Õnnetus jalatallaga kuumas kliimas Indias 29.02.12 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Juhtus õnnetus Goa rannas, Indias, väike terav kivi tegi haava jalatalda, pöördusime kõige lähemasse arstipunkti ja abi osutas Ayurveda arst - ta andis haava puhastamiseks Savloni antiseptic seebi ja Mupirocin cream Usp T-bact. Järgmine päev jalalaba paistes, kuna tegemist on väga eaka, aga muidu terve inimesega, siis pöördusime kõige lähemal asuva linna Hospitali, kus tehti TT süst ja anti veel 1 salv ja diclofenaci ja paracetamoli tabletid ja Amoxycilin Cloxac ja salv Betadine. Mädanikku ei tulnud. Paluksime nõu Eesti meditsiinist, kuidas oleks võimalik kiirendada haava paranemist? India meditsiinivõtted on niivõrd erinevad meie traditsioonilistest, kardan et nii kuumas kliimas jalg ei parane ära . Jalga on tekkinud väike auk, on lõigatud tükk nahka ära, kerge põletik. Antibiootikumi siin ei süstitud! Mida teha? Kas oleks abi millestki veel? Oleme hädas ja kaugel võõras keskkonnas, aga internetiühendust on võimalus kasutada. Palun väga vastust ruttu.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Ilma jalga nägemata on väga raske nõu anda.
Antibiootikumi puhul pole vahet, kas seda võetakse tabletina või süstitakse. Jala puhul, eriti kuumas kliimas, on tähtis lahti saada paistetusest - tõsta jalg muust kehast kõrgemale ja hoida sellises asendis maksimaalse võimaliku aja. Piirata liikumist. Minule endale meeldib selliste asjade ravimine 10% soolalahuga - ei esine ülitundlikkust ja on kaunis universaalne. Soolalahuse saate ka ise valmistada - pool liitrit vett + 3 kuhjaga supilusikatäit tavalist söögisoola, keeta, jahutada ja panna külmkappi. Selle vedelikuga hoida haava peal mähis kogu aeg märg (võib valada läbi sideme).
Kahjuks bioloogiliste protsesside kiirendamiseks erilisi võimalusi ei ole - loodus nõuab selleks oma aja. Võidelda ja ravida saate vaid infektsiooniga.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Konksus küüs

Tere!
Väiksena juhtus mul õnnetus ja keskmine näpp jäi ukse vahele. Sõrmeotsa on ambuteeritud ja küüs on konksus. Sooviks teada kas sellist asja on ka võimalik operatsiooniga parandada?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kardan, et mitte, vähemalt mul endal puudub selline kogemus.

Loe edasi

Õnnetus jalatallaga kuumas kliimas Indias - kas vajalik penitsilliinisüst

Hr. R Indiast, kohe kivi kukkus südamelt! tänan ja tervitan Teid! Kuna Eesti inimene on harjunud süsti imejõudu uskuma, siis kas oleks kasu tagantjärgi penitsiliinisüstist? Jäi eelmises kirjas täpsustamata, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ühest penitsilliinisüstist kindlasti kasu ei ole. Antibiootikumi peaks siiski tarvitama vähemalt 5 päeva ja nagu ma ütlesin, on antibiootikumi süstimise mõte ainult selles, kui inimene ei saa suu kaudu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi