Varba vigastus 14.10.13 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

23. augustil kukkus minu väikse varba peale umbes 150 cm kõrguselt pooleliitrine moosipurk. Katsusin varba läbi, see oli küll valus, kuid seda sai liigutada. Käia sain pikka aega vaid lahtiste jalanõudega, paljajalu käies valus eriti polnud. Hetkel on siiski varvas tunduvalt paistes (ka punetav), kuidi mitte eriliselt valus. Valulik on varvas vaid siis, kui olen pikemat aega kinnise jalanõuga (eriti veidi kõrgemaga) käinud, tantsinud vms. Tegelen tantsutreeningutega, mis otseselt varvast ei traumeeri (tantsin sussides, liigutused ei ole järsud, ei esine hüplemist), kuid kas ma taolise paistetuse puhul ikka tohiks tantsida? Kui kaua selline trauma paraneb ja kas paistetus pärast sellist perioodi (üle pooleteise kuu) on normaalne või tuleks mul pöörduda arsti poole?

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Trauma jätab jälje päris pikaks ajaks. Isegi kui Teil oli luumurd, siis väikse varba puhul midagi ette ei võeta. Seega arsti poole pöördumisel erilist mõtet ei näe. Kui tantsimine Teile valu ei tee, siis ei näe põhjust sellest loobumiseks. Kõrgetest kontsadest võiksite mõneks ajaks loobuda.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

suure varba luu murd

Tere
Murdsin suure varba luu, kipsi ei pandud. Küsimus, kui pikka aega luu paraneb.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Usaldage oma arste. Luumurd, oleneb piirkonnast paraneb tavaliselt 3-8 nädalaga.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Katkise varbaga kõndimine

Tere! Nimelt tegin oma suure varba kõrval oleva varba katki trennis. Käisin emos ja öeldi, et pean seda lihtsalt hoidma ning kandma sellist teipi, mis ühendab kaks varvast. Nii umbes 2-3 nädalat. Selgusetuks ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Teadmata, mis oli Teie vigastus, soovitaksin vältida seda, mis valu teeb.

Loe edasi

Väikse varba katkine luu

Leid: parema labajala I varba basise lateraalse nurga nihketa murd. V varba põhilüli diafüüsi nihketa murd

Sooviks teada mida see täpsemalt tähendab kas mul on luu 2kohast katki või on ühte ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Mina loen välja, et Teil on katki esimene varvas ja viies varvas - kui Te pole ümberkirjutamisel trükiviga teinud.

Loe edasi

Lahti tulev varbaküüs

Tere,
Oli nimet trauma(varba küüslüli murd) nüüdseks hakkab varba küüs maha tulema aga tundub et sellega läheb aega. Kuid mure on selles et varba küüne alt lahtistest kohtadest eritab pahasti lõhnavat ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Soovitan pöörduda küüne eemaldamiseks arsti poole.

Loe edasi

Varba ära löömine

Tere
Lõin eile õhtul (02.11) väikse varba kõrval oleva varba vastu uksepiita ära. Nüüd on varvas paistes ning valutab nagu põrguline, kõndida põhimõtteliselt ei saa(nii valus on). Hoian jalga kõrgemal ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Varba traumaga pole ka kinnise luumurru korral suurt midagi teha. Rö pildi tegemisel on teadasaamise väärtus ja tähtsus õnnetusjuhtumi kindlustuse korral. Muudel juhtudel paraneb ise ära.

Loe edasi

Varba luu katki

Lõin suure varba ära läksin emose tehti jalast pilt ja öeldi et varba lüli luu murd ja pandi kipsi. Lugesin varba luumurru kohta natukene ja seal oli kirjas et on ka teise varba külge teipimis võimalus? ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui arst otsustas ikkagi kipsi panna, ei soovita iseravimisega tegeleda. Samal ajal - varvas on Teie, omal vastutusel ei saa seda ka keegi keelata.

Loe edasi

Suur varvas

Tere,
Lõin trennis suure varba ära, päev hiljem on läinud varba alumine osa paiste, samuti on veidi sinine. Kõndida jällegi saab.
Kas tegemist luumurruga ja vajab arsti poolset sekkumist?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Luumurdu saab välistada vaid röntegenpildi abil. Varbamurd paraneb reeglina ilma vahelesegamiseta, üldjuhul ei vaja ka kipsi.

Loe edasi

Varvaste liikuvus

Tere!

Minu küsimus siis selline, kelle poole ma peaksin sellise probleemiga pölörduma või kas üldse enam abi oodata on?

Probleem ise järgmine, parema jala neli varvast ei liigu ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ega probleemist kirjelduse järgi aru õieti ei saanudki, samuti ei näe ma millegipärast ka pilti. Soovitan Teil pöörduda ortopeedi vastuvõtule - vajalik perearsti saatekiri.

Loe edasi

Muna varvaste all

Algul parema jala päka all suure varba kõrval astudes valus muna, varbaid sirutades valu ja teine varvas nagu paistes, paar nädalat hiljem sama muna vasaku jala suure varba kõrval päka all. Paistes varvas ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Selline muna võib olla põletikuline limapaun - tekib tihti nn hallux valguse (suure varba telg on pöia teljest väljapoole) korral. probleemiga peaks pöörduma ortopeedi poole.

Loe edasi

Põlvesidemete vigastus ja paistetus

Tere!
Kas külgmiste põlvesidemete vigastuse korral võib paistetada terve põlv ja terve jalg,k.a labajalg ja varbad?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Täiesti võimalik

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi