puusaliigeste vahetus 18.08.03 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Kui kiirelt pärast puusaliigeste vahetust saab inimene tavaliselt jälle normaalselt ilma karkudeta käia? Kas pärast sellist operatsiooni ja taastumist on võimalik ka sporti teha?

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Arvestada tuleb vähemalt paari kuulise taastumisega peale operatsiooni. See on väga individuaalne, sõltub kehakaalust ja eelnevast füüslilisest seisundist. Esialgu lubatakse proteseeritud jalale vaid osaline koormus, mida järk-järgult suurendatakse kuni karkudest loobumiseni.
Sporti võib igal juhul teha, valida tuleb vaid ala. Vältida tuleb spordialasid, mis on seotud põrutamisega - jooksualad või alad, mis on seotud jooksmisega (pallimängud) ei ole sobivad. Hoiduda tuleks ka võimalikest kukkumistest sporditegemise käigus. Sobivad alad on ujumine, jalgrattasõit, suusatamine jne.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

valu kubemest jalgadesse

Tere. Olen 63.a. 160sm ca 70 kg naine. Juba üle aasta on mul mingi kiirgav valus tõmme kubemest mõlemasse jalga, kas veresooned või mõni kõõlus... See paneb vägisi lonkama, suuri samme ei saa teha. Olen ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Lõhna järgi diagnoosida ei oska. Tegu võiks olla moonduva puusaliigeste põletikuga. Täpsustamiseks oleks vajalik röntgenülesvõte.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi