Varbaluu murru järelravi 27.02.11 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Murdsin trennis parema jala väikse varba luu. Praeguseks on jalg olnud 3 nädalat kipsis ja 2 nädalat veel ees.
Mis mind ootab pärast kipsi ära võtmist? Kui röntgen näitab, et murd on kokku kasvanud, siis kas varvas ongi terve või pean kuidagi edasi ravima või eriliselt käituma selle jalaga? Kui kaua üldiselt aega läheb, et taas (tantsu) trenniga tegeleda?
Suur tänu vastuse eest!

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Ega luumurru ravi muud ei olegi, kui tuleb mingi aeg rahu anda - see paraneb ise. Kindlasti peale kipsi eemaldamist on mingi aeg valus. Arvan, et 8 nädala pärast peale murdu, võite treeningutega alustada.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Suure varba luumurd

Tere!
Umbes kuuaega tagasi murdsin suure varbaluu ning kandsin kipsi 3 nädalat ja varvas paranes. Nüüd 2 päeva tagasi juhtus õnnetus ja lõin suurevarba vastu seinaäärt ja varvas valulik ja paistes. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ilma kipsita saab küll - on olemas spetsiaalsed lahased. Kas on luumurd või lihtsalt põrutus - oleks hea teha siiski uus rö-pilt.

Loe edasi

Varbaluu murd

Tere.
Lõin ära suurest varbast järgmise varba. Mõnikond minut hiljem tekkis varba peale suur muna ( selle koha peale, kus varvas murdub) ja kogu varvas turses. Liigutada ei saa. Käia ega toetada ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ilma röntgenfilmita pole luumurdu võimalik kinnitada ega eitada. Varbaluu murruga reeglina midagi aktiivset tegema ei pea. Tuleb maksimaalselt rahu anda

Loe edasi

Kõrge veresete enne põlveoperatsiooni

Põlveoperatsioon on planeeritud nädala pärast ja veresete on 100, lisaks on värske varbaluu murd. Kas oleks mõistlik operatsioon edasi lükata?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pole mõistlik teha plaanilist operatsiooni, kui organismis on põletikukolle. Varbaluu murd vaevalt veresetet nii palju tõstab. Igal juhul informeerige Teid opereerivat ortopeedi.

Loe edasi

Reieluu murru ravi

Neljapäval tehti reieluu murru operatsioon.Laupäval on tal tekkinud luulud ( aja,koha ja toimuva)kohta.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

See võib olla nii valuvaigistitest aga ka narkoosist. Eakate inimeste puhul haiglasse sattumine ja suvaline operatsioon võib vallandada psühhoosi. Reeglina see aja ja raviga möödub.

Loe edasi

Varbaluu murd !

Selline küsimus, et mul on väikse varba luumurd, ja tahaksin teada kas murruga võib saunas käia või mitte.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Varbaluu murruga võib saunas käia kui ei ole haava ja kui traumast on möödas 2-3 päeva.

Loe edasi

Varbaluu murd

Tere. Millised on varbaluu murru tunnused??

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Valu,mis suureneb katsumisel ja liigutamisl, turse, verevalum. Ainult nende tunnuste alusel siiski murdu diagnoosida ei saa, tuleb teha ka rö-ülesvõte.

Loe edasi

Keskmise varbaluu murd

Täna lõunaajal kukkusin ja lõin parema jala vastu voodi nurka ära. Kuna olen väikeste lastega kodune, siis ei saanud jalale rahu anda. Nüüd õhtuks on keskmine varvas paistes, eriti alumised padjad ja alt ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ega varbaluu murruga midagi väga radikaalset ette võtta saagi. Valuvaigistid, rahu. Kipsi panemine mingit olulist eelist ei anna. Valu vähendamiseks võiks fikseerida kõrvalöoleva varba külge.

Loe edasi

Varbaluu murd?

Kukkusin trepil ja nüüd väike varvas täiesti tuim ja päkal on ainult muhk tekkinud. Peale toetades lööb küljele terava valu. Katsudes lihtsalt ei tunne midagi. Ja päka kohast on tunda siiski valu.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Võib olla luumurd küll. ainult ilma rö-pildita ei saa seda keegi kindlalt öelda.

Loe edasi

Varbaluu murd

Tere

Lõin eile suurest varbast järgmise varba vastu tooli ära. Tõenäoliselt on katki, kuna varvas paistes ja tumesinine-lilla (ülemine lüli). Kas annab midagi teha? Kipsi vist varbaid ei panda?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ainult turse ja lilla värv on luumurru diagnoosimiseks vähe. Diagnoosimiseks oleks siiski vaja rõ-pilti. Igasuguse luumurru puhul on esmane asi anda vigastatud kohale rahu. Esialgu - 24-48 tundi - peaks ...

Loe edasi

luumõra?

Tere,
Ei tea, kas küsimus kuulub Teie erialasse, aga nimetuse poolest peaks kirurg sellele teemale kõige lähemal olema.
Nimelt sooviksin teada, kuidas teha kodusel vaatlusel vahet luumõral ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Leian, et põhjust traumapunkti minekuks on Teil küll. Esiteks - haava korral oleks vaja teha teetanuse profülaktika (kui olete noor inimene , siis võib olla on Teil kaitsesüstimistega immuunsus juba olemas ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi