Koera hammustus 18.01.06 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere
Mure selles, et kaks päeva tagasi sain tuttava koera käes hammustada (koer oli vaktsineeritud).
Hammustas kintsu, tulemuseks 2 sügavat kihvaauku. Loputasin seda kaaliumbermanganaadi lahusega ja kasutasin ka briljant rohelist.
Hammustuse augud ei jätnud aga vere immitsust kuskil 6 tunni jooksu.. Lasin neil rahulikult joosta, et haav ennast puhastaks. Siis sidusin elastiksidemega haava tugevalt kinni. Teisel päeval oli hamba jälgede ümber "sinikas". Hambaaukude vahe on 6 cm aga sinikas oli 10 cm läbimõõduga.
Murelikuks teeb aga asjaolu, et täna hommikuse seisuga on see nn. sinikas laienenud, et kas tegu võib olla hoopis infektsiooniga? Ja kui siis mida teha?

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Kas on tegu infektsiooniga või mitte on ilma nägemata võimatu otsustada. Infektsiooni puhul peaks ka valu oluliselt suurenema ja tõusma palavik. Peaksite kahtluse korral näitama perearstile.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Koera hammustus

Sain enda koeralt mängu korral veidike jamalt hammustada. Koer on pisike, kuskil 4kg chihuahua ja sain hammustada veidike jamasse kohta. Sõrm on paistes ja liigutada valus, haav ise ei olegi nii valus ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Koera hammustusel on 2 aspekti 1) marutaud - ilmselt on koer vaktsineeritud ja see langeb ära, 2) haava banaalne infitseerumine ja lokaalne infektsioon. Haavade töötlemine antiseptikuga on igal juhul omal ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi