Pärast veenilõikust 02.01.10 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere ja head uut aastat!
Minul (N62) hakkab lähenema jala veenilaiendite operatsiooni tähtaeg. Kord nad on mul juba opereeritud. Aga tean kaht inimest, kellel oli läinud aastal taoline lõikus ja jutuajamine nendega ajab mulle hirmu nahka. Üks kannab päeval alati (ka südasuvel ja vist elu lõpuni) mingit imesukka, mis on saadud täpselt tema mõõtude järgi ja on hirmus kallis ka. Ilma sukata võib minna, noh, näiteks öösel tualetti. Ma ei kujuta oma elu ette nii, et hommikul jalga pandud sukaga tuleb teha kõik päevased tööd ja käigud või siis tuleb vahepeal pikemalt lamada. Kas tema on erand või kehtib see kõikidele veenioperatsioonilt tulnutele. Kirjeldage, palun, mida ja kui kaua tuleb teha pärast veenilaiendite operatsiooni. Kas laiendid taastusid mul sellepärast, et ma midagi erilist ette ei võtnud? Laiendid on mul küll väga suured, aga kas lõikus on ikkagi möödapääsmatu?
Tänan.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Suka kandmine ei ole mitte operatsiooni pärast, vaid selle tõttu, et hoida ära uute veenilaiendite teket ja üldse turse teket jalal. Veenilaiendite teke on seotud sidekoe nõrkusega, mille tagajärjel veeniklapid muutuvad mittepidavateks, samuti osutuvad mõlemas suunas läbilaskvateks süva ja pindmist süsteemi ühendavad nn. ühendusveenid (normaalselt peaks verevool toimuma ainult pindmiselst süvasse süsteemi). Tugisukkade kandmine on soovitav kindlasti 2 kuu vältel peale operatsiooni, kuid inimesel kellel on kalduvus veenilaiendite tekkele on seda soovitav teha ka edaspidi igal võimalikul juhul, kuid eriti seismisel ja pikaajalisel istumisel. Operatsiooniga Teie sidekude tugevamaks ei muutu, eemaldatakse vaid laienenud veenikomud, kuna nendes tekib vere staas (seiskumine) ja sellest võivad tekkida naha troofika häred kuni haavanditeni välja. Kindlasti ei ole veenilaiendite operatsioon möödapääsmatu, kuid kui mitte opereerida, siis on tugisukka kandmine veelgi vajalikum - väldib turse teket, valusid, põletikke ja haavandumisi.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

hemoroid

Nädal pärast hemoroidi operatsiooni hakkas väga tugev veritsus. Mida teha?
aitäh

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Soovitan minna opereerinud arsti vastuvõtule..

Loe edasi

Ujumine peale songaoperatsiooni

Tere,

1,5 nädalat tagasi oli mul nabasonga operatsioon ja 4 päeva pärast võetakse ka niidid välja. Nädala pärast on ka soojamaa reis ees ja seoses sellega tahtsingi uurida, et kas 2,5 ndalat ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui haav on paranenud hästi ja eritust ei ole, siis ujumise suhtes mingit vastunäidustust ei näe - nii basseinis kui ka ookeanis.

Loe edasi

Song

Kas pärast kubemesonga opereerimist saab samal päeval koju?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Võib saada küll, kui ise initsiatiivi näitate. Mitte igal pool pole see tavaline.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi