polüneuropaatia

04.09.04 / Neuroloogia

juunis avastati 1 tüübi diabeet ja kilpnäärme alatalitus. Suhkrud sain kiirest ontrolli alla ja praegu võib diabeedi kompensatsiooniga rahul olla.Juulis hakkasid valutama jalad, käed, ja kõik ülejäänud lihased ja liigesed. Valud ei ole kogu aeg ühesugused. kord valutavad rohkem käed, kord jalad. Kätes ja jalgades sipelgate jooksmise tunne,kui valu nõrgem. Kõhulihaste ja seljavalud on nüüd järele andnud, aga kui üleni maha jahtun , siis valutan jälle ÜLENI ja nii tugevalt , et kutsu või kiirabi. Valuvaigistitest mõjub trmadol, seda ka umbes 2 t möödedes ja vaid veidi tuimestavalt.Need valud halvavad töövõime , ei suuda olla lustiline õpetaja.Öösiti higistan meeletult, siis hommikul valud väiksemad. kui ei higista, tuleb paha päev. Higistamine ei ole hüpo ega kliimaks.Kallal käivad ka ägedad külmavärinad ja vahel onka väike palavik37,2-4. Reumatoloog ütles et kõik korras, põletikunäitajad normis. Perarst ütles et polüneuropaatia diabeedi tüsistus ja nii jääbki. Kas sellele ravi polegi ja mingit närvide taastumise võumalust. Diabeetikud elavad oma haigusega aastaid normaalselt,10 aastaga on tüsistuste oht. Kas nii ruttu on võimalikud niivõrd jäävad muutused. kas pikaaegsel aneemial võib olla selles kõiges oma osa. Kas jäängi elu lõpuni valuvaigistei sööma kui veidi töötada tahan. Neurologi vastuvõtuni on kuu aega. võibolla onveel mõni efektiivsem valuvaigisti, mille najal suudaksin tunde anda. Eelnevad haige-olemise kogemused puduvad. Perarstilt peab aga ise küsima , siis ta aitab küll kui ise ettepanekuid teed. Mina aga olen ainult muusik, mitte arst ja ei oska ju küsida . Vanust 45 , võiks veel ju normaalselt toimida.

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kindlasti ei saa siin anda konkreetset vastust. Minge neuroloogi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõustamised samal teemal

Kaelavalu

15.10.09
 

Selline mure, et viimasel ajal on kael hakanud valutama. Valutab perioodiliselt, mitte koguaeg. Teinekord hakkab ka pea õrnalt valutama kui kael on kange ja pinges. Samuti on probleem ka see, et kui pead ...Loe edasi

Kaela ja peavalu on sageli seoses kaela lihaspingega,. Võimalikud on ka muutused lülidevahelistes kõhrketastes. Võiksite lasta teha rö üv-d kaelalülidest.

Dr. Ain PajosLoe edasi

peavalu iivelduse ja väsimusega

06.03.07
 

kuidas ravida peavalu millele on juurde tulnud viimase nädalajooksul nii pearinglus iiveldus kui ka väsimudLoe edasi

Enne ravi tuleb selgitada põhjus. Alustage perearstist.

Dr. Ain PajosLoe edasi

ebameeldiv tõmblemine.

02.01.07
 

Tere, võtsin kaua julgust kokku et kirjutada, aga katsun oma mure siis siia kirjutada.
Olen 18 aastane tüdruk ja muret tekitab see et mul on halvad tõmbluse harjumused. Arvan ise sellest et närvid ...Loe edasi

Ilmselt on tegemist lapseeast alguse saanud vastutahteliste liigutustega nn, tikid. Põhjus on aju motoorsete keskuste töö häires. Teatud ravimitega on võimalik neid vastutahtelisi liigutusi maha suruda(ära ...Loe edasi

seljavalu

20.07.06
 

Tere Dr.Katrin
Olen 21a. ja mul on juba 1a.3 kuud väga suur valu alaseljas.19.07 ehk eile käisin MAARJAMÕISA RADIOLOOGIA osak.ning tehti kompuuteruuring.Vastus oli selline L3/L4,L5/S1 lülidevahemiku ...Loe edasi

Operatsiooni vajalikkuse ja toimumise aja otsustab neurokirurg, kelle vastuvõtule peaksite nüüd pöörduma. Opereeritakse juhul, kui tugev seljavalu rikub oluliselt Teie elukvaliteeti.
Privaatpalatit ...Loe edasi

ajukasvaja

23.05.06
 

Tere...
mul oleks küsimus ajukasvaja kohta...
mu isal(40 a.) diagnoositi ajukasvaja. arstid muidugi midagi eriti ei räägi. aga tahaksin siiski teada kui suured on paranemis võimalused... ...Loe edasi

Täpselt nii. Soovitan küsida diagnoosi pannud arstilt.

Dr. Ain PajosLoe edasi

peavalud

27.01.06
 

Kas peavalu laubal on tingitud stressist ja kas peavalu pea külgedel on tingitud erinevatest mõttehäiretest?Loe edasi

Kõik on võimalik.

Dr. Ain PajosLoe edasi

KT uuring

06.12.05
 

tere . küsin kas komp . nähtud pehme koeline lisamass5,2*4,2cm, mis on kasvanud ka lumbaalkanalisse, kas see tähendab et on pahaloomuline kasvaja lõigati kevadel üks neer kasvajaga pahal. sai keemiat. ...Loe edasi

Lumbaalkanalisse kasvanud lisamass võib põhjustada jalavalusid. Kas hea-või pahaloomuline, seda KT ei näita.

Dr. Ain Pajos
6 748 591Loe edasi

küsimus

16.10.05
 

Mure järgmine.Pere arst kirjutas mulle relifex tabletid, kuna mul on peavalud sagedased.Nüüd tabletide manustamise ajal mulle tundub,et pea valutab ullemini kui ennem.Relifex peaks valuvaigistava toimega ...Loe edasi

Kõik peavalud kindlasti ei allu relifex ile. Soovitan neuroloogi konsultatsiooni.

Dr. Ain Pajos
6 748 591Loe edasi

epilepsia

08.09.05
 

Lp dr Ain Pajos!
Olen ca 40 a söönud primidooni, 2x500 mg/pv. Esinevad harvad, kuid rasked hood. mõnikord 1-2a järgi, aga ka 2-3x/a. Esmakordselt tudengina sõjavälaagris u 1958 a. Tudengina ja ka ...Loe edasi

Viimase 20 aastaga on ilmunud kümmekond põhimõtteliselt uut ravimit milledest enamik on saadaval ka Eestis. See tähendab uusi ravivõimalusi ka teile. Pöörduge oma neuroloogi poole või tulge konsultatsioonile. ...Loe edasi

antidepressantide kõrvaltoime

18.05.05
 

Tere,
Kas on võimalik et antidepr-d võivad tõsta prolaktiini taset mingil määral? Tarvitasin AD-e veidi üle aasta ja nüüd seoses rasestumise sooviga avastati et see on kõrgem kui varem ja et see ...Loe edasi

Erinevate antidepressantide kõrvaltoimed on erinevad. Propranolooli otsese kahjuliku toime kohta lootele andmed puuduvad, rasestumist ravim ei takista.

Dr. Ain PajosLoe edasi

käed surevad ja sõrmed surisevad

02.05.09

Tere.

Umbes kuu aega tagasi hakkasid öösiti mõlemal käel sõrmed peale väikese sõrme ära surema .Hommikul tundub et on nii paksud ja vahel käib terav valu sõrmedest läbi. Käisin ka perearsti ...Loe edasi

Tõenäoliselt ei ole probleemi põhjus kaelas, vaid tegemist on käenärvide kompressiooniga randmeliigeste piirkonnas. Põhjuseks randmeliigeste vale (kõverdatud ) asend nii töötades kui magades. Med. abivahendite ...Loe edasi

Istmikunärvi põletik

22.10.01

Lugupeetud dr. Otsalt.

Pöördun Teie poole sellise küsimusega. Kas tänapäeval on kuulsa Joosep Tootsi haiguse - istmikunärvi põletiku e. ishiase vastu efektiivset ravi, või tuleb piirduda vaid ...Loe edasi

Tere,

Ei kadesta Teid Teid tabanud haiguse pärast, kuna nn. ishias on üsna kangekaelne ja raskesti ravile alluv haigus.

Siiski vajab probleem täpsemat uurimist, kuna mõnikord on ...Loe edasi

Kolmiknärvi põletik

27.06.12

Mul on juba 27 aastat see põletik ja ma käisin kunagi 1985-1988 järjest nagu pingpongi pall närviarstide ja nina-kõrva-kurgu arstide vahet ja tomograafid jms käisin läbi ja pärast kiirabihaiglas mul lõigati ...Loe edasi

Arstid on erinevad. Minule jääb mulje, et kolmiknärvi põletikku teil ei ole. Valudele näopiirkonnas on ka palju muid põhjuseid.
Kuna nõelravi efektiivsus ei ole usaldusväärsete katsetega tõestatud, ...Loe edasi

Peapõrutus

31.01.02

Sain eelmise aasta varasuvel tugeva esemega löögi otsa ette. Peale lööki lõi pea seest kõik kuumaks ja oli üsna kaua selline. Kas mul võis olla peapõrutus või tekkida mõni muu tõsisem vigastus? Kas peapõrutuse ...Loe edasi

Ajukolju trauma põhjustab vaevusi esimestel nädalatel peale traumat. Kirjeldatud vaevused ei ole tõenäoliselt seoses traumaga. Soovitan neuroloogi vastuvõttu.

Dr. Ain Pajos

6 748 ...Loe edasi

Närvivalu alaseljas ja vasakus jalas

15.09.08

Tere, probleem siis selline, et eelmisel aastal sain vist seljale külma, mille tulemusena jäi esialgu valusaks alaselg, peale mida hakkas kõvasti valutama vasak jalg alates alaseljast kuni sääreni, kus ...Loe edasi

Tõenäoliselt on korduvate valude põhjuseks varasem lülidevahelise kõhrketta vigastus, mistõttu vale asendiga seoses on võimalik selle osa nihkumine taha ühele küljele ja kontakt närvijuurega - sellest ...Loe edasi

Iiveldus, pearinglus, tasakaaluhäired

01.10.07

Tere!

Olen 34aastane naine. Mainin kohe alguses, et rase ma ei ole. Umbes 2 kuud tagasi hakkasin üsna ootamatult tundma ennast halvasti: tihti iiveldas kergelt, pea käis pidevalt natuke ringi ...Loe edasi

Teie kiri on tõesti üsna detailne! Aitähh nii põhjaliku ülevaate eest!
Tavaliselt põhjustavad sarnaseid sümptomeid, mis Teilgi esinevad,õlavöötme ja kaela piirkonna kõõlus-lihaspinged. Küllap seetõttu ...Loe edasi

Närvipõletik tuharalihases

22.08.12

Tere!
Minu mureks on närvpõletik vasakus tuharalihases (radikulopaatia?). Liigutamisel esineb vasakus tuharas terav valu ning valu kiirgab edasi tervesse vasakusse jalga. Valu on eriti terav liigutamisel ...Loe edasi

Tõenäoline on siiski närviärritus, mille põhjuseks nimmelülidevahelise kõhrketta vigastus - väljasopistus. Soovitan perearsti kaudu teha rö. ülesvõtted nimmelülidest ja tulla vastuvõtule. Seniks tuleks ...Loe edasi

osteokondroos

17.10.05

Tere!
Vabandage tülitamast, kui see ei kuulu Teie valdkonda. Kuid mulle öeldi, et osteokondroos on neuroloogiline probleem.
N, 63 a., normaalses kaalus, füüsiliselt aktiivne. Aasta tagasi tehti ...Loe edasi

Osteokondroos on lülisamba kõhre ja luustruktuuride degeneratsioon, mis on seoses organismi vananemisega loomulik nähtus, aga on enam väljendunud seoses haiguslike muutustega lülidevahelistes kõhrketastes ...Loe edasi

Närvipõletik seljas

10.08.01

Kuidas kodusel viisil leevendada valu?



Ette tänades, KristelLoe edasi

Valu saab leevendada loogastavate harjutustega, selja määrimiseks kasutada apteegis käsimuugis olevat Fastum- vôi Feldene geeli ja suu kaudu vôib tarvitada Ibumaxi ( mittesteroidne preparaat, samuti käsimuugis). ...Loe edasi

Mikro-veresoone lõhkemine peas

30.11.09

Tere!

Olen 24a. mees. Nädalapäevad tagasi käis treeningul paremas peapooles kõrva taga kuklast läbi äkiline valusähvatus, valu ei kestnud kaua. Peale seda olen tundnud juba nädal aega end ...Loe edasi

Diagnoos on tõenäoliselt ebaõige, aga sellisena nõuab kohest MRT uuringut ajust. Pöörduge diagnoosi püstitanud arsti poole.

Dr. Ain PajosLoe edasi

Süsteemne erütematoosne luupus

21.07.14

Tere.
Pole just päris Teie ala, kuid sisemiselt tundsin, et pean just Teie poole pöörduma.
Nüüd natuke ajalugu: mu isa suri 1971a. 58 aastaselt kollagenoosi(diagnoos peale lahkamist), mis ...Loe edasi

Alaseljavalul on palju erinevaid põhjuseid. Võiks lasta perearstil teha pildid nimmelülidest ja uuesti konsulteerida reumatoloogiga ravi suhtes.

Dr. Ain PajosLoe edasi

Epilepsia ja rasedus

21.07.14

Tere! Olen alates 22. eluaastast alates võtnud epilepsia raviks Timonil retard 300 - kogus kaks tbl päevas. Nüüd olen hiljuti teada saanud rasedusest (ca 4-5 nädalat). Kas jätkata rohtude võtmist samas ...Loe edasi

Iga raviannuse vähendamisega kaasub risk juhuslikuks hooks, nii et soovitan jätkata. Ravimi ohtlikkust lootele aitab vähendada foolhappe tarbimine, mida raseduse ajal tuleks võtta 3-4 Mg päevas - saab ...Loe edasi

Kanged ja külmetavad jalad.

20.07.14

Mul oli 2010 reieluu killuline murd ja tänaseks on plaat eemaldatud.Varsti pärast seda hakkasin tundma tugevat kangustunnet labajalas alates hüppeliigesest.tänaseks on lisandunud ka tugev külmatunne.Jalg ...Loe edasi

Külmatunne jalgades on tõenäoliselt põhjustatud verevarustuse häirest. Selle selgitamine nõuab aga täiendavaid veresoonteuuringuid. Võimalike põhjustena võib tuua ära veel suhkrutõbe ja kilpnäärme alatalitlust ...Loe edasi

borrelioos

05.07.14

Tere ,mureks on aasta tagasi saadud borrelioos mille sümptomid.on tagasi.:ärevushood,seedeprobleemid,tugev väsimus ,valud rinnus rindkeres peas kuklas ,suurenenud ka allergia .mida peaksin tegema .arst ...Loe edasi

Sarnased kaebused esinevad paljude haiguste korral. Borrelioos on vähetõenäoline kuid püsiva hirmu/kahtluse korral võite pöörduda nakkushaiglasse täiendavatele uuringutele.

Dr. Ain PajosLoe edasi

Kintsu peal lohk

03.07.14

Tere! Ma ei tea, kas peaks Teie poole pöörduma just, kuid avastasin mõniaeg tagasi, et mul on kintsu peale tekkinud imelik lohk. Sooviks teada, millest see tingitud on. Olen internetist lugenud ja mõned ...Loe edasi

Algul tuleks probleemist rääkida perearstiga.
Dr. Ain PajosLoe edasi

Kohatine tuimus vasakus jalas ja käes.

01.07.14

Olen 32 aastane 4 lapse ema .Juuni aluses hakkas selg nimmepiirkonnast valutama vasakult poolt veidi, panin peale pipraplaastri ning 2-3 päevaga asi möödus, seda on ka varem olnud, kuid siiani nagu ise ...Loe edasi

Kui käe ja jala, või käe tuimus ja kohmakus esinevad üheaegselt, on võimalik ajuvereringe mööduv häire - siis tuleks tõepoolest kohe pöörduda EMOsse vajalike uuringute teostamiseks. Olge kannatlik ja küsige ...Loe edasi

tulitavad jalatallad

30.06.14

Tere,
Palun nõu oma ema tervise kohta. Temal on ilmnenud mitmed probleemid. Haigused, mis on teada ja kontrollitud on järgmised: südamerütmi häired, ebastabiilne vererõhk samuti põletikulised liigesed. ...Loe edasi

Tegemist on ilmselt jalgade hulginärvide kahjustusega seoses mingi muu probleemiga eelkõige suhkruhaiguse, kroonilise mürgitusseisundi (nt. alkohol), B vitamiinipuuduse, kroonilise neeruhaiguse, kilpnäärme ...Loe edasi

Tuimus jalas ja käes

25.06.14

Tere
Minul mure siis järgmine, alates jaanuari kuust on mul paremal pool nii jalg kui ka käsi pisut sellised tuimad ja nagu oleksin nn koguaeg pisut ära surnud, veidike surisevad, nüüdseks on ka ...Loe edasi

Kui ka parem näopool on tuimem, jääb kahtlus peaaju probleemile. Kui ei, siis on tõenäone jäsemete närvide kompressioonisündroom tulenevalt ülekoormusest, valest asendist ja pärilikust eelsoodumusest. ...Loe edasi

Pearinglus

18.06.14

Probleem algas 16 november 2013. Sõitsin öösel töölt kodupoole. Tegin teepeal tanklapeatuse ja kui püsti tõusin, läks silme
eest mustaks ja hakkas väga paha olla. Kui koju jõudsin, ei suutnud autost ...Loe edasi

Kirja alusel kindlat põhjust öelda ei saa. Soovitus on pearinglusperiood ajal tulla vastuvõtule.
Tel. 6 748 591
Dr. Ain PajosLoe edasi

Neurofibromatoos (NF1)

17.06.14

Tere!

Mul oleks küsimus neurofibromatoosi (NF1) kohta. See lõi mul välja 4.aastaselt pigmendilaikude näol. Mind saateti uuringule ja avastati NF1. Sellega kaasnevad mul ka tihti esinevad peavalud. ...Loe edasi

Päikesevalgus mõjub stimuleerivalt pigmentlaikude tekkeks nahal ja ja võib esile kutsuda nende muundumise. Selle haigusega kaasub aga pigmendiladestuse häire. Kuna vastavaid uuringuid päikesevalguse mõjust ...Loe edasi

 

Pildilised ravijuhised: