soolelingud või ............

25.11.03 / Gastroenteroloogia

mul on probleem oma korisevate soolikatega.vahel on täitsa piinlikud olukorrad.tunnen ka soolte liikumist.tihtipeale on paremal alakõhus tunnda kuidas miski kerkib nagu vorst naha all ja siis taandub.kõht koriseb juba ärgates.söön korralikult ja kõike.on esinenud ka äkilisi valusi kõhus.ja veel tihtipeale on ebamugav tunne,kui nt.vöö on mantli peal.või kui püksikumm on liiga tramm.kunagi öeldi ,kui ultrae. käisin,et on soolelingud.kas teie näete sellest probleemi või on see ainult ebameeldivus millega tuleb osata elada.olen 36.a.naine. tänan.

Vastab:

Toomas KariisGastroenteroloog

Tere
Oleks oodanud , et lisate kirjeldusse ka kõhulahtisuse sooletühjendamisetega vähemalt kaks korda päevas hommikul.
Jällegi on tegu diagnoosimisega, mida ma haiget nägemata ei tee. Samuti ei pea ma eetiliseks anda ilma diagnoosita ravisoovitusi.
Dr Kariis

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõustamised samal teemal

Ainevahetushäired,kõhnumine

03.08.04
 

Minu abikaasa on nelja aasta jooksul kaotanud kehakaalust 10kg.Vanus 54,pikkus 187,kaal 67kg.Koln aastat tagasi tehti soolestiku uuringud(ka koe proov).Diagnoosiks oli soolte ärritus.On esinenud kõhulahtisust,tihti ...Loe edasi

Tere,
Kaua oodatud vastus ei saa siiski olema sisuline. Kõhulahtisus ei ole enamasti süüdi kaalu languses. Kehakaal sõltub eeskätt toidu kaloraazist ehk siis toitumisharjumustest. Mõnedele haigustele ...Loe edasi

kaalujälgimine, pillid ja kõhulahtisus

10.08.04
 

Tere.
Mul on mure kõhulahtisusega juba oma kuu aega. Olen poolteist kuud olnud kaalujälgija, ja kaotanud olen 5,7 kg (nyyd 73 kg). Kõik oleks nagu hästi, kuid igal hommikul tööle jõudes vaevab kõhulahtisus. ...Loe edasi

Tere
Küsimus on olnud kaua vastuseta kaunite sügispäevade tõttu, mis andsid mulle võimaluse olla "levist väljas."
Teie probleemil võib olla kaks põhjust. Esiuteks olete muutnud oma toitumistava ...Loe edasi

šampanjasõber

16.09.03
 

Mõned aastad tagasi opereeriti mul sapipõis, mis oli täis kive. Mitu korda jäi kivi sapijuhasse, mille tagajärjel olid maksanäitajad väga halvad. Pärast lõikust läks kõik normi. Ma ei tarvita muud alkoholi ...Loe edasi

Tere
Lõbudest ei tohi loobuda! Kahju muidugi kui shampuse joomine on ainuke lõbu. Minu teadmiste ja kogemuste põhjal ei ole shampus väikestes kogustes maksale kahjulik. Valvsaks teeb mind hoopis ...Loe edasi

ebamugavustunne maos

05.12.03
 

Tere!
Olen 38-aastane naine. Viimasel ajal tunnen aegajalt ebamugavustunnet mao piirkonnas. Hapud toidud on siis välistatud, leevendust toovad "Mahe Värska" ja "Rennie". Viimane haigustunnuste ilmnemise ...Loe edasi

Tere
Alustame vastamist lõpust. Teie võite endal kahtlustada, mida tahes, aga arstil kujuneb kindlasti oma arvamus. Teie kirjas peitub teatav vihje peptilisele haigusele, mille uurimise valikmeetodiks ...Loe edasi

probleemid kõhuga

01.07.03
 

Tere doktor. Kelle juurde soovitate pöörduda, kui mul on alljärgnevad kaebused: vasakus kehapooles (ei saagi aru kas ülakõhus või küljes) pidev pakitsustunne, vahest kõhtu masseerides on sealt ka natuke ...Loe edasi

Küsija ei anna vihjeid oma soo vanuse ja kehakaalu kohta.
Alustage oma mure kaebamisega perearstist. Võib juhtuda, et tuleks külastada ka psühhiaatrit kui tegu on haigusliku liigsöömisega ja gastroenteroloog ...Loe edasi

gastriit

12.08.03
 

Tere.

Mul oleks üks küsimus tegelikult oma ema kohta. Tal diagnoositi 3 aastat tagasi äge ülehappesusega gastriit. ta on 58 aastane. Mingit ravi algul sai, aga siis jättis ta ise pooleli. ...Loe edasi

Tere
Gastriidil võib olla erinevaid põhjusi. Ülehappesust saab kergesti maha suruda ja sellega vaevusi leevendada. Mõnedel juhtudel saaks aga kõrvaldada ka arvatavat gastriidi põhjust. Ülehappesusega ...Loe edasi

gaasid

01.07.03
 

aitäh eelmise vastuse eest!
jah sellistest toiduainetest olengi juba loobunud, kuid varsti tekib tunne, et ei oskagi midagi süüa, mis gaase ei tekitaks. veel selline küsimus, et kas võiksin oma murega ...Loe edasi

Tere jälle.
Antud kirjavahetus ei ole orienteeritud ravimisele vaid püüan anda üldisi juhtnööre. Pean vajalikuks siiski arstide ja patsientide vahetut kohtumist. Loomulikult võib pöörduda ka minu ...Loe edasi

pisted maksas

05.09.03
 

kas maks on haige, kui iga kord pärast sõbrannadega klaasi veini joomist tekivad maksa piirkonda pisted ja valulikkus. Sapipõis on mõni aasta tagasi opereeritud.Loe edasi

Tere
Vaevalt, et maks haige on. Klaasi veini peaks iga daami maks välja kannatama. Põhjust tuleb tõenäoliselt otsida mujalt. Tuleb arstile minne.
Tervitades, dr KariisLoe edasi

veritsus pärakust

03.02.02
 

Tere!

Mureks see, et viimastel päevadel olen täheldanud roojamisega koos veritsust pärakust. Samuti on mureks see, et varemalt oli probleeme kõhukinnisusega nüüd aga juba kuu või veidi kauem ...Loe edasi

Tere!



Juhul kui antud sümptoomid on Teie jaoks tõesti erandlikud (saan aru, et enne oli probleemiks hoopiski kõhukinnisus), soovitan siiski arsti juurde minna. Kas sügelus ja kõhulahtisus ...Loe edasi

stress ja seedimine

07.01.04
 

Tere.Olen 40a.mees, terve.Peale stressavat perioodi 2003 sügis on seni muidu väga regulaarne kempsuskäimine muutunud täiesti ebaregulaarseks-vahest vaid 2x nädalas,siis samas 4-5 korda(kõht lahti).Pidevalt ...Loe edasi

Tere
Sellise probleemiga pöörduvad haiged väga sageli. Soovitan Teile sedasama.
Dr KariisLoe edasi

düsbakterioos ja ärritunud soole sündroom

11.10.04

Tere!
Olen 27 aastane naine. Mind on uuritud paar aastat (probleemid algasid 2.5 aastat tagasi) ja erinevad arstid arvavad, et tegemist on kas düsbakterioosi või ärritunud soole sündroomiga. Mõlema ...Loe edasi

Tere.
Tegu on üsna raskesti uuritavate ja ravitavate seisunditega. Põhimõtteliselt peaks düsbakterioos ja ärritatud soole sündroom olema erinevad haigused. Nenede vahel võib olla seos. Tegu võib ...Loe edasi

veri väljaheites

30.11.01

Tere, doktor. Lähen kohe asja juurde. Viimasel ajal on mul veri väljaheites.EI oska öelda, kas ainult pealpool või ka seespool.Kui väljaheide on normaalne, siis nagu pealpool, aga kui kõht on lahti(sem), ...Loe edasi

Tere!



Vere leidmine väljaheites on üsna tõsine sümptoom. Õnneks sagedamini pärineb see pärasoole veenikomudest, kuid võib olla ka sooel põletiku, kasvaja esmaseks tunnuseks.Loe edasi

soolepõletik

04.11.03

Tere!
Olen kaks aastat tegelenud soolepõletiku raviga. 2 aastat tagasi sain Aasias toidumürgituse, raviti antibiootikumidega bakter välja, kuid peale seda oli kõht väga haige - toit ei püsinud sees, ...Loe edasi

Tere
Soole põletik on sama üldine mõiste nagu kopsu haigus. Samas sõltub haiguse uurimise ja ravi taktika väga täpselt konkreetsest haigusest. Kirjast jääb mulje, et põletikulist soolehaigust (haavandilist ...Loe edasi

Maksa steatoos

03.07.03

Tere olen 26 a. M. Lapsepõlves põdenud B-hepatiiti.Hiljuti kontrollis käies avastati 3* maksa proovid ALT 110. BIL 25 .viirus neg. Tehti ka psiopsia millest selgus steatoos K 0,70. Ravimiks määrati Essensiale,peale ...Loe edasi

Tere.
Nenede andmete põhjal võib olla kindel, et põete mingit maksahaigust, mille põhjus kirjas täpselt ei selgu. Selline histoloogiline leid on väga sage alkohoolse maksakahjustuse korral. Prognoos ...Loe edasi

Maks, maksapõletik?

28.01.04

TERE!
Minu abikaasale ütles perearst pärast vereproovi võtmist, et maksanäitajad on liiga kõrged. Mida see tähendab? Arst saatekirja küll andis, kuid arsti juurde saab alles 2 nädala pärast. Närvid ...Loe edasi

Tere, Mari.
Kui maksanäitajad on kõrged, siis võiks maksaga midagi korrast ära olla. "Maksanäitajad" on minule sama üldine informatsioon kui rääkida kokale, et toiduaineid on näiteks puudu. Miks ...Loe edasi

ärritatud soole sündroom

28.01.02

Tere,

Mida tähendab ärritatud soole sündroom ja millised on siinpuhul avalduvad sümptomid?

Kas samad, mis mao reflukshäire puhul?

Tänan.Loe edasi

Tere!



Tegelikult nii reflukshaigus, soole ärritussündroom kui ka funktsionaalne düspepsia on sellised haigused mida võiks laias laastus nimetada seedetrakti funktsionaalsed häired. ...Loe edasi

atroofiline gastriit

07.04.04

Tere,
palun infot atroofilise gastriidi ravi kohta.
Kas see esineb nii alahappesusega kui ka ülehappasuse
korral.Kuidas ravida alahappesuse puhul kui ei saa tarvitada
hapet pärssivaid ...Loe edasi

Tere!
Püüan olla sama konkreetne kui küsija. Atroofiline gastriit on autoimmuunne haigus, mille korral hävivad parietaalrakud. Tulemuseks on happeskeretsiooni vähenemine. Gastriitide puhul kaustatakse ...Loe edasi

Kaksteistsõrmiku haavand

06.09.04

Tere Doktorid!
Kevadel avastati kaksteistsõrmikus kaks suudlevat haavandit.Tuvastati ka H.täheline bakter.Olen saanud kolmik ravi.Kuid sümptomid jäid vahelduva eduga püsima.Juulis tegin veel kuu ...Loe edasi

Tere

Tuleks täpsutada, kas helikobakteri hävitamine ka õnnestus. Selleks võetakse mao limaskestast proovitükid, ehk tehakse gastroskoopia uuesti.
Viin jms kange alkohol võtab ikka valu ...Loe edasi

refluks

08.07.04

Tere ja vabandan tülitamast, mõtlesin, et kasulik kuulata nn second opionion´it
ALGUS novembris: hommikul iiveldust ja kõht lahti, järgnes periood, mil suhu tuli periooditi mädamuna maitset, magu ...Loe edasi

Tere.
Korrektsuse huvides ei saa anda "second opinioni" nii ühekülgse informatsioni alusel. Puuduvad objektiivsed andmed (uuringute vastused) ja haige läbivaatustulemused. Tähtis koht arsti töös ...Loe edasi

ebamugavustunne maos

05.12.03
 

Tere!
Olen 38-aastane naine. Viimasel ajal tunnen aegajalt ebamugavustunnet mao piirkonnas. Hapud toidud on siis välistatud, leevendust toovad "Mahe Värska" ja "Rennie". Viimane haigustunnuste ilmnemise ...Loe edasi

Tere
Alustame vastamist lõpust. Teie võite endal kahtlustada, mida tahes, aga arstil kujuneb kindlasti oma arvamus. Teie kirjas peitub teatav vihje peptilisele haigusele, mille uurimise valikmeetodiks ...Loe edasi

düsbakterioos ja ärritunud soole sündroom

11.10.04

Tere!
Olen 27 aastane naine. Mind on uuritud paar aastat (probleemid algasid 2.5 aastat tagasi) ja erinevad arstid arvavad, et tegemist on kas düsbakterioosi või ärritunud soole sündroomiga. Mõlema ...Loe edasi

Tere.
Tegu on üsna raskesti uuritavate ja ravitavate seisunditega. Põhimõtteliselt peaks düsbakterioos ja ärritatud soole sündroom olema erinevad haigused. Nenede vahel võib olla seos. Tegu võib ...Loe edasi

verine väljaheide

10.10.04

Tere! Olen 22 aastane naine. Olen terve elu tegelenud aktiivselt liikumisega, nüüd viimasel aastal jäi "hooaeg" vahele. Viimastel kuudel on hakanud esinema verist väljaheidet. Harva, kuid siiski. Ja pigem ...Loe edasi

Tere
Tegu on arvatavasti pärakupiirkonna haigusega, eeskätt päraku veenikomudega või lõhega.
Täpsustada aitab vastava piirkonna endoskoopiline uuring ehk rektoskoopia.
Dr KariisLoe edasi

toitumine

09.09.04

25.aug röntgenis tuvastati mao erosiooni ja 30.aug. diagnoositi EMOs metorism.Arsti soovitusel jõin kummeliteed ja sõin ainult keedetud kaerahelbeid veega 10 päeva. Kõht pole ikka veel korda saanud. Kas ...Loe edasi

Tere
Kiirest vastusest ei tulnud midagi välja, aga ega sellest kirjast selget ülevaadet olukorrast ei tekigi kuna pole täpsustatud, mis kaebustega on tegu.
Dr. KariisLoe edasi

maoprobleemid

08.09.04

Olen 33 aastane naine.Minu probleemid seedimisega algasid kevadel kui olin põdenud mõnepäevast kõhuviirust.Peale seda esinesid aegajalt teravad iiveldushood ja valuaisting maos,samuti oli tihti kõht nagu ...Loe edasi

Tere.
Kui on ülakõhuvaevused, siis soovitan ikkagi gastroskoopiat diagnoosi täpsustamiseks. Ka negatiivne leid on väärtuslik ja aitab raviplaani koostada.
Dr KariisLoe edasi

Kaksteistsõrmiku haavand

06.09.04

Tere Doktorid!
Kevadel avastati kaksteistsõrmikus kaks suudlevat haavandit.Tuvastati ka H.täheline bakter.Olen saanud kolmik ravi.Kuid sümptomid jäid vahelduva eduga püsima.Juulis tegin veel kuu ...Loe edasi

Tere

Tuleks täpsutada, kas helikobakteri hävitamine ka õnnestus. Selleks võetakse mao limaskestast proovitükid, ehk tehakse gastroskoopia uuesti.
Viin jms kange alkohol võtab ikka valu ...Loe edasi

kaalujälgimine, pillid ja kõhulahtisus

10.08.04
 

Tere.
Mul on mure kõhulahtisusega juba oma kuu aega. Olen poolteist kuud olnud kaalujälgija, ja kaotanud olen 5,7 kg (nyyd 73 kg). Kõik oleks nagu hästi, kuid igal hommikul tööle jõudes vaevab kõhulahtisus. ...Loe edasi

Tere
Küsimus on olnud kaua vastuseta kaunite sügispäevade tõttu, mis andsid mulle võimaluse olla "levist väljas."
Teie probleemil võib olla kaks põhjust. Esiuteks olete muutnud oma toitumistava ...Loe edasi

Ainevahetushäired,kõhnumine

03.08.04
 

Minu abikaasa on nelja aasta jooksul kaotanud kehakaalust 10kg.Vanus 54,pikkus 187,kaal 67kg.Koln aastat tagasi tehti soolestiku uuringud(ka koe proov).Diagnoosiks oli soolte ärritus.On esinenud kõhulahtisust,tihti ...Loe edasi

Tere,
Kaua oodatud vastus ei saa siiski olema sisuline. Kõhulahtisus ei ole enamasti süüdi kaalu languses. Kehakaal sõltub eeskätt toidu kaloraazist ehk siis toitumisharjumustest. Mõnedele haigustele ...Loe edasi

refluks

08.07.04

Tere ja vabandan tülitamast, mõtlesin, et kasulik kuulata nn second opionion´it
ALGUS novembris: hommikul iiveldust ja kõht lahti, järgnes periood, mil suhu tuli periooditi mädamuna maitset, magu ...Loe edasi

Tere.
Korrektsuse huvides ei saa anda "second opinioni" nii ühekülgse informatsioni alusel. Puuduvad objektiivsed andmed (uuringute vastused) ja haige läbivaatustulemused. Tähtis koht arsti töös ...Loe edasi

Sapikivi eemaldamine

05.07.04

Mul oleks paar küsimust sapikivi eemaldamise osas. Kui on leitud sapikivi mis tuleb eemaldada,siis olen kuulnud et eemaldatakse kogu sapp.Kuna mul on eemaldatud ka põrn,mismoodi see võib mõjutada minu ...Loe edasi

Tere

Vastan meeleldi, et naps ei ole tervisetoode, aga mõnele mõnus ja kui tervis kannatab, siis miks mitte. Sapikivitõbe alkoholi tarvitamine otseselt ei mõjutaja ja ägenemise risk ei suurene ...Loe edasi

Veritsus

18.06.04

Juba mõnda aega on ilmnenud "raskemat" häda tehes pärast pühkides väike veritsus. See veritsus on näha ainult esimesel pühkimisel, pärast tavaliselt enam mitte. Väljaheidet vaadates on verega segunemist ...Loe edasi

Tere
Tegu on päraku kanali haigusseisundiga. Diagnoosi aitab täpsustada rektoskoopia või proktoskoopia. Probleem on ka iseparanev, aga täpsustada tasub kuna kaebused kipuvad korduma.
Dr KariisLoe edasi

 

Pildilised ravijuhised: