Ioniseeritud kaltsiumi näit kõrgem

11.05.10 / Endokrinoloogia

Pöördusin lapsega (tüdruk, 4 a) perearsti poole, kuna laps käis tihti pissil. Iseenesest uriini tal eriti ei tulnud, kuid midagi teda nagu häiris, mis sundis potile istuma minema. Hetkeseisuga on potil käimine vähenenud, kuid murelikuks tegi mind lapse analüüsi vastused. Perearst ütles, et kõik korras, kuid kui vaatasin analüüsi lähemalt, siis leidsin, et ioniseeritud kaltsiumi näit on kõrgenenud: 1,485 mmol/l (referentsvahemik 1,17 - 1,29). Perearst täiendavaid uuringuid ega kordusanalüüsi vajalikuks ei pidanud. Kuna aga lugesin internetist häirivat informatsiooni, et ioniseeritud kaltsiumi kõrgenenud näit võib viidata mitmetele tõsistele haigustele (hüperparatüreoidism, kasvajad jne), siis tekkis mure. Kuidas peaksin edasi toimima? Laste eriarstide juurde on järjekorrad mitu kuud pikad ja ega ma ei teagi täpselt, millise spetsialisti poole peaksin pöörduma (saatekirja paluma).
Lisan ka ülejäänud verenalüüsi näidud. Uriinianalüüsi näidud olid väidetavalt korras, ainult valku rohkem (2x järjest). Samuti võeti häbememokkade vahelt aeroobne külv (kuna aeg-ajalt esineb punetust), kuid sealt midagi ei leitud.
Hemoglobiin: 125 g/L
Hematokrit 36,7 %
Leukotsüüdid 7,4x10 9/L
Erütrotsüüdid 4,54x10 12/L
MCV 80,9 fL
MCH 27,7 pg
MCHC 342 g/L
RDW 14,9%
Trombotsüüdid 331 x 10 9/L
Trombokrit 0,25%
MPV 7,6%
PDW 46,1%
%Neutrofiilid 33,9%
%Eosinofiilid 3,6%
%Basofiilid 0,9%
%Monotsüüdid 5,5%
%Lümfotsüüdid 52,6%
Abs.arv Neutrofiilid 2,5x10 9/L
Abs.arv Eosinofiilid 0,3 x 10 9/L
Abs.arv Basofiilid 0,1 x 10 9/L
Abs.arv Monotsüüdid 0,4 x 10 9/L
Abs.arv Lümfotsüüdid 3,9 x 10 9/L

Biokeemilised uuringud:
Glükoos plasmas: 4,2 mmol/L
ALAT 11 U/L
Kreatiniin 26 mkmol/L
Ioniseeritud kaltsium 1,485 mmol/L

Kaltsiumi näidu võttis perearst kontrolliks tegelikult seetõttu, et laps ei joo piima, kuna alla aastasena piimaasendajat saades tekkisid tal väljaheite sisse verelibled, mis kadusid, kui vahetasime piima välja allergialaste piimaasendjaga. Hetkel sööb piimatoodetest juustu, jogurtit, jäätist.

Suured tänud ette vastuse eest.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kõigepealt soovitaksin analüüsi korrata. Ioniseeritud kaltsiumi väärtuse erinevus normist on Teie lapsel suhteliselt väike ja kaltsium on nn. kapriisne analüüs, mille puhul võib väärtust mõjutada ka näiteks vere võtmise tehnika. Kui ka kordusanalüüs on normist kõrgem, tuleks ette võtta põhjalikumad uuringud, määrates kõrvalkilpnäärme hormooni, D-vitamiini sisaldust organismis, hematoloogilised näitajad ja konsulteerida lastearstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõustamised samal teemal

Muhk kilpnäärmel

07.05.11
 

Paar päeva tagasi avastasin endal kaelal muhu. Perearsti ütles et see kilpnäärmel. Olen 29-aastane ja kahe väikse lapse ema. Olen meeleheitel ja väga mures. Sain saatekirja vereproovile ja ultrahelile. ...Loe edasi

Tere!
Taas kord - küsimus on juba vastatud. Interneti teel ei saa kahjuks midagi oletada ja uuringud on tarvis ära teha (eelkõige ultraheliuuring). Siis saab ka selgust. Suure tõenäosusega on tegemist ...Loe edasi

Suhkrutase "piiri peal"

08.04.11
 

Tere! Mul on suhkrutase tühja kõhuga 5,4 (aasta enne oli sama). Arst ütles, et norm on kuni 5,5. Aga selline "lähedus" paneb mõtlema, kas ohustab mind tulevikus 2.tüübi diabeet? Mu emal on suhkur natuke ...Loe edasi

Tere!
Veresuhkur 5,4 mmol/l on veel kõigiti normi piirides ja muretsema ei pea. Kui Teie emal on diagnoositud 2. tüüpi diabeet, on Teie risk tulevikus samuti haigestuda u. 30%. See, mida ise teha ...Loe edasi

Temperatuur 35,2

02.04.11
 

Esmalt tänan vastuse eest, mis oli mitte midagi ütlev! Olen küll 62, aga mitte nii seniilne, et ei oska oma kehatemperatuuri mõõta. Tehtud seda eluaeg, nii endal, kui lastel. Teistel pereliikmetel näitab ...Loe edasi

Tere!
Tuleb välja, et Teie perearst on suhtunud Teie kaebustesse väga tähelepanelikult ja Teid põhjalikult uurinud. See on tore, kui süda terve!
Kilpnäärmega on aga kõik tegelikult väga lihtne. ...Loe edasi

Vastuvõtt

31.03.11
 

Tahaks Teie juurde aega panna. Olen diabeetik ja tahan ennast Teie juures arvele võtta. Millal oleks võimalik vastuvõtu aeg broneerida?Loe edasi

Tere!
Vastuvõtule on võimalik ennast registreerida SA PERH endokrinoloogia sekretäri numbril 6171799 tööpäevadel 09.00-16.00
Tervitades,
dr. Anu Ambos.Loe edasi

Kilpnäärme kontrolli?

13.02.11
 

Tere!
Seisan järgmise probleemi ees: nimelt on mul viimase 3 aastaga muutunud menstruatsioon väga ebakorrapäraseks. Vahe muutus lausa 6 kuu pikkuseks ning siis pöördusin günekoloogi poole. Esialgu ...Loe edasi

Tere!
Tsüklihäire põhjuseid uurib ikkagi eelkõige günekoloog. Tema võib määrata ka hormoonanalüüsid. Kilpnäärmehormoone võib määrata ka perearst. Kui nimetatud spetsialistid vajalikuks peavad, suunavad ...Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

08.02.11
 

Tere .
Olen 64-aastane naine.
Mul diagnoositi 2008.a. tür(e)otoksikoos difuusse struumaga. 2008.a. ja alates sellest ajast vaevab see mind. Olen saanud ravi tablettidega, alguses Mercasalol, ...Loe edasi

Tere!
Kui kilpnäärme ületalitlus suukaudse raviga ei taltu ning lisaks on mitmeid kaasuvaid haigusi, mille kulgu kilpnäärme ületalitlus võib mõjutada, soovitan võtta kasutusele radikaalsed ravimeetodid ...Loe edasi

Kilpnäärme ala- ja ületalitlus

07.02.11
 

Paar aastat tagasi sain teada, et mul on kilpnäärme alatalitlus. Mulle ei selgitatud põhjuseid, mida mina nimetasin, mis alatalitlust just esile kutsub, aga kaalus ma võtsin kõvasti juurde. Mulle kirjutati ...Loe edasi

Tere!
Väsimus on väga levinud vaevus, mis esineb praktiliselt mistahes vaimse või kehalise haiguse puhul. Lisaks võib väsinud olla ka terve inimene, kui tugev vaimne või füüsiline koormus on selle ...Loe edasi

1. tüübi diabeet ja sujuv tervise halvenemine

06.01.11
 

Tere, kaheksa aastat tagasi algasid väga tugevad kõhuvalud, millele järgnes kõhulahtisus. Pool aastat hiljem lisandus väga inetu villine lööve, mis tekkis peale naha ärritamist (nt: kerge põrutus, nühkimine). ...Loe edasi

Tere!
Insuliinsõltuv suhkurtõbi on Teil tõenäoliselt olemas, praegu 1,5 aastat peale diagnoosimist nn. mesinädalate staadiumis, kus insuliinivajadus on väike ja hea kompensatsioon kergelt saavutatav. ...Loe edasi

Kas on võimalik kilpnäärme hormoonitaseme kõikumine?

20.12.10
 

Viimased 2 aastat olen käinud taset kontrollimas poole aasta tagant. Näidud on olnud korras. Miks kõikumist kahtlustama hakkasin? Kui 3 aastat tagasi kilpnäärme probleemiga arsti juurde pöördusin, näitasid ...Loe edasi

Tere!
Kilpnäärme talitlus muutub stressi mõjul väga vähesel määral. Hoopis suuremal määral muutub stressi mõjul neerupealiste ja hüpofüüsi talitlus, mis võib mõnevõrra ka viljakusele mõjuda. Suure ...Loe edasi

Kas vajalik teha täiendavaid uuringuid

10.12.10
 

Sain perearstilt teada, et mul on kilpnäärme alatalitluse näitaja üle normi. Vähesel määral küll. Ta ütles, et on vaja teha endokrinoloogi poolt veel täpsemad uuringud ja alustada ravi. Tegemist olevat ...Loe edasi

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist kroonilisest autoimmuunsest türeoidiidist tingitud mõõduka hüpotüreoosiga. Uuringud on vajalikud selleks, et selgitada, kas vajate asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga ...Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

20.12.10

Tere. Minul on väga suur mure. Nimelt avastati hiljuti kilpnäärme alatalitlus. Läksin perearsti juurde, kuna tuli palju juukseid peast ja meeletu väsimus oli. Perearst tegi analüüsid ja kõik muu oli korras ...Loe edasi

Tere!
No mida siin kosta!
Esiteks TSH 3,29 mIU/l on täiesti korras ega põhjusta mingil juhul hüpotüreoosi, mis võiks tekitada kõiki Teie kirjas esinevaid hirmsaid vaevusi. Pole ime, et L-türoksiin ...Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus/ ravi

17.12.03

Tere! Radioaktiivne ravi on toodud mitmes kohas välja kui üks kolmest hüpertüreoosi ravimise viisist, kuid: Millised on antud ravi võimalikud tüsistused, millised on tema positiivsed pooled? Kust leida ...Loe edasi

Tere!
Radiojoodravi on kilpnäärme ületalitluse kõige populaarsem ravimeetod kogu maailmas.
Meetod põhineb asjaolul, et kilpnääre neelab aktiivselt joodi. Seega kogutakse kogu seedetraktist ...Loe edasi

Veresuhkru normväärtus

09.08.11
 

Mõõdeti tühja kõhuga veresuhkur 6,1 veenist. Perearsti sõnul on see korras, siis küsisin palju on norm ja siis ütles, et norm on 6,0. Kus siin loogika on? Olen veidi ülekaaluline. Nüüd on selle jama pärast ...Loe edasi

Tere!
Kui närvipinge mõjub Teile kaalulangetavalt, oleks mul kahju Teid sellest heast pingest vabastada. Suhkurtõbe Teil siiski kindlasti ei ole (selle kriteeriumiks on hommikul korduvalt tühjakõhu ...Loe edasi

veresuhkru tase liiga madal?

05.01.05

tere,
olen 21aastane neiu ja mul on viimase kolme nädala jooksul tekkinud meeletud peavalud, käisin neuroloogi juures ja tehti kompuuteruuringud ajust ja põsekoobastest, mis olid mõlemad korras. ...Loe edasi

Tere!
Laske määrata oma veresuhkur hommikul tühja kõhuga. Kui veresuhkur on siis üle 3 mmol/l, on suhkruga kõik korras ja vaevuste põhjuseid tuleb otsida mujalt. Liigmadal veresuhkur on üsna haruldane ...Loe edasi

Kõhuvalu, -kinnisus, kaalutõus, valud, väsimus

10.10.11

Täna oli halb päev...ei teagi kohe, millisesse valdkonda oma mure lahderdada!
Alustan sealt, kui asjad hakkasid mind tõesti vaevama. Mainin ära, et elan juba mõnda aega üle lahe ja olen siinsete ...Loe edasi

Tere!
Teie kilpnäärmehormoonid on korras ja arvan, et endokriinhaigus on vähetõenäoline. Igaks juhuks võiks ju kontrollida ka neerupealiste hormoone ja kaltsiumi taset. Kuna vaevused on siiski enamuses ...Loe edasi

maksa ref väärtused

15.07.14

Tere!
3 aastat tagasi põdesin kollatõve, kuid maksanäitajad on korrast ära - ALANIINI AMINOTRANSFERAAS (46U/I) ja ASPARTAADI AMINOTRANSFERAAS (38U/I). Arst ütleb, et kõik on korras. Pean dieeti, ...Loe edasi

Tere!
Taas üks küsimus valel aadressil. Palun esitage küsimus gastroenteroloogile (mao-soolearstile), kes on spetsialist ka maksahaiguste alal.
Tervitades,
...Loe edasi

Väsimus, jõuetus, kaalutõus, halb mälu

18.04.11

Tere!
Kaebused järgmised.: Väsimus, jõuetus, temp 34,5, mälu halb, unustamine (vahel küsin ühe telefoni kõne ajal sama asja 3 korda, unustan poole jutu pealt, millest rääkisin jne), pidev janutunne ...Loe edasi

Tere!
Teil on tekkinud tõenäoliselt sünnitusjärgselt kilpnäärme kroonilise põletiku ägenemine ja selle tõttu kilpnäärme alatalitlus. Vaja oleks asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga, mida ...Loe edasi

Veresuhkru norm

02.04.10
 

Tere!
Minu perearst väidab, et hommikul tühja kõhuga võetud veeni veresuhkru norm on kuni 6.1 sõrmest võetult 5.5 Mõnda aega tagasi olin haiglas ja küsisin seal arstilt, tema ütles, et norm on ...Loe edasi

Tere!
3,3-5,5 mmol/l on tühjakõhu veresuhkru normväärtus täisverest määratuna (plasma+vere vormelemendid). Täisveres määravad glükoosisisaldust enamus glükomeetreid (kapillaarveri näpuotsast).Loe edasi

kilpnäärme ületalitluse ravi ja kehakaal

17.07.06
 

tere!
Kahju on tülitada, kuid ikka ei anna rahu üks asi: kui loen siin teie vastuseid inimestele, siis väidate alati, et kilpnäärme ravimid ei põhjusta kaalutõusu.
Panin sarnase teema üles ...Loe edasi

Tere!
Kilpnäärmehormoonide toime inimese organismis on suunatud energia kulutamisele, nende mõjul tõuseb kehatemperatuur, kiireneb südame ja soolte tegevus, suureneb higieritus, muutub labiilseks ...Loe edasi

GTT järgne halb enesetunne / Diabeet

06.04.11

Tere!
Korralise tervisekontrolli käigus avastati kõrge veresuhkru näit: glükoos paastuveres 7,3 ja glükohemoglobiin 6,5%. Varasemad näitajad on alati normis olnud. Perearstikeskuses tehti 5 päeva ...Loe edasi

Tere!
Glükoositestist selline enesetunde muutus küll tingitud ei ole. Tegelikult reageeris Teie kõhunääre glükoosikoormusele päris tublilt - 2t peale koormust oli veresuhkur madalam, kui tühja kõhuga. ...Loe edasi

Veresuhkur

20.07.14

Tere! Selline küsimus kas nätsu närimine tühja kõhuga, ka tõstab veresuhkrut ja kui palju ta tõstab.Loe edasi

Tere!
Närimiskummi magustatakse enamasti mitte suhkru ega glükoosi, vaid kunstlike magusainetega ja seetõttu nätsu närimine veresuhkrut tõsta ei tohiks.
Tervitades,
...Loe edasi

veresuhkru määramine

16.07.14

Tere!
Mõned päevad tagasi lasin glükomeetriga sõrme otsast verd võtta. Tulemus oli 6,2. Proov tehti siis, kui eelnevalt oli söömisest natuke üle 3 tunni möödas.
Mõned päevad hiljem lasin glükomeetriga ...Loe edasi

Tere!
Usaldage oma arsti! Esiteks suhkurtõve diagnoosimiseks glükomeetrit ei kasutata, kuna see on liiga ebatäpne riist. Vaja on võtta verd veenist peale vähemalt 8-tunnist paastu. Teiseks on väärtused ...Loe edasi

Deksametasooni test

16.07.14

Mida tähendab deksametasooni testis vastus positiivne?
Lugupidamisega
Loe edasi

Tere!
Kui ausalt ütlen, siis ei tea! Deksametasoontesti kasutatakse neerupealiste talitluse hindamiseks. Normaalses olukorras neerupealiste poolt toodetud kortisooli tase peale deksametasooni manustamist ...Loe edasi

maksa ref väärtused

15.07.14

Tere!
3 aastat tagasi põdesin kollatõve, kuid maksanäitajad on korrast ära - ALANIINI AMINOTRANSFERAAS (46U/I) ja ASPARTAADI AMINOTRANSFERAAS (38U/I). Arst ütleb, et kõik on korras. Pean dieeti, ...Loe edasi

Tere!
Taas üks küsimus valel aadressil. Palun esitage küsimus gastroenteroloogile (mao-soolearstile), kes on spetsialist ka maksahaiguste alal.
Tervitades,
...Loe edasi

Karvakasv üle keha (hele)

14.07.14

Tere, kas saab midagi teha kui üle keha on hele karvakasv. Algselt märkasin seda paar aasta tagasi kui mingi hetk pillide võtmise mõneks kuuks lõpetasin, kui varem oli keha sile (va siis jalad jms kohad) ...Loe edasi

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist karvakasvuga, mis ei ole suguhormoonide kontrolli all ja seetõttu ei saa sellist karvakasvu ka hormoonpreparaatidega mõjutada.
Nn. udukarvastiku põhjused on ...Loe edasi

maovalu?

12.07.14
 

Tere! peaaegu 2 nädalat tunnen õhtuti peale sööki piinavat, kuid tuima valu ülakõhus. Algab ca 1 tund peale söömist. Isegi väga lihtsa ja kerge toidu järel tundub kõht hiigelsuur, algavad gaasid ja peerud ...Loe edasi

Tere!
Kahjuks on küsimus tulnud valel aadressil - pöörduda tuleks mao-soolearsti (gastroenteroloogi) poole. Ühtegi endokriinhaigust küll kirjeldatud vaevuste põhjal oletada ei oska.
Tervitades,Loe edasi

vistrikud

06.07.14

Probleemiks on vistrikud näol, mis tulevad ja kaovad. Juba mitu aastat. Tavaliselt suu ümbruse alal. Toitumisega ning hügieeniga on kõik korras, seega arvan, et probleemiks on hormoonid. Kas selle probleemiga ...Loe edasi

Tere!
Kui on tegemist aknega, oleks mõistlik eelkõige pöörduda nahaarsti poole. Ei endokrinoloog ega günekoloog aknet tegelikult ei ravi. Nahaarst teeb ka selgeks, kas nähtusel võiksid olla hormonaalsed ...Loe edasi

Diabeet ja lapse saamine

02.07.14

Tere. Kasutan rohtu Metforal 500 mg kaks korda päevas. Veresuhkur kõigub 6 ja 7 vahel, vahest ka alla 6. Küsimus selles kas sellises olukorras võib üldse mõelda lapse saamise peale. Ega see tulevase lapse ...Loe edasi

Tere!
Lapse saamisele võib mõelda küll. Metformiin ei mõjuta kindlasti tulevase lapse tervist. Mida paremas kompensatsioonis on diabeet, seda parem on Teie sperma kvaliteet ja suuremad võimalused ...Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

01.07.14

tere.
minul nimelt diagnoositi kilpnäärme ületalitus, näit tsh oli 0,8. varasemalt oli 0,73-siis rohte ei määratud. nüüd saadeti täiendavad analyysid tartusse ja selgub kas on tablette vaja voi ei. ...Loe edasi

Tere!
Kilpnäärme talitlust toitumisega oluliselt mõjutada ei saa. Ka seleenist pole siin abi. Samas ei tohiks TSH 0,8 mIU/l veel viidata kilpnäärme ületalitlusele - TSH norm on 04-4,0 mIU/l. Kilpnäärme ...Loe edasi

Virilism

30.06.14

Tere..Selline küsimus kas virilism on pöörduv? Tekkinud üleliigne karvakasv..meestüüpi lihaskasv...minu arust ka nägu kuidagi mehelikum...juuksed langevad välja..akne...
Avastatud polütsüstilised ...Loe edasi

Tere!
Kui nn. mehestumisnähud on kujunenud kiiresti viimase aasta jooksul, peab sellel olema selge põhjus meessuguhormoonide ületootmise näol kas munasarjades või neerupealistes. Võimalik on näiteks ...Loe edasi

 

Pildilised ravijuhised: