Eesti suurim tervisenõustamise keskkond
50924 tasuta nõuannet!
Arst annab nõu, küsi julgelt!
Küsi arstilt!
Kliinik.ee RSS Feed
 

Esita küsimus lastearstile

 
Tiia Voor
Tiia Voor
Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 1.60 €
 
LOE KÜSIMUSI JA VASTUSEID
Lastearstidele esitatud küsimustele on 1613 vastust.
KÜSI NÕU TEISTELT! ARUTA TEEMAT FOORUMIS
Foorumis on 641 teemat.

lapsel kõht lahti

17.10.08 13:56

Tere.
Mure selline,et 1,4 aastasel lapsel poolteist kuud juba kõht lahti.Kakab u 3 korda ööpäevas, kuid kaka limane ja vesine.Kuu aega saanud Gefiluse kapsleid,ja nädal Smektat,abi pole sellest olnud.Kaka proovis leiti,et on leukotsüüdid veidi kõrged ja mingeid viiteid allergiale.Muidu tundub lapsega kõik hästi olevat.Kas peaks pöörduma allergoloogi juurde või võib ka muid põhjusi olla pikaajalisele kõhulahtisusele.Kas sellises vanuses võib olla juba laktoosi talumatus.

Mures ema tänab vastuse eest.

Vastab...

Tiia Voor
Tiia Voor
Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!

Laktoositalumatust on väikelastel väga-väga harva, ajutine või teisene laktoositalumatus võib tekkida ägeda nakkusliku kõhulahtisuse ajal ning see võib püsida mõnda aega. Talumatus mõne toiduaine suhtes võib olla kõhulahtisuse põhjuseks, selle väljaselgitamiseks/lülitamiseks võite pöörduda allergoloogi poole. Tavaliselt tekib allergiast tingitud kõhulahtisus juba esimesel eluaastal, mil laps saab järjest uusi toiduained. Kui laps sai esimesel eluaastal süüa probleemideta sagedamini allergiat tekitavaid toiduaineid nagu piim, muna, nisu, kala, porgand, siis toiduallergia on vähe tõenäoline. Toiduallergia korral on selge seos kahtlusaluse toidu söömise ja kõhulahtisuse tekke vahel.
Pikaajalise kõhulahtisuse põhjuseks võivad olla veel tsöliaakia ehk gluteeni talumatus, sooleparasiidid, põletikuline soolehaigus.
Väikelastel võib esineda kõhulahtisust, millel ei leitagi konkreetset põhjust ja see möödub iseeneslikult.
Kui laps kasvab ja võtab kaalus juurde, vereanalüüs on korras, roojas ei ole verd ning lapsel ei ole muid üldsümptoome (näiteks kõhuvalu, loidus, kehvveresus), võib täiendavate uuringutega veel oodata. Kui aga tekib kaalu- või kasvupeetus või lisanduvad muud kaebused, otsustab perearst kindlasti määrata lisauuringuid.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?