Lisa mamill 05.08.06 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere.
Olen 24.aastane 6.kuud lapseootel naine. U. 10 aastat tagasi avastasin vasaku rinna alt( u. 1 cm. allpool) nahapealse moodustise, mille kirurg diagnoosis ummistunud rasunäärmeks. Vahepealsetel aastatel olen selle probleemi täiesti unustanud. Nüüd aga märkasin, et antud moodustis on tugevalt pigmenteerunud ning sinna alla on tekkinud hernesuurune tükk. Külastasin uuesti kirurgi (samuti ultraheli). Nüüd pandi diagnoosiks lisa mamill, mis rasedusega muutumas. Tahaksingi teada, mida mamill endast üldse kujutab ja kui "normaalne" see on? Kas on võimalus nt. pahaloomuliseks kasvajaks? (Lisan veel juurde, et kirurg ei olnud oma diagnoosis just kuigi veenev)

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Mamill on eesti keeles rinnanibu. Inimesel on tavaliselt 2 rinnanibu. Kuna pärineme loomadest, siis atavismina (mineviku pärandina) on mõnel inimesel lisarinnanibu. Sama asi, et mõnel võib ka saba rudiment olla. Kui see nn. mamill muutus aktuaalseks just rasedusega, kinnitab see asja olemust - ka nn. normaalsed rinnanibud rasedusega muutuvad suuremaks ja võivad olla valulikud.
Kui see teid häirib, võib selle kohaliku tuimestusega ka kulgeva raseduse ajal ilma ohuta beebile eemaldada ja seejärel histoloogiliselt (mikroskoobiga) uurida. Sellega saaks asja olemuse ilma kahtluseta selgeks, välistaks ka pahaloomulisuse.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

lisa rinnanibud

Tere. Olen 32a naine.Aasta tagasi eemaldati minul kolm lisa rinnanibu.Mis asusid kõik kõhu peal.Ühel rinnanibul olid ka rinna näärmed all.Ja see arm on veel siiani tundlik just enne päevi.Ise olen veel ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui see arm menstruatsiooni ajal tunda annab , siis ilmselt on osa näärmekude veel sees. Kui see väga häirib on võimalik ka uuesti opereerida. Rinnaga toitmise ajal võib siiski probleeme tekkida.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi