Dermoidtsüst väikelapsel 01.04.11 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Lapsel oli sündides rinnakul pisike süvis, me pole sellele seni tähelepanu pööranud. Mõne aja eest täheldasin, et süvisest on saanud väljapoole ulatuv nupuke, nagu pisike nahaliistak. Ühel päeval poiss kukkus ja kuigi ma ei näinud täpselt, kahtlustan, et sai haiget just rinnakule ja pihta nahaliistakule. Õhtul vannis märkasin, et laps katsub rinnakut ja lähemal vaatamisel leidsin, et nahaliistaku all on sõrmeotsa suurune nahaalune moodustis, mis juba veidi hiljem hakkas punetama. Paari päevaga kasvas ja punetas enam, siis erakorralisse ja perearstile ja jälle erakorralisse ja... Viie päevaga oli moodustis 3x3 cm ja lillakaspunane ning siis lõigati põletikuline moodustis lahti ja ravisime Braunovidoniga. Paranes ilusasti. Öeldi, et tegu dermoidtsüstiga, kuid nüüd kuu hiljem haava näitamas käies ja edasist otsust kuulama minnes (peale põletiku paranemist pidi eemaldatama ka tsüst), kahtles last lõiganud kirurg, kas tegu ikka on tsüstiga ja et võivad olla kanalid seal taga jne. Pidevalt küsiti ka, kas eritust tuleb - ei tule, pole kunagi tulnud. Et praegu ei tee me midagi, elame näeme, mis see moodustis tegema hakkab.
Nahaliistak tõmbus paranedes tagasi süviseks ja väikese sõrmeorsasuurune moodustis on naha all.
Laps on 1a 8 kuune turnija ja maailmaavastaja, kas nüüd pean pidevas hirmus pilku peal hoidma, et õnnetult jälle kõhuli ei lenda? Mida tähendab, et taga võivad olla kanalid, mis võivad süljenäärmetega seotud olla? Kas saab teostada mingeid uuringuid? Ehk siis vajan lihtsalt võimalikult palju informatsiooni, et juba teadlikumana paremaid otsuseid teha ja vähem muretseda. Aitäh!

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Ühinen selle arsti arvamusega, kes last kõigepealt nägi ja soovitaksin selle moodustise eemaldada.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Kubemesong väikelapsel

Väikelapsel mitu aastat ilmub kühmuke kubeme piirkonnas. Pidasin lümfisõlmeks. Nüüd kui nelja aastaseks sai hakkas tunduma ikkagi kahtlane. Kuna paar minutit näha ja siis peidus. Igatahes pöördusin perearsti ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Song tuleks ikkagi opereerida.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi