Põletik 09.12.03 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Mul on selline probleem. 1,5 aastat tagasi tegin ma abordi ning pärast seda on mul kõik haavad ( väiked lõikehaavad, kinga hõõrumised, sääsehammustused ) põletilikuliseks muutunud. Praegu ntx on 2 sõrme väikse haava tõttu täiesti punased ning väga valulikud. Paranemine on kohutavalt pikaajaline. Ei aita ka salvid ning kreemid ( ntx: visnevski salv ).
Kas organismis on äkki mõne aine puudujääk või on see kuidagi seotud abordiga, sest enne seda ei olnud kordagi sedasi?

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Päris tavaline selline asi ei ole, mida Te kirjeldasite. Põhimõtteliselt on abort väga jõhker sekkumine organismi talitlusse ja sellega võib tõesti tekkida organismis väga erinevaid häireid, seal hulgas ka immuunsüsteemis. Nimelt arvan, et Teie probleem on just nimelt sellega seotud. Samal ajal võivad immuunsust mõjutada ka paljud teised faktorid, sealhulgas ka erinevate ainete puudus, nagu Te ka ise pakkusite. Selleks võivad olla nii vitamiinid kui ka mineraalainete defitsiit organismis. Peale selle võib inimesel ka immuunsüsteem haigestuda (s.o. sõltumata läbitehtud abordist). Seega on võimalusi palju ja ühest vastust anda pole võimalik. Kuna see pole otseselt kirurgiline probleem, siis peaksite pöörduma siiski terapeudi poole.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

õndraluu piirkonna valulikkus

kas õndraluu põletik võib põhjustada pärasoole limaskesta põletikku ja millise eriala arsti juurde peaksin pöörduma abi saamiseks.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Õndraluu põletik ja limaskesta põletik on siiski 2 erinevat asja. Peaksite pöörduma kirurgi poole.

Loe edasi

Suur varvas.

Varbas on põletik. Mädaneb ja on paistes.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaksite perearsti saatekirjaga minema kirurgi vastuvõtule. Ilma perearsti saatekirjata võite pöörduda ka haiglate erakorralise meditsiini osakonda.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi