Tõsine probleem käega 03.09.04 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere,

Töötan arvutiga ja kirjutan klaviatuuriga mitu tundi päevas. Pool aastat tagasi hakkas käsi valutama. Pöördusin arsti poole kuid ühtegi lahendust ei ole leitud.

Reumatoloog ei leidnud ühtegi põletiku, vere pilt oli 100% korras. Soovitati taastus ravi (lõpetasin 4 aastat kestnud rahustite sõltuvuse)

Neuroloog tegi närvide testi (elektriga, eeg?). Testi järgi olid närvid korras ning esines väike karpaal-tunneli sündroomi võimalus. Neuroloog lõpetas ravi ning soovitas psühiaatril ravi jätkata.

Psühiaatril on mitu arvamust: kirja kramp, ärevuse tõttu tekkinud lihase krambid jne. Rahusteid uuesti võtma ei soovi hakata. Siiani olen ainukese lahendusena leidnud valuvaigistite kasutamist (tramadol)

Olukord on läinud aga viimase nädalaga aina hullemaks ning ei aita enam ka valuvaigistid. Seetõttu olen hakanud ise interneti abil lahendust otsima.

Valu hakkab pihta näppudest. Nüüdseks on see nii tugev, et näppe liigutades on tunne, just kui keegi murraks konte pooleks. Liigesed on kõik valusad - üksikute näppude lihased on nii krampis, et näppu liigutata ei ole võimalik. Seega kas on täiesti sirged ning kõrverdada ei ole võimalik või sirged, ja nii need ka jäävad. Samas on tunne, et käe laba tirib kogu aeg mingisse suunda. Kas siis üles või kõrvale. Vahest tekib ka tunne, just kui näppe tiritakse iga ühte eri suunda.

Kui ennist oli näppude liigutamine vaid valus, siis nüüd pea-aegu võimatu. Kui töötasin läbi valu, siis nüüd on valu vähenenud, kuid klaviatuuril klahvidele pihta saamine läheb aina raskemaks.

Küünarnukk ei ole valus, kuid väga ebameeldib tunne. Just kui terve käsi oleks "kitsas". Vahel tekib ka tunne, et küünarnukist läheb käsi "keerdu".

Valu jõuab välja õlani. Istudes on tunne, et käsi on nii raske, et õlast tahab vajuda põrandale.

Kui valu vaigistid aitasid mõnda aega, siis nüüd võib seda valu kirjeldada, kui JÕHKER. Konstantselt on tunne, et kätt rebitakse alates õlast keha küljest lahti. Liigutades on pidevalt luude murdumise ja väänamise tunne. Liigesed on nii "lukus" ja "kuiva hõõruva tundega", et liigutamine on piin. Hoides näppe sirgelt, on nad kõverad ning kisuvad erinevatesse suundadesse.

Vahel muutuvad näpud valgeks ja külmaks. Tunnen, et hakkan käe liigutamise oskust kaotama.

Pere arst ütles, et aidata ei oska. Edasi ühegi arsti juurde ei suunanud. Reumatoloog kehitas õlgu. Neuroloog ei välistanud karpaal-tunneli sündroomi, kuid arvas et ravi jätkab psühiaater?!?!
Psühiaater on veendunud, et tegemist or ärevusega...

Valu aga aina suureneb ning käe liikuvus väheneb. Vahel jõuavad krambid ka kaela, mis tekitab paanikat. Eile hakkas valutama ka jalalaba liiges ning astudes on tuim valu.

Leidsin internetis otsides sündroomi, mis ingliskeeles on nii:

Reflex sympathetic dystrophy syndrome, This condition has been called many other names, including shoulder-hand syndrome. In 1995, the name was changed officially to complex regional pain syndrome.

Kuna arstid ei ole osanud mind kellegi juurde saata, pöördun teie poole: Kas omate nimetatud haiguse kohta teadmisi? Kuhu pean pöörudma, et saada õige diagnoos ning ravi? Tunnen, kuidas iga päevaga käsi "kärbab" ning kasutamisvõimalus väheneb.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Kahjuks ei kuulu antud patoloogia kirurgia valdkonda ja seetõttu pole ka kompetentne vastama. Minu sisetunne ütleb et tegu on siiski psühiaatrilise ja neuroloogilise kombineeritud patoloogiaga, mis on alguse saanud sundasendis töötamisest. Vabandan, aga aidata ei oska. Pöörduge siiski psühiaatri poole.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

1,5 aastase kubemesong

pidime minema lapsega opile.enne seda tegime vereproovi,kuna see oli halb lykkus ka op edasi.nyyd song koguaeg väljas.kas see on väga tõsine ja on ikka õige opiga oodata?ette tänades

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui tõsine asi on saab otsustada vaid patsiendi üle vaadates. Kui Teid last opereerimapidanud lastekirurg arvas, et operatsiooni võib/peab edasi lükkama, siis olemasolevate andmete järgi ei saa mina vastuppidist ...

Loe edasi

Kasvaja

Mull on väike rosinasuurune sinine kõva mügarik pärasoole ääres mis teeb teravat valu ja kui katsuda seda siis on kah terav valu! Mis peaks see olema ja kui tõsine probleem see on.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Arvan, et tegu on tromboseerunud hemorroidiga. Probleem ei tapa, aga ei lase elada. Soovitan arstile näidata - saab aidata.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi