Mädakorgid mandlitel 22.06.10 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere!

Pöördusin kurgu-nina-kõrva arsti poole murega, et mandlitel on mädakorgid. Enne lasi perearst vereproovi teha. Kui eriarsti juurde jõudsin, siis ütles ta, et verepilt on väga korralik, samuti ei olnud tema arvates kurku vaadates olukord ka mandlilõikust väärt. Angiine pole samuti juba mitu-mitu aastat põdenud. Siiski jäi midagi kripeldama. Olen lugenud eesti veebisaitidelt arstide arvamusi, kes soovitaks ikka ära lõigata, kui mädakorgid on, ent kui loen välismaa arstide arvamusi, siis leiavad nemad, et lõikuseks vajadust pole, kui vaid mädakorgid esinevad. Seega sooviks veel üht arvamust. Ja ehk oskate soovitada, kuidas neid ravida või vähendada?
Ette tänades.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Mandlid on inimesel siiski vajalikud organid, mis lokaliseerivad põletiku kurguja takistavad selle levikut ülejäänud organismi. Kui aga mandlid ise juba muutuvad kroonilise põletiku koldeks, siis on põhjust kaaluda nende eemaldamist. Mina üldkirurgina kindlast ei ole pädev seda ütlema, kas Teie vajate mandlioperatsiooni või ei, liiatigi kui mina ei ole Teid ja Teie mandleid näinud.
Minu teada on kindlateks mandlioperatsioonide näidustuseks sagedased angiinid ja sellest ähvardav või juba käigus olev reumaatiline haigus. Ühekordselt mandlitel nähtud mädakorgid seda kindlasti ei ole.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Eelseisev operatsioon

Tere!
Põdesin angiini, mis kestis ca 20 päeva ning perearst kirjutas järjest kolmed erinevad antibiootikumid, et haigus taanduks. Nüüd on angiin kadunud.
2 nädala pärast on aga ees ootamas ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Mädakorgid mandlitel on viide infektsioonikoldele organismis. Plaaniline operatsioon, iseäranis implantaadi paigaldamine, on seotud riskiga. See risk ei ole küll teab kui suur, aga mina sellist operatsiooni ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi