Eesti suurim tervisenõustamise keskkond
51346 tasuta nõuannet!
Arst annab nõu, küsi julgelt!
Küsi arstilt!
Kliinik.ee RSS Feed
 

Esita küsimus naistearstile

 
Katrin Seidelberg
Katrin Seidelberg
Qvalitas Arstikeskus AS
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
Galina Litter
Galina Litter
Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
Maie Väli
Maie Väli
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
Ülle Kadastik
Ülle Kadastik
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik
Loe lähemalt
Loe vastuseid
 
LOE KÜSIMUSI JA VASTUSEID
Naistearstidele esitatud küsimustele on 5719 vastust.
KÜSI NÕU TEISTELT! ARUTA TEEMAT FOORUMIS
Foorumis on 210 teemat.

munasarja tsüst

22.02.08 11:37

tere
mure selles : 2005a avastati mul munasarja tsüst(olin siis 19a) ,mis oli kaasasündinud ,demoidnetsüst.Arst arvas ,et tehakse lapaskoopiline op. aga operatsiooni eelneval päeval otsustasid arstid,et teevad ikka avatud. Op.ajal eemaldati pool vasakut munas.ja paremal pool kõrvetati väikesed tsüstid paremal pool ära.Kõik möödus hästi ning vaikselt paranesin.viimasel ajal olid tekkinud väga suured valud alakõhus (eriti istudes).käisin siis arsti pool ja avastati jälle üks tsüst nüüd siis parema munasarja peal ning olevat päris suur(suurust ei mäleta) ning vajab opereerimist.Küsimus siis selline kas on võimalik ,et tsüst ise lõhkeb ja op. jääb ära ?kui suur tõenäosus on ,et paari aasta pärast kasvab uus ??ja kas laste saamisega prob. tekib?
Suured tänud!

Vastab...

Galina Litter
Galina Litter
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud Küsija!
Loen Teie kirjast, et Teil eemaldati lahtise lõikusega vasakult dermoidtsüst ja osa vasakust munasarjast.
Kirjutate, et nüüd on tekkinud tsüst paremas munasarjas.
1. Kaasajal tehakse enamikke operatsioone laparoskoopiliselt. Vähemalt alustatakse. Kui selguvad mingid takistavad asjaolud, näiteks liited vm., siis saab alati üle minna lahtisele lõikusele.
2. Mind on nii koolitatud: kuni 4 cm vedelikke munasarjades võiks jälgida kaebuste puudumisel. Alati on võimalus, et munasrja tsüstid kaovad ise, eriti siis, kui nad on hormonaalsed ja põhjustavad menstruaaltsükli häireid. Kui tsüstid on põletikulised, siis saab neid ravida. Kui on tegemist kasvajalise geneesiga, enamik healoomulised, siis nad suurenevad, põhjustavad kaebusi. Üle (5) -6 cm on tegemist tsüstoomidega ehk (healoomuliste) munasarja kasvajatega ja need tuleb eemaldada seetõttu, et kasvades hävitavad nad munasarja koe ja ei pruugi olla võimalik säilitada munasarja kasvõi osaliselt.
3. On ka võimalus, et tsüst lõhkeb. Kuid ka tsüsti rebenemine võib olla kiiret lõikust vajav olukord, kui tekib äge valu, minestusseisund vm.
4. Operatsioon tehakse ikka ainult Teie nõusolekul, kui ei ole ägeda kõhu pilti. Alati võib olukorda jälgida. On patsiente, kellel on sagedamini tsüste munasarjades ja ka teistes organites: neerudes, maksas jm.
Teatud ravimite tarvitamisel võib ka esineda tsüste enam: antibeebipillid jm. Sageli on munasrja tsüste emakasisese süsteemi Mirena patsientidel.
5. Kui kasvõi osaliselt on võimalik säilitada munasarja kude, siis viljatuse probleeme munasarjadest tuleneval põhjusel ei teki või saab menstruaaltsükli häireid ravida. Küll aga võivad tekkida väikevaagna liited operatsioonide järgselt.
6. Mõned patsiendid on kohe nn.tsütikasvatajad". Tegemist on ikka individuaalse geneetikaga. Aga sellele ei peaks iga päev mõtlema.
Küsige ikka oma raviarstilt täpsemalt selgitust.
G.Litter, www.naistearst.ee, Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?