Keisrilõike armi valulikkus 14.01.10 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere!
Minu keisrilõikest on möödas 4,5 kuud. Haav enam eriti tunda ei andnud, kuniks juhtus selline asi...Detsembri alul hakkas puus valutama ja pani lonkama, lisandus veel ka närvipõletik. Käisin taastusraviarsti vastuvõtul, kes diagnoosis sakroiliidi. Taastusraviarst soovitas mulle puusade ümber kogu päeva kanda tugevasti seotud laia elastiksidet ja teha väljaveninud lihasele (mis hoiab koos puusa- ja ristluud) harjutusi (selili lamades toetuvad jalad väikesele pingile aeglaselt tõmban alakõhu sisse ja surun alakeha alla, nii et keha sirgestuks).
Kandsin vööd 6 päeva ja tegin ka harjutusi, misjärel tekkis keisrilõike armi valulikkus, armi juurest katsudes on valus, vahepeal on tunne, justkui suruks miski seestpoolt armile.
Olen mures, et kas haav võis kuidagi venida ja kas seega on oht liidetele?
Kas harjutusi võib jätkata?

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Füüsilise aktiivsuse suurenedes armi tundlikkus võib suureneda. Kindlasti ei ole tegu liidete tekkega - liited tekivad reeglina vahetult operatsiooni järgselt ja aktiivne liigutamine vastupidiselt väldib nende teket. Kõhupressi suurenedes võib aga olla oht songa tekkeks. Sellele vaatamata ei pea ma otstarbekaks harjutuste tegemist lõpetada, kuna songa teket Te sellega minu arvates nagunii vältida ei suuda - kui ta tuleb tuleb nagunii. Nimelt paratamatud elutegevusega kaasaskäivad kõhurõhu tõusud nagu köhimisel, aevastamisel, tualetis pingutusel on vätimatud ja kindlasti ka suuremad kui harjutuste tegemisel.
Minu soovitus on harjutusi jätkata kuid konsulteerida ka taastusravi arstiga.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

keisrilõike arm

Tere,
mul oli u 1,5a tagasi keisrilõige, u 10cm arm on alakõhul horisontaalselt. nüüd avastasin aga et armi keskel on armi katsudes tunda nagu mingit väikest muna (d 1cm). Mis see olla võib?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tegu võib olla armisonga või õmblusmaterjali ümber tekkinud granuloomiga. Et midagi kindlamat väita, peaks armi nägema/katsuma.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi