Eesti suurim tervisenõustamise keskkond
50934 tasuta nõuannet!
Arst annab nõu, küsi julgelt!
Küsi arstilt!
Kliinik.ee RSS Feed
 

Esita küsimus endokrinoloogile

 
 
LOE KÜSIMUSI JA VASTUSEID
Endokrinoloogidele esitatud küsimustele on 3041 vastust.
KÜSI NÕU TEISTELT! ARUTA TEEMAT FOORUMIS
Foorumis on 33 teemat.

Kehakaalutõus

17.05.06 12:15

Olen 27 a naine olnud stabiilset 55kg (171cm pikk ja tunnen ennast nende kilode juures kõige paremini, kui tulevad lisakilod tekkib paksu inimese tunne, ei jõua käia, väsin kiirest, 4 korrusele käimine oleks kui raske töö)ja ka pärast sünnitust ja lapsega kodus oldud aega(2003-2005aug )on kaal langenud 2kg võrra aga kui naasin tööle aug 2005 hakkas tõusma ja kuni tänase päevani kogusaeg tõuseb hetkel kaalun 61kg, rohtusid ei tarvita, hormoonid on olnud küll paigast ära aga kui sain nad paika diana- 35, siis jäin lapseootele ja praegust ei tarvia midagi, ja lisak sellele on veel ummistunud poorid millest mõned lähevad põletikuliseks ja mädaseks.Kas need on mõlemad on omavahel seotud? Olen tarvitanud ka antidepsessante ja siis lisandus ka mõni kilo (dets04-jaan05)aga siis pärast ravi lõpetamist kaal stabiliseerus.

Vastab...

Anu Ambos
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!
Ei näe nende lisandunud 6kg tõttu paanikaks mingit põhjust. Kaalutõusu põhjuseks on hormoonpreparaat (Diane-35), antidepressandid ja rasedus. Kui tõepoolest olete praegu rase (kirjavahemärkide puudumise tõttu ei saa täpselt aru, kas peate silmas eelnevat rasedust või olete nüüd juba teist korda rase), on kaalutõus ju lausa loomulik. Olete praeguse kehakaalu juures täiesti normkaalus ja meditsiinilist probleemi siin ei ole. Halva enesetunde korral pöörduge perearsti vastuvõtule, kes püüab põhjusi selgitada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Kilpnäärne probleemid

17.05.06 10:52

Tere!

Olen 35aastane naine ja olen käinud kilpnäärne probleemidega kontrollis dr Kerge juures. Kontrollis olen käinud, kuna minu emal on olnud kilpnäärme sõlmed ning aeg-ajalt on sealt eemaldatud ka sekreeti ning olen tundnud aeg-ajalt suur väsimust. Samuti on esinenud ägedaid südamekloppimisi. Seni on olnud näitajad normi piires ning hormoonravimeid Dr. Kerge mulle välja kirjutanud ei ole.
Veebruari keskel katkes mul kolmas rasedus 10 nädalal ning kuna palavik püsis seejärel poolteist kuud, käisin jällegi kilpnäärme vereanalüüse andmas. Kõik oli normi piires ja palavik on samuti tänaseks kadunud.
Kaks nädalat tagasi tekkis aga väga tugev südame kloppimine ning ma minestasin tööjuures. Kuna sain sellest kiiresti üle, siis arsti ei kutsutud. Pärast seda intsidenti on olnud täielik jõuetus (aeg-ajalt ei jaksa kätki liigutada) ning kõrvad lähevad lukku, kui püsti tõusta. Perearst tegi EKG ja see näitas küll, et südame rütm on väga kiire, kuid muidu on kõik normis. Kas võib olla, et see nüüdne väsimus on siiski tingitud kilpnäärme probleemidest ja kas peaks uued analüüsid tegema? Perearst arvas, et kui kuu aega tagasi oli analüüs normis, siis ei ole selleks nüüd vajadust.

Vastab...

Anu Ambos
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!
Kuna Teil varem on kogu aeg kilpnäärme talitlus korras olnud, arvan minagi, et paari nädalaga siin olulist muutust ei teki. Halva enesetunde põhjusi tuleb otsida mujalt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

E06.3

16.05.06 19:27

Tere,

Olen 24-a noor ema. Peale sünnitust (okt 05) olen väga kiiresti alla võtnud (enne rasedust olin 62/pikkus 180, enne sünnitust 72 kg, peale- paari päevaga 60 kg, ja nüüd juba mitu kuud olen 56-57 kg).
Toidan last rinnaga.

Detsembris, perearsti juures tegin proovi, tulemus oli :
T3=2.30
T4=150
FT4=25,16
FT3=7.33
Anti-tpo>600
TSH=0,023
Endokrinoloog pani mulle diagnoosiks autoimmuunne türeoidiit.

Ise elan praegu Rootsis ja kahjuks ei saa oma endokrinoloogi juurde Tallinna tulla. Minu rootsi perearst teeb mulle proovi iga 3 kuud tagant, aga kahjuks endokrinoologi juurde ma ei saanud.
Jaanuaris FT4=17 ja FT3=5 ja TSH=0.01
Juuksed hakkasid välja langema ka.

Viimane(maikuu) proov näitas:
TSH=13.95
T3=4.0
Tyroxin-fritt 9
Saan L-türoksiini 50 mg, algusel 6 kuuks. Võtsin seda 2 nädala jooksul.

Mul on selline küsimus, kas on see ohtlik lapsele et ma võtal L-türoksiini ja äkki ma saan ilma kuna toidan veel rinnaga. Mida ma pean tegema selleks et mu kehakaal tuleks normi. Märkasin ka paar nädalat tagasi et kael oli ühelt poolt natuke paistes. On see ohtlik?

Suur tänu.









Vastab...

Anu Ambos
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!
Kroonilise autoimmuunse türeoidiidi diagnoos on tõenäoliselt õige (TPO tiitri tõus). On päris tavaline, et see haigus ägeneb just peale sünnitust. Ägenemise ajal võib esineda hormonaalseid nihkeid, kilpnääre võib ka mahult suureneda.
Ka hormoonanalüüside muutused on päris iseloomulikud - alguses mõõdukas üle-, siis alatalitlus. On lootust, et analüüsid siiski mõne kuu jooksul normaliseeruvad. Momendil jätkake L-türoksiini korraldatud annuses. Teie lapsele see ohtlik ei ole (tegemist on puhta sünteetilise hormooniga).
Usun, et Teie perearst Roostsis on piisavalt kompetentne Teid jälgima ja ravi korraldama. Endokrinoloogi jutule pääsemine on paraku enamuses välisriikides raskem kui paljukirutud Eesti meditsiinisüsteemis ja ma ei näe selleks ka vältimatut vajadust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

pidev kaalukõikumine

16.05.06 10:16

Küsimus selline, et kui kehakaal pidevalt kõigub vahel isegi nädalas 2-3 kilo. Aeg-ajalt lähevad käed ka paiste. See probleem on juba üle poole aasta, kas oleks vajalik pöörduda eriarsti juurde? Vaadata üle toitumine vms. (Siinkohal mainiksin, et jälgin väga, mida söön (palju köögivilju ja puuvilju ning piimatooteid, väldin täiesti rasvaseid toite).

Vastab...

Anu Ambos
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!
Selline kehakaalu muutus on tõenäoliselt tingitud vedelikusisalduse muutusest kehas. Rasvkude nii kiiresti ei teki ega kao. Mingit endokriinhaigust küll kahtlustada ei oska. Perearstile võiks oma murest siiski rääkida, võib-olla oleksid vere- ja uriiniproov vajalikud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

suhkruhaigus?

15.05.06 14:38

Tere!
Tahaksin küsida sellist asja:
minu isa on 64 aastane mees, kes alates 26 eluaastast kaalub stabiilselt 110kg, pikkust 184cm. kogu oma elu on tal kalduvus hüpohondriale, pidev enesejälgimine, aastas käib ta vist sada korda kõikvõimalike arstide juures. Nüüd tuli ta tagasi järjekordselt veresuhkru proovilt hommikul, tühja kõhuga, näit 6,1. Majas on paanika. tema perearst tahtis panna II grupi diabeedi rohud kohe peale. asi selles, et isa veresuhkur on olnud nö piiri peal eluaeg- kui jälle 2 nädalat ei söö rasvast ega magusat ega tarbi konjakit, on näit kohe normis. nüüd on sama asi, kuid inimene enam üldse ei söö. kaal muidugi langeb ja see on hea, kuid.... kas ta on siis suhkruhaige??? siin eelpool olite vastanud ühele küsimusele, et..." suhkruhaiguse diagnoosimiseks peab olema veresuhkur hommikul tühja kühuga üle 7,0 ja seda korduvalt...", temal pole iial nii kõrge olnud.
nüüd on tal 3 näd möödas, käis tegi sanatooriumis tasulise veresuhkru analüüsi hommikul, tühja kõhuga,näpuotsast-5,1. ...
aga te ei kujuta ette, kuidas inimene stressab. teistel on elu põrgu, sest ta on näljatundest täitsa närvihaige. ja see pidev hirm kogu aeg.
iga aasta on ta teinud komplekssed terviseuuringud, peale artriidi ja kõrgvererõhu (see on meil suguvõsas) pole tal midagi leitud. maksad, kopsud, süda kõik ok. kuidas saaks inimesele veidigi optimismi süstida. kõik on tal nii negatiivne, pidevalt on ta pahas tujus, morn, tige,sapine, et see tapab ümbritsevad inimesed ära.
andke palun nõu.
40 aastane tütar, kes ilmselt on oma autoimmuunse türeodiidiga ehk haigemgi.
ja jõudu teile!

Vastab...

Anu Ambos
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!
Mingit alust Teie isal suhkurtõbe diagnoosida Teie poolt toodud andmete alusel ei ole. Igaks juhuks võiks teha glükoosikoormuskatsu. Võimalik, et tegemist on nn. prediabeediga ja sel juhul oleks magusast loobumine asjakohane. Uuringu teeb ära ja tulemusi hindab perearst.
Olete ise juba keskeas ja pole mingit põhjust lasta isa hüpohondrial oma elu segada. Võib-olla kõlab see julmalt, kuid tõenäoliselt tuleb isal vananedes terviseprobleeme juurde (mis on teataval määral loomulik) ja Teie peate õppima ennast neist distantseerima. Heaks abimeheks on Teie perearst, kes aitab tõsiseid terviserikkeid vähemolulistest eristada ja asjasse adekvaatset suhtumist kujundada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

kilpnääre alatalitus

12.05.06 15:37

Tere,
olen 38.a naine. Jaanuaris mul eemaldati kilpnääre, sellest ajast saan L-türoksiini. 1,5 kuud sain 100mg. Tulemus TSH-26,5. Arst suurendas 150mg peale. Võtsin seda kahe kuu jooksul. Tegin perearsti juures proovi, tulemus TSH=21,19. See on tugevalt üle normi. Tahtsin kiiremas korras pöörduda endokrinologi vastuvõtule, aga selline võimalus puudub, ei ole võimalust pääseda isegi tasulisele vastuvõtule juuni lõpuni. Seoses sellega minul on küsimus, kas ma tohin ise suurenadada L-türoksiini kogust kuni 200 mg-ni? Ja miks nii suure L-türoksiini koguse juures minu analüüsid on kaugel normist. Kas see on seotud minu organismi omadustega (nt. suur kehakaal)? Tänan vastuse eest.

Vastab...

Anu Ambos
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!
TSH väärtused on tõepoolest liialt kõrged ja peate taas endokrinoloogiga konsulteerima. Vahepeal võite tõepoolest tõsta L-türoksiini annust 200 mcg-le päevas. Kuna Teie kilpnääre on eemaldatud, siis mingit hormoonitootmist Teie oma kilpnäärme poolt organismis ei toimu ja 200 mcg päevas ei olegi nii väga suur annus. Kroonilisest türeoidiidist tingitud kilpnäärme alatalitluse puhul on naiste annused küll väiksemad, kuid siis toodab kilpnääre mingil määral ka ise hormooni.
Annus sõltub kahtlamata ka kehamassist. Samuti on oluline võtta L-türoksiini hommikul tühja kõhuga nagu on kirjas ka ravimile lisatud infolehes.
Kui uuesti arsti juurde lähete, on vaja määrata peale TSH ka teised hormoonnnäitajad (FT4 ja FT3).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Kaalu langus

10.05.06 11:48

Tere,
olen 31. a naine ja kogu elu olnud suhteliselt väikese kehkaaluga stabiilselt 47-48 kg (pikkus 158). Söömine ei ole probleemiks, üritan toituda korralikult, mitmekesiselt. Samas tunnen tihti, et olen toidu suhtes hirmus valiv - kõht on tühi aga midagi süüa ei taha. Mõni nädal tagasi avastasin, et olen 3 kg alla võtnud. Olen toitmumist jälginud aga kaal ei tõuse. Kas oleks mõtekas pöörduda spetsialisti jutule? Olen kuulnud, et liiga väike kehakaal võib osutada probleemiks lapse saamisel aga just see projekt käsil on. Suurimad tänud.

Vastab...

Anu Ambos
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!
Ei oska Teile hästi ühtegi spetsialisti soovitada. Endokrinoloogid kaaluprobleemidega ei tegele, kui üle- või alakaal endokriinhaigusest põhjustatud ei ole. Isutuse võimalikke põhjuseid on väga palju - ka näiteks stress ja depressioon. Kui menstruaaltsükkel püsib regulaarsena ja ovulatsioonid toimuvad, ei ole kehakaal iseenesest fertiilsuse seisukohast tähtis. Kui lisaks kaalulangusele peaksid ilmnema ka mingid muud vaevused, soovitan küll tervisekontroll ära teha (alguses pöörduda perearsti juurde).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Kilpnäärme alatalitlus

09.05.06 15:13

Tere,

umbes 5a tagasi tuvastati mul kilpnäärme alatalitlus (seoses sellega, et ei jäänud pikemat aega lapseootele). Sellest ajast olen võtnud ka L-türoksiini (alguses 100, nüüd 50).

Minu küsimus on aga järgmine - mul ei ole elu sees olnud mitte mingisuguseid vaevuseid seoses selle alatalitlusega. Kui poleks eespool mainitud probleemi olnud, poleks seda ilmselt ka avastatud. Kas L-türoksiini võtmist oleks olnud võimalik ka vältida - ehk oleks saanud ka ilma? Kas ja mida see endaga kaasa oleks toonud? Kas ma oleksin võinud elada normaalset elu edasi ka ilma nende tablettideta või mingil ajal oleks midagi ilmnenud?

Vastab...

Anu Ambos
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!
Kilpnäärme alatalitlusega seonduvad vaevused on mittespetsiifilised ja alguses tagasihoidlikud - väsimus, unisus, apaatia, naha kuivus, tursed näos ja jäsemetel, südametegevuse aeglustumine, vähene kaalutõus. Sageli pannakse need vaevused lihtsalt vananemisega kaasnevate muutuste või kroonilise üleväsimuse arvele ja haigus jääb pikka aega diagnoosimata.
Teie olete tõenäoliselt üks neid õnnelikke, kellel alatalitlus avastati juhuslikult seoses viljatusuuringutega üsna algusjärgus ja kuna kohe alustati asendusravi, pole Teil õiget alatalitlust koos vaevustega õieti olnudki. See ei tähenda, et alatalitlus poleks Teil võinud süveneda ja anda ka kliinilisi vaevusi või et Teil ei oleks vaja asendusravi. Hormoonid püsivad korras niikaua, kui võtate L-türoksiini. Kui asendusravi lõpetate, taastub alatalitlus. Kahjuks on kilpnäärme alatalitlus enamasti pöördumatu ja võib aja jooksul üksnes süveneda. Seega tuleb L-türoksiini võtta eluaeg ja kord aastas hormoonanalüüsi abil annuse adekvaatsust kontrollida. Teisi ravivõimalusi peale asenduse L-türoksiiniga kahjuks ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Higistamine

08.05.06 15:29

Olen 20.aastane ja juba pikemat aega vaevab mind higistamine. Higistan igas olukorras. Ebameeldiv on käia märgade kaenlaalustega ja higistada. Pesen ennast iga päev.
Kuidas peaksin tegutsema?

Tänan

Vastab...

Anu Ambos
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!
Iga inimene higistab ja peaaegu pidevalt. Noor inimene rohkem kui eakas. Mõni inimene rohkem kui teine. Midagi haiguslikku selles küll ei ole. Ja pesema ikka peab, isegi mitu korda päevas. Igaks juhuks võib oma murest perearstile rääkida, mõnikord esineb koos higistamisega ka teisi vaevusi, mis tõepoolest võivad haigusele osutada (palavik, südamepekslemine jne.). Kui perearst Teid terveks tunnistab, siis Te tõenäoliselt seda oletegi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

KILPNÄÄRME ALATALITUS

07.05.06 12:38

TERE.OLEN VOTNUD POOLTEIST KUUD L-THYROXIN RAVIMIT JA NUUD KUUAEGA TAGASI ON TEKKINUD KÄTELE VALGED LAIGUD JA TÄPID PALU KAS SEE VOIB OLLA TINGITU SELLEST RAVIMIST.

Vastab...

Anu Ambos
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere!
Nahamuutuste seos L-türoksiiniga on vähetõenäoline. Soovitan pöörduda nahaarsti poole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?