murdu on raske märgata. 1 kuu vanune murd peaks olema siiski nähtav.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Varba luu katki

Lõin suure varba ära läksin emose tehti jalast pilt ja öeldi et varba lüli luu murd ja pandi kipsi. Lugesin varba luumurru kohta natukene ja seal oli kirjas et on ka teise varba külge teipimis võimalus? ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui arst otsustas ikkagi kipsi panna, ei soovita iseravimisega tegeleda. Samal ajal - varvas on Teie, omal vastutusel ei saa seda ka keegi keelata.

Loe edasi

Sidekoe kahjustus - kipsis jalg - mis edasi?

Tere!
Nimelt mul pandi eelmine pühapäev jalg kipsi. Öeldi, et on sidekoe kahjustus, veel lisati, et peab olema 10 päeva, aga samas ka midagi sellist, et võin varem ära võtta ja proovida.
Täna ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

kahjuks ei oska ma sellele küsimusele vastata, kuna minule pole selge, mille pärast jalg kipsi pandi. peaksite küsima ikka selle arsti käest, kes kipsi pani.
Ilma midagi teadmata, peaksin kriteeriumiks ...

Loe edasi

Kipsi teist korda panemine

Tere!
Mul on probleem seoses arsti külastamisega. Nimelt viiibin hetkel Venemaal, kus 6. jaanuaril murdsin jääl libastudes ja käe kogemata selja taha pannes randmeluu. Esmaabis pandi käsi kipsi ja ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ma arvan, et sellise probleemiga võiksite pöörduda haigla EMO-sse küll. Kui ka samal päeval jutule ei võeta, peaks määratama uus aeg mõni päev hiljem. Mõni päev siia- sinna, sellise trauma korral tähtsust ...

Loe edasi

Keskmise varbaluu murd

Täna lõunaajal kukkusin ja lõin parema jala vastu voodi nurka ära. Kuna olen väikeste lastega kodune, siis ei saanud jalale rahu anda. Nüüd õhtuks on keskmine varvas paistes, eriti alumised padjad ja alt ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ega varbaluu murruga midagi väga radikaalset ette võtta saagi. Valuvaigistid, rahu. Kipsi panemine mingit olulist eelist ei anna. Valu vähendamiseks võiks fikseerida kõrvalöoleva varba külge.

Loe edasi

Põlve trauma, Artrostop

Tere!
Mu poeg vigastas mai alguses põlve, nimelt oli sidemete rebend. Jalg pandi kipsi ning paaril korral väljutati põlve kogunenud verd. Kips võeti maha juuni esimeses pooles ning siis pidi kandma ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ortoosi oleks pidanud kauem kandma ja ka pallimängimisel peaks ortoos peal olema. Kui põlv "läbi vajub" siis on tegemist ebastabiilsusega ja võib tegu olla sidemete täieliku rebendiga. Peaksite pöörduma ...

Loe edasi

Hüppeliigese lömastus

Tere,

kaks nädalat tagasi astusin valesti ja käis päris mitu raksu läbi jalast.
pöördusin Rakvere kiirabisse, seal tehti kaks pilti ja pandi kipsi.
5 päeva pärast käisin kirurgi ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Trauma puhul on põhiline rahu. Tavalise kipsi ja sünteetilise kipsi vahe on vaid kaalus - mõlema funktsioon on liigesefikseerimine. verevalumite leevendamiseks võiksite kasutada Lioton 1000 geeli. Kui ...

Loe edasi

Kipsis jalg

Tere! Mure selline, et suutsin 15. jaanuaril uisutades kukkuda nii, et parem jalg pandi kipsi, s.t. luumurd. 25. veebruar on kirurgi juures aeg, kes peaks kipsi ära võtma. Kas on mingi võimalus, et luu ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Üldjuhul võiks kipsi hoida pigem kauem, kui vähem. Samal ajal kui Te võtate kipsi ära 25. asemel 23. muudab see suhteliselt vähe. Kuna pole Teie luupilte näinud ja fragmentide seisu ei tea, siis ei saa ...

Loe edasi

LCM kahjustus, võimalik rebend

Tere,
olen 24-aastane naisterahvas ja 7 aastat tagasi kukkusin kahel korral põlvede peal trepist alla. Kohe peale kukkumist mingeid uuringuid ei tehtud ja lasti põlvel lihtsalt olla. Läbi aastate ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Olen üldkirurg ja kahjuks selliste patoloogiate ravi detailides mittekompetentne. Vabandan.

Loe edasi

Küünarliigese trauma

Tere! Kuu aega tagasi kukkusin ja murdsin küünarnuki kõik kolm luud liikmest välja. Narkoosi all väänati käsi paika ja pandi kipsi. Kips oli käel kolm nädalat, nagu kästud. Öeldi mulle, et kui kips ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Käe korralikult liikuma saamine kahjuks käibki läbi valu. Siin Teid keegi oluliselt rohkem aidata ei saa - kas ise vaeva näha või käia ravikehakultuuris. Küünarliiges on töesti selline liiges, mis liikumatuse ...

Loe edasi

ortopeedia, luude hõrenemine

Tere

Kahjuks on teemadest puudu ortopeedia ja ei osanud oma küsimust mujale paigutada kui siia. Vabandan.

Olen 25aastane naine ning lapsest saati tihti kukkumiste järel kätest ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kahjuks ei pea end selles küsimuses kompetentseks. Osteoporoos puudutab küll ortopeede, kuid ortopeedid reeglina selle raviga ei tegele. Probleem kuulub ainevahetuse valdkonda ja sellega tegelevad põhiliselt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: