Eesti suurim tervisenõustamise keskkond
50914 tasuta nõuannet!
Arst annab nõu, küsi julgelt!
Küsi arstilt!
Kliinik.ee RSS Feed
 

Esita küsimus

 
 
LOE KÜSIMUSI JA VASTUSEID
esitatud küsimustele on vastust.

1a.2k vanuse mure

30.04.01 23:06

Tere dr. Luht.

Pöördun Teie poole oma murega 1a. 2k. vanuse tütre pärast. Nimelt on tal alates 4-st elukuust metsiku kiirusega hambad tulnud. Ilmselt on see ta organismi igasugu haigustele väga vastuvõtlikuks teinud. Vaevleme pidevalt ülemiste hingamisteede põletike käes. Ka on pidev kimbutaja punane kurk. See ongi nüüd viimasel ajal põhimureks. Kurk on kohev ja kurgu kaared punased. Ja seda juba viimased 2 kuud vähemalt. Perearst pole suuremat muret siiani üles näidanud. Nüüd siis lõpuks lasi teha vereanalüüsi ja kurgust kaaped võtta. Vereanalüüs (mis laborandi sõnul oli väga halb) näitas kõrget leukotsüütide arvu, mis siis põletikku peaks tähendama. Kaapeid alles "kasvatatakse". Ka on tütar viimasel ajal norskama ja läbi suu hingama hakanud. Köha on selline harv aga kinnine (kopsud olid kuulates puhtad). Kas tuleks kahtlustada adenoidi? Kas tuleks iga hinna eest LOR-i vastuvõtule trügida? Kas selliste sümptomite puhul oleks abi soolateraapiast kõrgendamaks lapse immuunsüsteemi vastupanuvõimet ja tapmaks baktereid?

Vastab...

Margus Luht
Tallinna Keskhaigla
Veel vastuseid sellelt arstilt

Kurgu värvus varieerub suurtes piirides. Elusa inimese kurk on alati punane. Vaevalt saadakse imiku kurku rahulikult ja põhjalikult hinnata. Karjuval lapsel on isegi nägu punane - kuid see ei ole enamasti veel haigus. "Kaaped" "kannavad alati vilja". Päris steriilne ei saa inimese suu kunagi olla ja paljude sealt väljakasvatatud mikroobide hulgas leitakse enamasti ka haigustekitavaid mikroobe. Hoopis teine küsimus on see, kas antud haigustekitaja ikka on antud haiguse põhjustajaks. Ka kurguelundite ja kudede kohevus ei ole otsesed ja ühesed haigussümptoomid. Hoiduda tuleks üleravimisest. Valdav osa haigustest on iseparanemise võimelised ja ravi ainult kiirendab või pidurdab seda loomulikku protsessi. Arvan,et "tuleks iga hinna eest LOR-i vastuvõtule trügida".

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

nina vahesein kõver

24.04.01 14:05

Tervist . Olen 24. aastane naine. Umbes 7 aastat tagasi ütles arst, et mul on nina vahesein kõver, seda on ka tunda, kuna nina parem pool on peaaegu koguaeg nagu nohus, öösel võib ka päris kinni minna. Olen kuulnud et operatsiooni ajal peab istuma, et veri kurku ei voolaks. See tundub aga nii jube. Kas seda operatsiooni ka narkoosi all tehakse? Ja kas see, kui mul jääbki eluks ajaks nina vahesein kõveraks võib ka halvasti mõjuda?

Vastab...

Margus Luht
Tallinna Keskhaigla
Veel vastuseid sellelt arstilt

Kui nina väliskuju ja selle võimalikud muutused operatsiooni tõttu ei ole Teile probleemiks, võite ennast opereerida lasta peaaegu igal pool Eestis, sest enamuses kohtades, kus ülalmainitud operatsioone teostatakse on üldanesteesia (narkoosia) võimalus. Operatsiooni puhul ei ole põhiriskiks, mitte valu, vaid see, et nina ei saada siiski piisavalt "sirgeks". Nina vaheseina sisse võib operatsioonitrauma tagajärjel auk tekkida, mis mõnikord hingamisel vilisevat häält võib põhjustada. Loodus pole ühtegi keskjoonel asuvat kehastruktuuri joonlaua järgi vorminud. Paljudel on ninavaheseina kõverdus. Vähesematel on vaja seda korrigeerida. Teie puhul ei selgu, kas,mida ja mis järjekorras tuleks opereerida või mitte.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

krooniline kurguvalu

23.04.01 09:52

Peale 2 aastat tagasi põetud angiini jäi pidev hommikune kurguvalu, mis päeval kaob. Ka on hommikupoole ööd kurgus mingi klomp(lima,röga?). Kurk on kergelt punetav. Kõiki ravimeetodeid(antibiootikumid, füsiotraapia, kuristamine, aerosoolid jne.) olen pikema aja jooksul katsetanud, kuid tulemusteta. Perearst saadab kurguarstile, kes vaatab ja arvab, et küll üle läheb (soovitab kuristada ja füsioteraapiat). Ongi suletud ring. Ma olengi olukorraga leppinud, aga tekib vahel kahtlus, kas võib tulevikus negatiivselt mõjuda südamele või liigestele? Ette tänades!

Vastab...

Margus Luht
Tallinna Keskhaigla
Veel vastuseid sellelt arstilt

Kui Teil on krooniline mandlipõletik, siis avaldan ma Teile saladuse. Parima kannatuse ja kergenduse suhtega ravimeetodiks kroonilise tonsilliidi ravil on operatiivne ravi. Võibolla ei ole Teil siiski krooniline tonsilliit. Ma ei saa enesele lubada telediagnostikat. Võin valeotsusega inimesi kahjustada.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Vaik kõrvades

23.04.01 09:30

Miks mõnel inimesel tekib kõrva ohtralt vaiku, teisel mitte? 4-aastasel pojal on peaaegu igal nädalal kollased vaigutükid kõrvas ja mehel tumepruunid lausa vaigutombud. Olen lugenud Teie kommentaari, et kõrvu vaigust ise puhastada pole soovitav. Kas tõesti tuleb igal nädalal käia kõrvaarstil?

Tänan.

Vastab...

Margus Luht
Tallinna Keskhaigla
Veel vastuseid sellelt arstilt

Kasutage kõrvatilku Cerustop. Kuulmekäigu kuju anomaaliate puhul soovitaksin operatiivset ravi. Kas see on ikka kõrvavaik? Võibolla on tegemist hoopis naha seenpõletikuga?

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

pearinglus

20.04.01 10:27

Austatud Dr.Luht!

Kas 8. aastase poisi öised pearinglushood võivad tuleneda kuulmiselundi haigusest?(Haiglauuringud jäid tulemusteta.) Kas adenoid võib tekitada ebameeldivust kurgus ja köhatamist?

Ette tänades Annika

Vastab...

Margus Luht
Tallinna Keskhaigla
Veel vastuseid sellelt arstilt

Pearinglushood võivad lisaks muudele põhjustele olla tingitud tasakaaluorgani haigestumisest. Haiglaid on Eestis mitu korda rohkem kui vaja. Haiglasse võtmine ei ole veel uuringu kvaliteedi garantiiks. Ka adenoidi sümptomatoloogia kohta käiva küsimuse osas nõustun Teiega täiesti.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

nina kinni

20.04.01 10:04

TERE!



Pöördun Teie poole probleemiga et minu abikaasal on pidevalt nina kinni. Eriti viimased paar päeva.Öösel magada ei saa, miski ei aita. Ta on stabiilselt kasutanud XYMELIN tilkasid ja need on ka aidanud, kuid praegu pole mingit kasu. Pealegi jookseb 19ne nädalane rasedus. Sama probleem on tal olnud ka enne rasedust kuid siis nagu ma märkisin sai tilkadest abi. Kas rohtu on palju kasutatud et ta enam ei mõju? Arsti vastvõtule saab alles kuu aja pärast. Mida soovitaksite seni teha?



Täname ette!

Vastab...

Margus Luht
Tallinna Keskhaigla
Veel vastuseid sellelt arstilt

Rasedus põhjustab ninalimaskestade paksenemise tõttu ninahingamistakistuse suurenemist. Soovitan raseduse üle elada ja siis rinokirurgi juurde pöörduda. Praegu ninatilkadest loobuda ei oleks mõistlik, kuigi see rikub ninalimaskesta ja suurendab kirurgilise ravi vajaduse tõenäosust.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

sügelus kõrvas

19.04.01 13:42

Tere

mind piinab juba mõnda aega sügelemine kõrvas. Kõrvaarst kirjutas rohtu nimega OTOMIZE, aga see eriti efektiivne ei olnud. Kuidas üldse sügelemise puhul toimida? Kas võib üldse millegagi, näiteks pulgakesed vatitopsuga , kõrva seest sügada? Hiljuti lugesin tervise ajakirjast, et kõrva ei tohi üldse miskit panna mis on küünarnukist väiksem. Kuidas puhastada kõrva seal tekkivast kõrvavaigust, kui kõrval ei ole enam nn isepuhastumise võimet? (Olen 69 aastane naine) Kas selleks, et kõrvavaigust lahti saada ,tuleb alati kõrvaarsti juurde minna? (numbrit saada raske ja probleemgi tundub tühine võrreldes valus kaeblevate patsientidega) Korra ma juba käisin ja arst sõna otses mõttes pesi mu kõrvad kõrvavaigust puhtaks (olin oma vatipulgakestega vaigu hoopis sügavamale surunud. Tõesti piinlik on sellise probleemiga arsti tülitada, aga sügelemine on siiski probleem.

Tänan vastuse eest.

Vastab...

Margus Luht
Tallinna Keskhaigla
Veel vastuseid sellelt arstilt

Teie seisund vajab "arstlikku sügamist". Kõrvaarst on ainus kes midagi tõhusat võiks korda saata.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

nina vahesein kõver

18.04.01 15:51

Olen 24 a naine. Kunagi ütles mulle nina-kurgu arst, et mul on nina vahesein kõver ning vajaks operatsiooni. Seda on väga hästi tunda, kuna parem ninapool oleks nagu koguaeg nohus. Arst ütles veel, et operatsiooni ajal peab istuma, et veri saaks välja voolata. See aga tundub nii jube. Kas seda operatsiooni oleks võimalik ka narkoosi all teha, sest ma ainult sel juhul laseks seda teha.

Vastab...

Margus Luht
Tallinna Keskhaigla
Veel vastuseid sellelt arstilt

Nina vahesein pole kunagi laitmatult sirge. Opereerida on vaja vaid siis kui sellega kaasneb nina väliskuju muutus või hingamistakistus. Seda operatsiooni - juhul kui teda tõesti on vaja teha - saab ka narkoosis teostada.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

soolakambri ravi tulusus lastel

18.04.01 14:56

Kas suurenenud adenoidide (2 grupp) ja ülisuurte mandlite (põletikulised) puhul just 4 a. saaval lapsel annab soolakambri ravi mingit tulemust?

Adenoide on juba korra lõigatud.

On pidevalt ka põskkoopa põletikke.

Või on veel mingeid preventeerivaid ja leevendavaid ravisid (ei tahaks uuesti lõikusele minna).



Ette tänades vastuse eest!

Vastab...

Margus Luht
Tallinna Keskhaigla
Veel vastuseid sellelt arstilt

" Adenoidi " on võimalik täielikult eemaldada. Kui see ei ole senini õnnestunud soovitan proovida veel mõnda arsti/raviasutust. Kurgumandlite suurenemine üle teatud piiri võib lisaks muule põhjustada ka lapse unehäireid ja üle selle ohustada tema normaalset vaimset arengut. Antud seisundi juhtimisel ei kasutataks operatiivset ravi juhul kui esineks enam-vähem samasuguse kannatuse-kergenduse suhtega alternatiive.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Kurk, kõri

18.04.01 11:34

Tere,

Olen 22. Õhtuti (mitte iga õhtu) tekib mul nn "poomistunne". Oleks nagu õhupuudus, nagu midagi oleks kõri peal. Tegelikult ei ole, isegi teki serva lükkan kaugemale. See on nii häiriv tunne. Samuti tekib sama refleks kui sall liiga tugevalt ümber kaela on. Kurk on ka tundlik, tekib nn okserefleks kui nt. hambahari liiga sügavale kurku satub. Kas mul peaks olema põhjust suuremaks muretsemiseks? Peaksin selle pärast arsti poole pöörduma?

Tänan

Vastab...

Margus Luht
Tallinna Keskhaigla
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tihti on poomistunne ise muretsemise ja stressi tagajärjeks. Kindlasti tuleks kontrollida kilpnääretja teisi kaelaorganeid.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?